Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Wawa, A6 C5] Immobilizer blokuje zaplon

Elektryka
mb21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Wawa, A6 C5] Immobilizer blokuje zaplon

Post autor: mb21 » 18 mar 2009, 23:27

Na wstepie chce powiedziec, ze nie znam sie za bardzo na samochodach a szczegolnie na elektryce/elektronice.
Mam Audi A6 z 99 roku, 2.7L benzyna bi-turbo. Posiadam je od roku. Jakis miesiac temu zdarzylo mi sie, ze po przekreceniu kluczyka w stacyjce kontrolka immobilizera nie zgasla, jak to powinno byc, ale migala. Przez to silnik moglem odpalic tylko na jakas sekunde. Przyjechalem z czlowiekiem zajmujacym sie dorabianiem kluczykow i immobilizerami i po podlaczeniu sie do komputera pokladowego skasowal on blad. W tej chwili nie pamietam co to dokladnie byl za blad ale cos w komputerze chyba (na pewno nie jakis powazny blad). Od tamtej pory nie bylo juz problemu z immobilizerem. Cos takiego zdarzylo mi sie pierwszy raz. Fakt, ze kiedys (kilka miesiecy wczesniej) tez ta kontrolka migala, ale po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i drugiej probie odpalenie bylo ok.
Dzisiaj natomiast mialem to samo zdarzenie co okolo miesiac temu.
Tym razem nie wzywalem tego czlowieka bo:
1. Wtedy skasowal mnie za usluge dosc sporo choc uczciwie przyznal, ze nie gwarantuje ze juz nigdy ten problem sie nie powtorzy.
2. Jesli juz go wezwe, to wole zeby w ogole odlaczyl immobilizer, zebym nie mial takich zdarzen w przyszlosci.

Postanowilem rozpoczac ten temat poniewaz po przeszukaniu neta i tego forum nie znalazlem odpowiedzi na wszystkie pytania.

Prosze o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na ponizsze pytania:
1. Czy odlaczenie immobilizera 'na dobre' wiaze sie z jakimis konsekwencjami jesli chodzi o elektronike/ECU? Przyznam, ze uwazam iz taki immobilizer nie jest zabezpieczeniem, ktore w duzym stopniu chroni auto przed zlodziejem a skoro nie znam przyczyny problemu to wolalbym w ogole nie miec immobilizera. Ile moze kosztowac taka usluga?
2. Czy ta usterka moze byc zwiazana z cewka znajdujaca sie w stacyjce? Dodam, ze kluczyk jest ok, bo wtedy byl sprawdzony.
3. Czy ta usterka moze byc zwiazana z modulem komfortu (o ktorym przeczytalem tu na forum)? Jesli tak to gdzie ten modul sie znajduje?
4. Czy posiadajac laptopa z oprogramowaniem i interfejs VAG moge sam sprobowac zlokalizowac blad i go usunac? Podejrzewam, ze tak bo to dokladnie zrobil ten czlowiek. Ale prosze o rade jaki interfejs i jakie oprogramowanie musze miec.
5. Z pytaniem 4 laczy sie sprawa PINu. Czy PIN jest jeden dla calego auta, czy tez jest oddzielny PIN dla immobilizera? Jesli nie znam PINu to czy i tak polacze sie z ECU uzywajac sprzetu z pktu 4? W tamtym przypadku ten czlowiek nie mogl sie polaczyc z laptopa i blad usunal uzywajac przenosnego urzadzenie do diagnostyki, takiego jakie maja w serwisach. Gdzie/jak moge w ogole odczytac PIN?

Dodam, ze jakies 2 tygodnie temu auto bylo na przegladzie: wymiana oleju, filtrow i bledow w ECU nie bylo.

Podejrzewam, ze moj problem z immobilizerem jest sprawa wylacznie elektroniki.
Moj plan jest taki, ze jutro jak da rade to kupie sobie interfejs i z laptopem sprobuje sie podpiac pod ECU i zobaczyc, ale ze nigdy tego nie robilem to nie wiem czy cos zdzialam.
Jesli nic nie poradze, to chce wezwac tamtego czlowieka albo jakiegos elektryka, zeby mi odlaczyl zupelnie immobilizer. Co do ochrony auta przed kradzieza to bedzie trzeba pomyslec nad jakims zabezpieczeniem ale to temat na pojutrze.

Bardzo prosze o jakakolwiek pomoc, rade, wskazowke.

