Moduł komfortu tak właściwie za co odpowiada
-
- Forum Audi A6 / A7
Moduł komfortu tak właściwie za co odpowiada
Koledzy po zakupie mojej Audi A6 C5 silnik 1,9 TDI 115 KM od początku miałem problemy z elektryką. Nie działało podświetlenie tył prawy drzwi i pod nogami oraz tak samo drzwi kierowcy i także lampka pod nogami. Na początku zacząłem czytać fora i stawiałem na moduł komfortu po fakcie jak kolega nie mógł się z nim połączyć przez kabel. Wyjąłem moduł suchutki, przeczyściłem styki i nic. Zacząłem od drzwi tylnych i oczyszczeniu mikrostyku i działa. W przednich drzwiach wymieniłem zewnętrzny miokrostyk i wszystko działa. Natomiast borykam się z problem tylnej lewej szyby a mianowicie zachowuje się wszystko dziwnie gdy wejdą do samochodu i gdy go odpalę jest ok natomiast gdy zgaszę samochód i przekręce kluczyć na zapłon szyba sama się otwiera, muszę zamknąć centralny zamek i ponownie otworzyć wtedy szyba się nie otworzy. Jak trzymam przycisk opuszczania szyby ten w drzwiach od kierowcy nic nie reaguje, gdy go przytrzymam na dół oraz ten w tylnych drzwiach także trzymam to szyba się otwiera, czasem zamknie czasem nie ja to nazywam taką choinką nie wiedzieć czemu o co tu chodzi. Dziś wymieniłem ułamany sterownik regulacji lusterek i wygląda to tak lusterko prawe można tylko regulować dól i bok czyli w jedna stronę a lewe nic. Sprawdziłem silniczki chodzą pod napięciem zewnętrznym. I teraz te nurtujące pytanie czy moduł komfortu steruje tymi rzeczami, bo sam nie wiem czy inwestować w moduł komfortu czy też w sterownik od szyb ten w drzwiach kierowcy. Nie mam na miejscu nikogo kto by handlował tymi rzeczy aby je podmienić i sprawdzić. Może także na wyrost może ktoś podpowie za jakie dokładnie rzeczy odpowiada moduł komfortu żeby wiedzieć na przyszłość jak coś padnie.
- pieniek812
- Forum Audi A6 / A7
Kolego pewnie modóły komfortu moga sie trochę róznić ale z tego co się orjentuje a sam wymieniałem u siebie tylko ze w c6 2 miesiace temu modół komfortu napewno jest od oswietlenia tylnego oraz lampy stopu i stopu w kloszach lewy prawy. U mnie warjowały raz świecily i raz nie. Miałem spalony modól. wymieniłem i wszystko działa. koszt urzywanego sprawnego ok 110zł wiec to nie dużo:-)
-
- Forum Audi A6 / A7
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
a6c5gryfice pisze:dziś spróbuje odczytać z niego nr katalogowy bo na allegro jest kilka typów, podejrzewam że musi on być do odpowiedniej wersji wyposażenia i silnika, chyba że się mylę
Bardziej różnią w zależnoście od rocznika i typu pilota oraz czy jest alarm- masz 97 więc pewno masz dwa przyciski ( bez otwierania bagażnika )
-
- Forum Audi A6 / A7
- maliniak-100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
alarm
Szukam centralki alarmu i gościu na elektrodzie (elektryk samochodowy ) napisał , że powinien być w module komfortu . Znalazłem moduł parktronika , ESP i haka .
Witam,
mam taki problemik. Nie działają mi :
Podświetlenie drzwi i nie zapalą się wskaznik na zegarach jak je otwieram.
Nie działa mi tylne światło przeciwmgnielne. Napięcie jest 5.5 wol...
Nie działa mi podświetlenie tablicy
Nie wyswietla mi sie informacja, że mam przepaloną żarówkę np: mijania.
Gdzie znajdę ten moduł komfortu?
Dodam, że reszta instalacji działa poprawnie, światła przeciwmgielne przednie są zapala się na właczniku po lewej stronie lapmka i od przednich i od tylnych, jednak tylne nie mają napięcia.
W Okularze już miałem informacje, że mi sie żarówka przepaliła a tu nie ma!?
