Kontrolka ESP raz jest raz jej niema
Kontrolka ESP raz jest raz jej niema
Pytanie odnosnie kontrolki czy idzie jakos ją wymienić bo coś nie domaga, raz jest raz jej niema a nieraz jak jest to i pomryga
tu sie rozchodzi oto ze jak wylącze esp przciskiem te niezawsze tą kontrolke widac bo nawet jak sie zapali to sie pali bardzo nie wyrażnie.Wyciągałem juz licznik ale tam zadnych zarówek nie widać jak w innych autach dlatego mnie to dziwi,ktoś kiedyś zaglądał tam do środka? bo ja tam nic nie widze :shock:

- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
- Kamilson100
- Forum Audi A6 / A7
MaRcInEs, hej, rozumiem, że jeżeli odpalisz auto i nie nadusisz przycisku ESP to kontrolka nie świeci (ESP działa) , a jeżeli zaczniesz wyślizgiwać się z toru jazdy kontrolka zaczyna migać (niewyraźnie? słabo?)
Jeżeli nadusisz przycisk ESP (ESP nie działa) kontrolka powinna świecić stale, rozumiem, że świeci słabo-niewyraźnie?
Jeżeli jest opcja pierwsza stawiałbym na usterkę w układzie ESP
Jeżeli jest opcja druga to stawiam, na licznik, aczkolwiek tam nie ma żarówek jak w starych licznikach, tylko są diody led smd, domyślam się, że nie ogarniasz elektroniki, więc n awet nie masz co rozbierać licznika, bo coś pogubisz. Odczytaj tylko proszę czy sterownik ESP zgłasza jakieś błędy
Pozdrawiam
Jeżeli nadusisz przycisk ESP (ESP nie działa) kontrolka powinna świecić stale, rozumiem, że świeci słabo-niewyraźnie?
Jeżeli jest opcja druga to stawiam, na licznik, aczkolwiek tam nie ma żarówek jak w starych licznikach, tylko są diody led smd, domyślam się, że nie ogarniasz elektroniki, więc n awet nie masz co rozbierać licznika, bo coś pogubisz. Odczytaj tylko proszę czy sterownik ESP zgłasza jakieś błędy
Pozdrawiam
Odpalam auto kontrolka nie swieci,klikam na przycisk tez nie swieci i tak klikam pare razy i zadnych oznak zywotu kontrolki.ale w czasnie jazdy neiraz potrafi sie zapalic i wtedy moge ja wlaczyc wylaczyc ale i tak wtedy pali sie jak by chciala a nie mogla,pewnie dlatego w czasie jazdy sie nieraz wlacz bo ja klikam pare razy to juz niewiem czy ja ja uaktywnilem czy nie.alus pisze:MaRcInEs, hej, rozumiem, że jeżeli odpalisz auto i nie nadusisz przycisku ESP to kontrolka nie świeci (ESP działa) , a jeżeli zaczniesz wyślizgiwać się z toru jazdy kontrolka zaczyna migać (niewyraźnie? słabo?)
Pozdrawiam
A jezeli chodzi o sprawdzenie czy to esp naprawde dziala to tak bez zimy ciezko sprawdzic
raz jak wtrafilem ze sie zaswiecila to ja wlaczylem spowrotem i pojechalem na piaski i troche ja tam pogonilem to zaczela migac ale to tyle
[ Dodano: 2015-10-18, 12:29 ]
Troszke odgrzeje kotleta bo roche czasu mineło a problem jak był tak jest nadal tyle że od dłuższego czasu wogóle nie świeci ta kontrolka<mysli>
Wiec tak rozebrałem licznik i dostałem sie do tych nieszczęsnych diod które odpowiadaja za oświetlenie zegarów i kontrolek.
Miernikiem sprawdzalem te diody i na pięć diod od kontrolek przy teście "LED" jedna się zapaliła a resszta nie co o dziwo jak podłaczyłem licznik to te diody działają oprucz jednej tej od ESP

Niby taka bezedura a męczy głowe

- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
takie schematy są niedostępne - może skontaktuje się z firmami które zajmują się naprawą liczników , może coś nakierują
a jak wejdziesz w vagiem ABS/ESP to blokach pomiarowych w grupie 2 blok 4 masz działanie przycisku - 0 - nie wciśnięty , acutated - wciśnięty ,
Aha po zalogowaniu się do sterownika ABS/ESP kontrolka tez się zapala zawsze - jest tak u Ciebie?
a w zegarach output test - zapala się kontrolka?
a jak wejdziesz w vagiem ABS/ESP to blokach pomiarowych w grupie 2 blok 4 masz działanie przycisku - 0 - nie wciśnięty , acutated - wciśnięty ,
Aha po zalogowaniu się do sterownika ABS/ESP kontrolka tez się zapala zawsze - jest tak u Ciebie?
Nie zapala się ESP tylko ABSbendzji pisze: Aha po zalogowaniu się do sterownika ABS/ESP kontrolka tez się zapala zawsze - jest tak u Ciebie?
Wogóle powinna się zapalić na sekunde lub dwie zaraz po przekręceniu zapłonu a tak nie jest, a przycisk działa sprawdzalem
Będe musiał go rozebrać i delikatnie podłączyc do auta i wtedy pomierzyć tą ścieszke od tej diody
jeszcze myśle gdzie taką diode nabyć gdyby się okazało że jednak jest walnięta
[ Dodano: 2015-10-22, 17:00 ]
Ok wkońcu spokój z nieszczęsną diodą,wymieniona koszt 50 gr i troszke dłubaniny ale najwazniejsze że działa
Temat zamknięty

[ Dodano: 2015-10-22, 17:00 ]
Ok wkońcu spokój z nieszczęsną diodą,wymieniona koszt 50 gr i troszke dłubaniny ale najwazniejsze że działa

Temat zamknięty