[A6 C5] Migająca kontrolka akumulatora
[A6 C5] Migająca kontrolka akumulatora
Witam,
Kilka dni temu wymieniałem akumulator w swoim samochodzie.
Wcześniej auto stało bez akumulatora parę dni.
Po włożeniu tego kloca pod maskę i podłączeniu kabelków nie mogę odpalić samochodu.
Po zapłonie nie gaśnie mi kontrolka akumulatora, a przy próbie rozruchu zaczyna ona migać.
Są święta i mechanika próżno szukać. Mam nadzieje, że stało się coś z czym można sobie dać radę bez warsztatu.
Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję i życzę Wesołych ÂŚwiąt <mikołaj>
Kilka dni temu wymieniałem akumulator w swoim samochodzie.
Wcześniej auto stało bez akumulatora parę dni.
Po włożeniu tego kloca pod maskę i podłączeniu kabelków nie mogę odpalić samochodu.
Po zapłonie nie gaśnie mi kontrolka akumulatora, a przy próbie rozruchu zaczyna ona migać.
Są święta i mechanika próżno szukać. Mam nadzieje, że stało się coś z czym można sobie dać radę bez warsztatu.
Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję i życzę Wesołych ÂŚwiąt <mikołaj>
witaj,
dla swietego spokoju sprawdz napiecie akumulatora miernikiem, naladowany powinien miec 12,5 -12,6 V gdy ma mniej to swiadczy o jego nie pelnym naladowaniu co moze czasem skutkowac znacznym spadkiem napiecia w momencie rozruchu - najpierw trzeba potwierdzic, ze akumulator jest w 100% ok - ze nie ma zadnego zwarcia miedzyplytowego itp. czy innego uszkodzenia.
mozesz tez w miare mozliwosci podjechac innym autem i sprubowac odpalic swoja bryka na kablach - jesli problem bedzie sie dalej powtarzal to trzeba bedzie szukac rozwiaznia w instalacji. ale najpierw wyklucz akumulator.
pozdrawiam
dla swietego spokoju sprawdz napiecie akumulatora miernikiem, naladowany powinien miec 12,5 -12,6 V gdy ma mniej to swiadczy o jego nie pelnym naladowaniu co moze czasem skutkowac znacznym spadkiem napiecia w momencie rozruchu - najpierw trzeba potwierdzic, ze akumulator jest w 100% ok - ze nie ma zadnego zwarcia miedzyplytowego itp. czy innego uszkodzenia.
mozesz tez w miare mozliwosci podjechac innym autem i sprubowac odpalic swoja bryka na kablach - jesli problem bedzie sie dalej powtarzal to trzeba bedzie szukac rozwiaznia w instalacji. ale najpierw wyklucz akumulator.
pozdrawiam
Opinia autora jest ważna w dniu dzisiejszym i nie może być użyta przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym następnym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany opinii 

-
- Forum Audi A6 / A7
Sprawdziłem miernikiem napięcie, jest ~12,2.
Cała elektryka normalnie działa: światła, szyby, klima - bez problemu.
Sposób szeryfisch'a...
Mogę wykluczyć aku i lecieć do warsztatu z problemami w instalacji czy są jeszcze jakieś domowe sposoby poszukiwania problemu?
Cała elektryka normalnie działa: światła, szyby, klima - bez problemu.
Sposób szeryfisch'a...
... niestety nie zadziałał.Odkrec jedna kleme, poczekaj 30sec i przykrec ponownie. Powinno byc ok.
PS Kluczyki oczywiscie przy dupie a nie w stacyjce.
Mogę wykluczyć aku i lecieć do warsztatu z problemami w instalacji czy są jeszcze jakieś domowe sposoby poszukiwania problemu?
Mores, kiedys jak przeladowalem akumulator w swoim starym samochodzie (regulator napiecia padl) to na mierniku aku pokazywal 12 z hakiem, ale nic nie odpadal samochod. takze samo wskazanie miernika o poziomie naladowania nie swiadczy o tym, ze aku jest sprawny.
podmien akumulator z innego auta (popros znajomego) i sprobuj odpalic.
podmien akumulator z innego auta (popros znajomego) i sprobuj odpalic.