Tak samo czyjnik zapięcia pasów? czegoś takeigo nie ma w AUDI? Kruca bomba.
Avant 2002 r AWX
mam taki problemik. Nie działają mi :
Podświetlenie drzwi i nie zapalą się wskaznik na zegarach jak je otwieram.
Nie działa mi tylne światło przeciwmgnielne. Napięcie jest 5.5 wol...
Nie działa mi podświetlenie tablicy
Nie wyswietla mi sie informacja, że mam przepaloną żarówkę np: mijania.
Gdzie znajdę ten moduł komfortu?
Dodam, że reszta instalacji działa poprawnie, światła przeciwmgielne przednie są zapala się na właczniku po lewej stronie lapmka i od przednich i od tylnych, jednak tylne nie mają napięcia.
W Okularze już miałem informacje, że mi sie żarówka przepaliła a tu nie ma!?
Tak samo czyjnik zapięcia pasów? czegoś takeigo nie ma w AUDI? Kruca bomba.
Avant 2002 r AWX
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
światło przeciwmgielne , podświetlenie tablicy i przepalone żarówki nie mają nic wspólnego z modułem komfortu przynajmnie nie w A6 C5
- lampki to problem mikrostyków w zamkach lub sterownika centralnego ( twojego modułu komfortu
) - poszukaj na forum
- przeciwmgielne to problem włącznika świateł
- oświetlenie tablicy - sprawdź bezp.S4 , czy działa oświetlenie schowka? jak nie to też wina włącznika świateł
- jaki masz licznik? z duzym FIS?
- lampki to problem mikrostyków w zamkach lub sterownika centralnego ( twojego modułu komfortu

- przeciwmgielne to problem włącznika świateł
- oświetlenie tablicy - sprawdź bezp.S4 , czy działa oświetlenie schowka? jak nie to też wina włącznika świateł
- jaki masz licznik? z duzym FIS?
Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź.
Mikrostyki sprawdzone - zamontowany dodatkowy pypeć od alarmu.
Dla mnie bardzo pomocna informacja to to, że temat świateł to nie czujnik komfortu. Sprawdzę bezpiecznik, ale na Boga auto odebrałem od elektryka i on powiedział, że moduł komfortu :D Wiec chyba lepiej bedzie jak bezpiecznik sam sprawdzę!
Schowek i wszystko działa. Nawet kontrolki w przełączniku świateł zapalają się stosownie do załaczonej funkcji światł przeciw przod/tył. Przednie światła przeciw mgielne działają, tylne nie swiecą.
No i o czym pisałem nie informuje o przepalonych zarówkach i pasach, ale nie mam pojęcia czy taka opcaja jest.
Mam Fis tylko na zegarach, jest to duży nie połowiczny. Nie mam komputera w konsoli nad biegami. Wersja z GPS w Fisie.
Mikrostyki sprawdzone - zamontowany dodatkowy pypeć od alarmu.
Dla mnie bardzo pomocna informacja to to, że temat świateł to nie czujnik komfortu. Sprawdzę bezpiecznik, ale na Boga auto odebrałem od elektryka i on powiedział, że moduł komfortu :D Wiec chyba lepiej bedzie jak bezpiecznik sam sprawdzę!
Schowek i wszystko działa. Nawet kontrolki w przełączniku świateł zapalają się stosownie do załaczonej funkcji światł przeciw przod/tył. Przednie światła przeciw mgielne działają, tylne nie swiecą.
No i o czym pisałem nie informuje o przepalonych zarówkach i pasach, ale nie mam pojęcia czy taka opcaja jest.
Mam Fis tylko na zegarach, jest to duży nie połowiczny. Nie mam komputera w konsoli nad biegami. Wersja z GPS w Fisie.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
Jest jeszcze opcja że skoro nie świeci oświetlenie tablicy i przeciwmgielne ( a one są na jednej wiązce w klapie ) - sprawdź jeszcze masy i połączenie między nadwoziem i klapą ( moga się tam przewody połamać )
Może masz dołożony FIS i nie ma przekaźnika od sprawdzania żarówek - zrób fotkę przekaźników nad nogami kierowcy
Może masz dołożony FIS i nie ma przekaźnika od sprawdzania żarówek - zrób fotkę przekaźników nad nogami kierowcy