Dzieki
mb21

mb21
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mb21 » 19 mar 2009, 18:01

Zamowilem sobie interfejs VAG. Jak przyjdzie to zaczne sie tym bawic. Poki co dzisiaj nie bylo problemu z immobilizerem. Ale nie wiadomo kiedy znowu problem sie pojawi. Caly czas mysle o likwidacji immobilizera w aucie. Na razie problem wyglada dla mnie jak dzielo przypadku wiec trudno podjac jakies kroki.
Jesli ktos ma pomysl co moge sprawdzic, gdzie zajrzec to prosze o wskazowke. Ale podejrzewam, ze bez polaczenia sie z ECU to niewiele mozna zdzialac.
mb21

misiek87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: misiek87 » 06 kwie 2009, 00:01

czesc
mam pytanie
probowales restartowac ustawienia komputera?
sprobuj odpiac akumulator od auta , najpierw minus a pozniej plus i skrzyzowac je na ok 15sek, po tem załoz najpierw plus a pozniej minus
jesli odpalisz auto a nie bedziesz mogl go zgasic to masz ten sam problem co ja

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 24 sie 2009, 23:25

Może ktoś napisze jak pozbyć się immo, przecież dla spec... to żadne zabezpieczenie tylko prawemu człowiekowi czasem przyspoży kłopotu daleko od domu ..? :cry:

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 25 sie 2009, 00:11

misiek87 pisze:czesc
mam pytanie
probowales restartowac ustawienia komputera?
sprobuj odpiac akumulator od auta , najpierw minus a pozniej plus i skrzyzowac je na ok 15sek, po tem załoz najpierw plus a pozniej minus
jesli odpalisz auto a nie bedziesz mogl go zgasic to masz ten sam problem co ja

Możesz napisać skąd wziąłeś takie czary szamańskie?

martinshadow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinshadow » 27 sie 2009, 09:38

Już nie wiem czy to immo, objawy takie same Ale nie miga lampka immo, jak użyję kluczyka bez immo to zaczyna migać - a normalnie nie , co robić Vag nic nie pomaga - zastanawiam się nad alarmem ,że on po sekundzie rozłancza silnik, przy czym alarm działa poprawnie . Co robić ??

lysy256
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Immo miga i zapłon odcięty[A6 C5 ]

Post autor: lysy256 » 17 mar 2010, 18:17

Witam.Mam dokładnie to samo co kolega" mb21 " juz 2 razy coś takiego wystąpiło w ciągu kilku dni. Za pierwszym razem musiałem odpiąć akumulator, a za drugim wystarczyło wyjąć kluczyk i spróbować jeszcze raz i bylo oki. Jedyne co widać na desce roz. to migająca lampka immo , cała reszta zapala się i potem znika tak jak powinna.
Co to jest? i jak to wyeliminować?? help!

Awatar użytkownika
bart77321
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: bart77321 » 24 mar 2010, 09:00

Witam.Wczoraj miałem ten sam problem. Po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i kolejnym rozruchu jest już OK.
Tylko się boję że kiedyś gdzieś pojadę i nie odpalę.
Czytałem w innym poście, że problem może się pojawić przy słabym akumulatorze-ja mam nowy.
1.Czy ma tu jakieś znaczenie bateria w kluczyku??Czy może ją profilaktycznie zmienić?
2.Czy przy wymianie baterii będę od nowa musiał kodować kluczyk?
3.Czy przy wymianie baterii będę musiał kodować immobilizer?(czy może jest jakiś czas w którym trzeba wymienić baterię i się nic nie zresetuje?)
4.Nie mam kodu pin do kluczyka (do immobilajzera).Czy jest ktoś w okolicach Kalisza z Vag Tacho żeby mi go wyciągnął?

Mam jeszcze taki kluczyk serwisowy (z namalowanym kluczem serwisowym).Pasuje on do stacyjki ale nim to już wogóle nie mogę odpalić (immo).

ostrygrod
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ostrygrod » 27 mar 2010, 15:30

witam,mam audi a6 2,4 ,prosze o pomoc ,kupilem autko dwa dni temu i wszystko bylo ok ale dzisiaj stalo mi sie to samo co co kolega mb21 opisal,pomocy co ma zrobic,co wymienic czy mozna jakos przeciwdzialac temu zjawisku,z gory dziekuje i prosze o pomoc,pozdrawiaam

