migające oświetlenie
-
- Forum Audi A6 / A7
migające oświetlenie
Witam! Ostatnio zauważyłem, że jak auto pracuje na biegu jałowym to oświetlenie (załączone światła, oświetlenie wnętrza samochodu) lekko miga. Wystarczy dodać trochę gazu i oświetlenie świeci stabilnie. Czyżby coś z alternatorem albo z akumulatorem było nie tak? Dzięki za ewentualne wyjaśnienia 

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego mariog2012 czy moglbys napisac jakie masz wskazania woltomierza w zegarach na wolnych obrotach i po dodaniu gazu? Ewentualnie podlaczyc jakis multimetr do zaciskow akumulatora i odczytac wartosc napiecia. Objaw przygasajacych swiatel moze byc spowodowany uszkodzonym regulatorem napiecia, slizgajacym sie paskiem klinowym na alternatorze badz jakims problemem z potencjometrem regulacji jasnosci oswietlenia.
Czy zaobserwowales ten objaw z oswietleniem zewnetrznym?
Kolego rafalpe wydaje mi sie ze element regulacji reflektora na wolnych obrotach dostaje duzych drgan ... Ja zaobserwowalem to samo u siebie jednakze jest to sporadyczne i dzieje sie to tylko z prawa lampa ... Moze jest tam jakas sprezyna tlumiaca drgania, ktora stracila swoja sprezystosc?
Czy zaobserwowales ten objaw z oswietleniem zewnetrznym?
Kolego rafalpe wydaje mi sie ze element regulacji reflektora na wolnych obrotach dostaje duzych drgan ... Ja zaobserwowalem to samo u siebie jednakze jest to sporadyczne i dzieje sie to tylko z prawa lampa ... Moze jest tam jakas sprezyna tlumiaca drgania, ktora stracila swoja sprezystosc?
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
mariog2012 pisze:Witam! Napięcie na zegarze jest troszkę powyżej 14V. To migające oświetlenie tyczy się całego oświetlenia, które akurat pracuje, a więc świateł zewnętrznych też. W lipcu zmieniałem rozrząd w tym pasek i napinacz alternatora. Powinno być niby dobrze a nie jest
Jeżeli mruga całe oświetlenie tzn, że jest problem z utrzymaniem równego poziomu napięcia. Przyczyn może być kilka;
1) regulator napięcia - zmierz jakie jest napięcia na akumulatorze woltomierzem (u mojego szwagra regulator powodował chwilowe rozjaśnianie żarówek - po wymianie wszystko wróciło do normy)
2) rozładowany akumulator (lub umierający) - pobiera zbyt duży prąd z alternatora i brakuje go dla pozostałych odbiorników - najlepiej spróbować naładować go prostownikiem, bądź przełożyć od innego samochodu.
3) ślizgający się pasek na alternatorze - sprawdzić naciąg napinacza
Innych pomysłów nie mam