Witam,
w najbliższych dniach musze kupić akumulator i sie zastanawiam jaki... wybór padł na Centrę, ale mam dylemat czy Centra Futura 12V85Ah 800A, a może CENTRA FUTURA CA770 12V 77Ah 760A. W rok robię ok 25 000km, auto stoi cały rok pod chmurką a więc czasami musi odpalić przy -30'C, który z nich byście polecili, mniejszy czy większy? Bo ja osobiście obawiam się że ten większy może auto mi nie doładuje, a przez takie nie doładowanie to akumulator też traci na żywotności.
Pozdrawiam i dzięki za sugestie.
jaki akumulator do a6 1.9 tdi (77ah czy 85ah)
jaki akumulator do a6 1.9 tdi (77ah czy 85ah)
Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego, według konfiguratora Varty (taki udało mi się zlokalizować) dla Twojego silnika masz do wyboru takie pojemności: 70, 74, 77 oraz 85. Do podjęcia decyzji weź pod uwagę różnicę w cenie, jak często będziesz korzystał z urządzeń elektrycznych na postoju, czy będziesz raczej jeździł na krótkich czy na długich dystansach, oraz czy Twoje auto jest wyposażone bogato w elektrykę (podrzewane siedzenia, webasto, rozbudowane audio itp).
Ja ubiegłej zimy też byłem zmuszony wymienić akumulator i wziąłem największy z możliwych 100Ah dedykowanych do mojego modelu, i robiąc 3x mniej km do chwili obecnej nie miałem żadnych problemów z aku. Odpala idealnie za każdym razem.
Ja ubiegłej zimy też byłem zmuszony wymienić akumulator i wziąłem największy z możliwych 100Ah dedykowanych do mojego modelu, i robiąc 3x mniej km do chwili obecnej nie miałem żadnych problemów z aku. Odpala idealnie za każdym razem.