Awatar użytkownika
kolco11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kolco11 » 12 cze 2010, 04:05

witam w moim audi a6 c4 z 1966 roku 2,5 tdi nie moge uruchomic silnika pali i gasnie ,po pod-10pieciu vaga w silniku bład 17978 engine start blocked by immobilajzer P1570 -35---intermittent ,wiem żę chodzi o immobilajzer jak sie za to zabrac pomocy bo nie moge ruszyc z miejsca

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2010
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Skrzynia: S-tronic

Post autor: mariusz_wierz » 24 cze 2010, 09:58

kolco11 pisze:witam w moim audi a6 c4 z 1966 roku 2,5 tdi nie moge uruchomic silnika pali i gasnie ,po pod-10pieciu vaga w silniku bład 17978 engine start blocked by immobilajzer P1570 -35---intermittent ,wiem żę chodzi o immobilajzer jak sie za to zabrac pomocy bo nie moge ruszyc z miejsca
kolco11, miałem jakiś czas temu identyczny problem. Początkowo pojawiał się raz na kilka miesięcy i po 3-4 próbach odpalenia problem znikał, autko odpalało. Potem było coraz gorzej, aż doszło do tego, że musiałem próbować ze 20-30 razy, aż załapie. Problem tkwił w immobilizerze, a konkretnie w przewodach łączących cewkę w stacyjce z immobilizerem. Musisz wymontować licznik, aby dostać się do immobilizera - białej puszki umieszczonej centralnie za prędkościomierzem. Od niej idzie przewód do cewki na stacyjce. Odłącz od tej białej puszki kostkę i styki potraktuj jakimś środkiem poprawiającym kontakt (ja użyłem WD40 - sprawdził się wyśmienicie ;)) Potem będziesz miał prawdopodobnie jeszcze jedną kostkę łączącą przewód od stacyjki z przewodem od immobilizera - tak samo rozłącz i spryskaj jakimś środkiem. To wszystko! U mnie problem tym sposobem został rozwiązany, zwyczajnie coś niekontaktowało na linii stacyjka-immobilizer. Jeżdżę już od tego zabiegu sporo czasu i sytuacja z niemożliwością odpalania więcej się nie powtórzyła ;) Co za ulga...

Z tego co wyczytałem w necie ten problem jest dość powszechny. Podejrzewam, że w C5 może być podobna sytuacja, warto spróbować.

Bzykmaos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bzykmaos » 20 mar 2012, 23:07

Czy przy tej awarii przygasały wam kontrolki, mieliście słabe napięcie, silnik kręcił ale bez rezultatu, i nie było słychać jak pompa paliwa podaje paliwo?

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2010
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Skrzynia: S-tronic

Post autor: mariusz_wierz » 21 mar 2012, 08:09

Bzykmaos, w takim przypadku nic nie przygasa, silnik kręci normalnie i odpala, ale po jakichś 1-2 sekundach gaśnie.

Może masz po prostu słaby akumulator albo uszkodzony rozrusznik (ciężko kręci, przez co jest duży pobór prądu i kontrolki przygasają).

Awatar użytkownika
Stas1989
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stas1989 » 14 lip 2012, 17:45

Witam. Dzisiaj miałem ten sam problem. Próbowałem rano odpalić auto i silnik zaskakiwać ale gasł bo jakoś 2sek. Jest na to jakieś wyjście które na zawsze zlikwiduje problem da się to jakoś wyeliminować? Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem co robić a VAGa nie posiadam :(

mydoom
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mydoom » 27 gru 2012, 13:27

Witam ja mam podobny problem mianowicie na razie sprawdzam czy to nie wina kluczyka u mnie wygląda inaczej trochę

w momencie kiedy odpalam i mi gaśnie mruga kontrolka imo.... wyciągnięcie kluczyka i ponowna próba odpalania nic nie daje. próbowałem z 5-6 razy
imobilajzer jest prawdopodobnie podpięty pod alarm zamykam otwieram auto wsadzam kluczyk i pali od kopa

próbowałem raz mi się udało dziś zauważyć że w momencie kiedy nie odpala mi na kluczyku który używam na co dzień próbuje na drugim przekręcam na przed zapłonem i gaśnie trwale po czym wsadzam s powrotem kluczyk który używam na co dzień i auto odpala. Znajomy mi mówił że może to być problem z gniazdem od imobilajzera

problem mam od jakiś 2-3 dni po niżej umieszczam błąd który mi wskazał VAG

17978Moduł sterujący zablokowany
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem-BÂŁÂĄD SPORADYCZNY

:/ pomoże ktoś ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl