Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Licznik nie pokazuje prędkości i auto niema mocy.

Elektryka
ODPOWIEDZ
Czesaw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Licznik nie pokazuje prędkości i auto niema mocy.

Post autor: Czesaw » 16 maja 2014, 16:19

Witam mam taki problem licznik przestał mi pokazywać prędkość z jaką jadę i auto straciło moc a mianowicie do 3tys obr. zbiera się normalnie a potem strasznie wolno i prawie przestaje przyśpieszać. i jak jadę ok 70 zaświeci się kontrolka od zawieszenia ale trzyma stały poziom. Czy to może być spowodowane czujnikiem prędkości? Pare dni już pożądnie pada a parkuje pod chmurką może zalało ten czujnik ale czy on może spowodować utratę mocy? Auto to Allroad 2.5TDI Wszystko do dzisiaj działało normalnie i nie było wcześniej żadnych objawów.

Awatar użytkownika
ELEKTROBDG
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

czujnik prędkości

Post autor: ELEKTROBDG » 16 maja 2014, 17:04

Moim zdaniem nie jest do zależne od czujnika prędkości.Ja w sowim silniku 1.8T też miałem problem z prędkościomierzem ale wymieniłem czujnik i wszystko jest ok.A to że autko straciło moc to moim zdaniem inna bajka.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 16 maja 2014, 19:15

Czesaw, Moim zdaniem powinieneś sprawdzić samochód interfejsem diagnostycznym. W samochodzie jest wiele systemów które mogą ograniczyć moc silnika np ESP, ASR. Jeżeli dostaną one błędny sygnał z czujnika prędkości, a np z czujnika kół dostaje sygnał prawidłowy to znak że coś jest nie tak i ogranicza moc silnika. To jedna z hipotez.

Druga to po prostu uszkodzenie silniczka prędkości w liczniki, jednakże ciężko to przypiąć do braku mocy.

Możliwe że usterki się naniosły - brak mocy może oznaczać uszkodzoną przepływkę (ostatnio mój znajomy to przerabiał)

Czesaw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Czesaw » 23 maja 2014, 23:58

Jak by padł silniczek w liczniku to by kilometry chociaż pokazywał (o ile się niemylę) a tu ani prędkości ani przejechanych kilometrów nie przybywa. No na kabelek oczywiście bede musiał pojechać chyba że jakoś pomożecie na odległość. Czyli że ten czujnik prędkości może powodować również spadek mocy czy tylko jest odpowiedzialny za przesyłanie do licznika i nigdzie więcej ? może tylko zalało wtyczkę przy czujniku więc muszę sprawdzić. Dziwi mnie że naraz taka kumulacja bez ostrzeżenia :(

[ Dodano: 2014-05-23, 23:58 ]
I po problemie:) Autko postało trochę w słońcu i wszystko wróciło no normy. Problemem okazała się woda w kostce czujnika prędkości. Czyli że miało to coś wspólnego z ograniczeniem mocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl