Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

migające oświetlenie

Elektryka
ODPOWIEDZ
mariog2012
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

migające oświetlenie

Post autor: mariog2012 » 20 paź 2012, 02:31

Witam! Ostatnio zauważyłem, że jak auto pracuje na biegu jałowym to oświetlenie (załączone światła, oświetlenie wnętrza samochodu) lekko miga. Wystarczy dodać trochę gazu i oświetlenie świeci stabilnie. Czyżby coś z alternatorem albo z akumulatorem było nie tak? Dzięki za ewentualne wyjaśnienia <spoko>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 20 paź 2012, 09:59

Kolego mariog2012 czy moglbys napisac jakie masz wskazania woltomierza w zegarach na wolnych obrotach i po dodaniu gazu? Ewentualnie podlaczyc jakis multimetr do zaciskow akumulatora i odczytac wartosc napiecia. Objaw przygasajacych swiatel moze byc spowodowany uszkodzonym regulatorem napiecia, slizgajacym sie paskiem klinowym na alternatorze badz jakims problemem z potencjometrem regulacji jasnosci oswietlenia.
Czy zaobserwowales ten objaw z oswietleniem zewnetrznym?

Kolego rafalpe wydaje mi sie ze element regulacji reflektora na wolnych obrotach dostaje duzych drgan ... Ja zaobserwowalem to samo u siebie jednakze jest to sporadyczne i dzieje sie to tylko z prawa lampa ... Moze jest tam jakas sprezyna tlumiaca drgania, ktora stracila swoja sprezystosc?

mariog2012
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariog2012 » 20 paź 2012, 23:12

Witam! Napięcie na zegarze jest troszkę powyżej 14V. To migające oświetlenie tyczy się całego oświetlenia, które akurat pracuje, a więc świateł zewnętrznych też. W lipcu zmieniałem rozrząd w tym pasek i napinacz alternatora. Powinno być niby dobrze a nie jest

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 21 paź 2012, 22:54

mariog2012 pisze:Witam! Napięcie na zegarze jest troszkę powyżej 14V. To migające oświetlenie tyczy się całego oświetlenia, które akurat pracuje, a więc świateł zewnętrznych też. W lipcu zmieniałem rozrząd w tym pasek i napinacz alternatora. Powinno być niby dobrze a nie jest

Jeżeli mruga całe oświetlenie tzn, że jest problem z utrzymaniem równego poziomu napięcia. Przyczyn może być kilka;
1) regulator napięcia - zmierz jakie jest napięcia na akumulatorze woltomierzem (u mojego szwagra regulator powodował chwilowe rozjaśnianie żarówek - po wymianie wszystko wróciło do normy)
2) rozładowany akumulator (lub umierający) - pobiera zbyt duży prąd z alternatora i brakuje go dla pozostałych odbiorników - najlepiej spróbować naładować go prostownikiem, bądź przełożyć od innego samochodu.
3) ślizgający się pasek na alternatorze - sprawdzić naciąg napinacza

Innych pomysłów nie mam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja