[Audi A6 C5] Jak Podłączyc Kierownice?
-
- Forum Audi A6 / A7
[Audi A6 C5] Jak Podłączyc Kierownice?
Witam wszystkich miłośników Audi
Otóż mam taki problem kupiłem audi a6 2.7 biturbo Q i sprzedajacy powiedział mi ze przyciski na kierownicy nie sa podłączone, czy jestem w stanie zrobić to samemu jak tak to gdzie znajduja sie jakies kable itp i jak to sprawdzic czy sa podłączone czy poprostu niedziałaja
Przepraszam za błedy - Dyslekcja
Otóż mam taki problem kupiłem audi a6 2.7 biturbo Q i sprzedajacy powiedział mi ze przyciski na kierownicy nie sa podłączone, czy jestem w stanie zrobić to samemu jak tak to gdzie znajduja sie jakies kable itp i jak to sprawdzic czy sa podłączone czy poprostu niedziałaja
Przepraszam za błedy - Dyslekcja
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Z tego co wiem, to najprościej by było odkręcić kierownicę i zobaczyć czy w ogóle masz instalację elektryczną pod kierownicę wielofunkcyjną.
Jeżeli nie masz VAGcoma to nie ruszaj kierownicy, bo musisz po odpięciu kierownicy ustawić poduszkę powietrzną kierowcy.
Przypuszczam że da się to zobaczyć rozbierając obudowę kierownicy bez odkręcania jej.
Jeżeli nie masz VAGcoma to nie ruszaj kierownicy, bo musisz po odpięciu kierownicy ustawić poduszkę powietrzną kierowcy.
Przypuszczam że da się to zobaczyć rozbierając obudowę kierownicy bez odkręcania jej.
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
odpinasz akumulator (jak pisał kolega powyżej) ściągasz poduszkę i patrzysz czy masz podpięte przewody do sterownika ,umieszczony jest na dole kierownicy takie coś jak na tej aukcji http://www.allegro.pl/item1021443548_ko ... ml#gallery ,jeżeli masz podpięte to wystarczy przekodowac vagiem i powinno grać
kodowanie sterownika
- podpinamy interface do auta
- włączamy zapłon
- wybieramy sterownik skrzyni biegów 02
- wciskamy przycisk recode 07
- zapisujemy na kartce wartość znajdującą się w okienku "software coding" - to na wszelki wypadek, gdyby skrzynia nie chciała przyjąć nowej watrości, lub chcielibyście później wrócić do standardowych ustawień
- teraz wpisujemy nową watrość 00032 i klikamy na przycisk "DO-IT"
- sprawdzamy czy sterownik przyjął nowe kodowanie
- wyłączamy Vaga,
kodowanie sterownika
- podpinamy interface do auta
- włączamy zapłon
- wybieramy sterownik skrzyni biegów 02
- wciskamy przycisk recode 07
- zapisujemy na kartce wartość znajdującą się w okienku "software coding" - to na wszelki wypadek, gdyby skrzynia nie chciała przyjąć nowej watrości, lub chcielibyście później wrócić do standardowych ustawień
- teraz wpisujemy nową watrość 00032 i klikamy na przycisk "DO-IT"
- sprawdzamy czy sterownik przyjął nowe kodowanie
- wyłączamy Vaga,
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Z tego co wiem to wtedy wyrzuci ci błąd poduszki kierowcy.
Na pewno trzeba je będzie usunąć. Czy coś więcej nie wiem. Myślę że w dziale diagnostyka Vag trzeba szukać odpowiedzi.
Jeżeli gembas zna fajną metodę uniknięcia tego typu problemów to ja bym tak zrobił.
Sam chciałem kiedyś wymienić kierownicę, ale zrezygnowałem bo nie mam Vaga, a chciałem żeby mi poduszka działała.
Pozdrawiam
Na pewno trzeba je będzie usunąć. Czy coś więcej nie wiem. Myślę że w dziale diagnostyka Vag trzeba szukać odpowiedzi.
Jeżeli gembas zna fajną metodę uniknięcia tego typu problemów to ja bym tak zrobił.
Sam chciałem kiedyś wymienić kierownicę, ale zrezygnowałem bo nie mam Vaga, a chciałem żeby mi poduszka działała.
Pozdrawiam
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
nie trzeba ,mam kierownice "miltifunkcyjną "+tiptronic ,po zdjęciu poduchy układ masz bardzo prostymlodykawa pisze:Mniejsza o ten blad. Chodzi mi tylko o to czemu dziala jeden klawisz zamiast czterechTrzeba to ustawic Vagiem
od biegów (+-) masz kable do sterownika ,z prawej jeden kabel ,z lewej drugi kabel ,wpinane są do sterownika na dole kierownicy ,tam szukaj przyczyny ,może zle masz wpięte itp ,ew uszkodzone przełączniki ,nic innego tam nie ma ...
Możesz jeszcze vagiem wskoczyć w kierownice (kanał 16) i sprawdzić czy nie ma błędów ...
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
mam podpbny problem z przyciskami tiptronic na kierownicy.
Otóż u mnie po włączeniu samochodu kilka razy zadziałają i później przestają działać. Wyłączenie samochodu i wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki jakby resetuje problem, ponieważ po ponownym uruchomieniu znów kilka razy dzialają.
Czy miał już ktoś taki problem i wie jak w tym przypadku postępować?
mam podpbny problem z przyciskami tiptronic na kierownicy.
Otóż u mnie po włączeniu samochodu kilka razy zadziałają i później przestają działać. Wyłączenie samochodu i wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki jakby resetuje problem, ponieważ po ponownym uruchomieniu znów kilka razy dzialają.
Czy miał już ktoś taki problem i wie jak w tym przypadku postępować?