KONTROLKA AIRBAG NIE GAŚNIE
-
- Forum Audi A6 / A7
KONTROLKA AIRBAG NIE GAŚNIE
Witam mam problem mianowicie zastosowałem wczoraj preparat do czyszczenia klimatyzacji piankę w sprayu. Dziś po odpaleniu auta wyświetliła mi się kontrolka airbag. Czy może to mieć związek z pianką może coś się zalało na połączeniach tuneli powietrznych? Gdzie szukać problemu?
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- witekbmw
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Witek
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
U mnie stało się to samo. Zakupiłem preparat do odgrzybiania klimatyzacji w formie piany. Odgrzybiłem tym specyfikiem klimę głęboko wkładając słomkę we wszystkie nawiewy. Po tej operacji zaczął palić się Airbag. Nie szukałem jeszcze przyczyny z braku czasu i braku pojęcia na temat mechaniki w autach. Jeżdżę tak już od roku i niestety trochę razi w oczy. Znalazł ktoś przyczynę?
PS: Mechanik podłączał VAGa ale nie miał dostępu do większości funkcji, również do poduszek. Podejrzewam że mam uszkodzone złącze diagnostyczne, które pewnie sam uszkodziłem kupując tani kabelek VAG na allegro. W lapku też mam obluzowane USB ledwie działające i dlatego pewnie sam załatwiłem te złącze.
PS: Mechanik podłączał VAGa ale nie miał dostępu do większości funkcji, również do poduszek. Podejrzewam że mam uszkodzone złącze diagnostyczne, które pewnie sam uszkodziłem kupując tani kabelek VAG na allegro. W lapku też mam obluzowane USB ledwie działające i dlatego pewnie sam załatwiłem te złącze.

- Xray T2
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Tak sprawdzałem w sterowniku airbag i licznik też sprawdzałem.bendzji pisze:Sprawdzałeś w sterowniku Airbag? Przepraszam że pytam ale trzeba się upewnić. A w liczniku są jakieś błędy? ( 17-instruments )
Bo np jak jechałem w trasie to jak swiecil check to tez kilka razy mrognał zgasł ale zaswiecil się znowu.
Będę miał troche czasu w sobotę to posprawdzam i pozagladam w te wtyczki. Samochód mam 2 tygodnie więc powoli go ogarnę.
witam,
miałem identyczny problem po użyciu pianki do odgrzybiania i znalazłem rozwiązanie:
kasownik AIRBAG z firmy Viaken ... próbowałem również naprawdę wszystkich kombinacji z VAG-COM, zmiana systemu ... XP, Win7, sterowniki.
także polecam tylko i wyłącznie:
![Obrazek]()
http://allegro.pl/kasownik-crash-data-a ... 07360.html
miałem identyczny problem po użyciu pianki do odgrzybiania i znalazłem rozwiązanie:
kasownik AIRBAG z firmy Viaken ... próbowałem również naprawdę wszystkich kombinacji z VAG-COM, zmiana systemu ... XP, Win7, sterowniki.
także polecam tylko i wyłącznie:
http://allegro.pl/kasownik-crash-data-a ... 07360.html
Ostatnio zmieniony 28 lis 2015, 23:24 przez z.daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Xray T2
- Forum Audi A6 / A7
Temat airback ciąg dalszy, kontrolka się pali o jakimś czasie gaśnie. Jak by ktoś miał schematy jak jest instalacja zrobione airback to bym posprawdzał przewody. Dodam że nie wywala żadnych błędów.
Gdzie znajduje się sterownik airback? i ewentualnie jakieś połączenia(kostki) może mam gdzieś styk zaśniedziały czy coś. Chce to ogarnąć a za bardzo nie wiem gdzie mam zajrzeć
Gdzie znajduje się sterownik airback? i ewentualnie jakieś połączenia(kostki) może mam gdzieś styk zaśniedziały czy coś. Chce to ogarnąć a za bardzo nie wiem gdzie mam zajrzeć

Dołożone:
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
sterownik jest w konsoli środkowej pod klimatronikiem , dwie wtyczki są na słupkach przed drzwiami przednimi razem z innymi wtyczkami po lewej i prawej stronie ( poduszka kierowcy i pasażera ) , reszta idzie po podłodze ( fotele kurtyny , napinacze )
W każdym fotelu jest wtyczka - poduszki boczne. Pod tylną kanapą jest wtyczka napinacza środkowego pasa , i jeśli są poduszki w tylnych boczkach to też od nich są wtyczki.
A może w liczniku coś się psuje , dioda itd.?
W każdym fotelu jest wtyczka - poduszki boczne. Pod tylną kanapą jest wtyczka napinacza środkowego pasa , i jeśli są poduszki w tylnych boczkach to też od nich są wtyczki.
A może w liczniku coś się psuje , dioda itd.?
- Xray T2
- Forum Audi A6 / A7
Posprawdzam te wtyczki najpierw, dziwi mnie to że błędów niema a kontrolka świeci i po dłuższej jeździe gaśnie.
Dołożone: