Wiadomo, ze akumulator dobiera się do mocy rozrusznika, wzoru nie bede podawal, jest w każdej książce do elektrotechniki samochodowej. I na to te 44 Ah pewnie wystarczy. Ale wg moich doświadczeĂą dla silników 1,8T oryginalne akumulatory w 2 przypadkach koĂączyły się po 3 latach, co rekordem żywotnosci nie jest. Auta były standardowo wyposażone, bez dokładanego audio itp.
W pierwszym aucie zastąpiłem je 61 Ah i obecnie już 9 lat pracuje (ale czas już szukać nowego- jak postoi z tydzien to sa kłopoty, widac, że starczy go na 1-2 rozruchy) a w drugim dałem 62 Ah (akumulatory tej samej marki tylko producent zmienił o 1 Ah pojemnosc) i juz 7 rok chodzi, w tym roku na wiosnę raz sie zdarzyło, że po 1/2 godzinie stania na swiatłach nie odpalił, po naładowaniu chodzi do dzisiaj ale wyglada na to, że też już nie ma całej pojemności.
Auta parkowane na dworze, wiec chyba wyniki są bardzo dobre
Wyposażenie elektryczne ma wplyw jeśli chcesz na postoju uruchomić jakąś dyskotekę czy salę koncertową
W czasie jazdy zasila wszystko alternator, a jeślibyś zamontował tyle urządzeĂą, że przekraczałoby to mozliwosci alternatora to duży akumulator i tak nie pomoże bo on przecież nie wyprodukuje energii
Reasumując to dałbym znowu wiekszy niż te 44 Ah, ale te 60-62 Ah jak dla mnie wystarcza, (po drodze masz 50, 55 Ah)