Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[Audi A6 C5] Czy pasują lampy xenon zamiast zwykłych

Elektryka
ODPOWIEDZ
animapsod

[Audi A6 C5] Czy pasują lampy xenon zamiast zwykłych

Post autor: animapsod » 25 wrz 2017, 14:20

Witam Was Koledzy i Koleżanki.
Szukałem działu powitań lecz nie znalazłem zatem witam się tutaj bardzo serdecznie. Będę starał się Was męczyć moimi pytaniami a Wy (bardzo Was proszę) męczcie mnie odpowiedziami :-)

A teraz szybkie pytanie. Mam zwykłe lampy u siebie a chce mieć Xenony. Nie chcę wsadzać HIDów w lampy do tego nieprzystosowane więc chciał bym zmienić lampy na oryginalne Xenony ale pytanie czy będzie to pasowało plug&play wymiarowo itd oraz czy podpięcie przetwornicy odbywa się poprzez podłączenie wtyczek jakie już mam czy trzeba coś modzić?. Z czasem planuję zrobić spryskiwacze oraz poziomowanie ale to etap przyszłościowy. Na ten moment planuję (jeśli zmieści się to w normalnych pieniądzach zastosować lampy odpowiednie i je ustawić i dać żarniki 4300 żeby nie kusiło przy kontroli.
Jeśli nie jest to takie proste to ewentualnie kupił bym lampy i zlecił pewnej firmie jaką znalazłem na necie żeby mi soczewki wymieniła w środku itd. To bym miał HIDy ale w lampie przystosowanej do tego. Co myślicie o moim toku rozumowania?

Doradźcie coś proszę bo wieczory długie się zbliżają a ja mam światła jak świeczki...

Dziękuję z góry za pomoc.

PS Jeśli zrobiłem coś nie tak to proszę na PW mi to napisać a od razu to poprawię. Starałem się jak mogę uszanować porządek jaki tu panuje bo w ten sposób pokazuję szacunek do Was ale może coś pominąłem. Dodam że szukałem też i znalazłem pewne tematy lecz z wiedzą jaką mam nie jest najprościej się w nich obeznać zatem założyłem swój - mam nadzieję że nikt nie będzie zły.
Miłego dnia!

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 26 wrz 2017, 14:05

Lampy xenon pasują bez problemu w miejsce standardowych, wtyczki są takie same a przetwornice są przykręcone do samej lampy i kabel do nich wychodzi tez z lampy. Problem jest natomiast w samej instalacji którą musisz mieć doprowadzoną do wtyczki lampy bo oprócz napięcia włączenia lampy potrzebujesz też kabelki z sygnałem poziomowania. Żeby mieć wszystko ok to do pełniej instalacji potrzebujesz:
- zderzak ze spryskiwaczami
- czujniki poziomowania
- sterownik poziomowania
- no i oczywiści wiązki kabli żeby to popodłączać

Dodatkowo potrzebujesz xenony z przedlifta, półlifta lub z allroada te poliftowe nie będą pasować do zderzaka i maski.
Moim zdaniem dużo taniej wyszło by oddanie twoich odbłyśników do regeneracji, i dokładnie wyczyszczenie lamp i soczewek + porządne żarówki. Przedliftowe xenony też świecą tak sobie w porównaniu do np. xenonów z allroada (większe soczewki).

animapsod

Post autor: animapsod » 26 wrz 2017, 16:19

Dziękuję Ci Kolego bardzo za to, że mi odpowiedziałeś.
Dwa pytania:

1. Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem to do montażu bez problemu pasują tylko lampy Xenonowe z przedlifta? Półlif, polift oraz Allroad to lampy które nie wejdą (potrafisz określić daty?)?

2. Skoro wtyczki są takie same to jak podepnę obecne wtyczki do przetwornic to lampy zaświecą czy bez sygnałów od poziomowania nie zaświecą?

Mój tok rozumowania jest taki, że może większa soczewka w nowszych lampach daje lepszy efekt ale co jak co nawet na mniejszej soczewce zwykłe światło a światło Xenon to przepaść. Dodatkowo gdyby się okazało że lampy się zużyją po czasie to oddam je do regeneracji i zamówię usługę zmiany soczewki na większą bo ustaliłem że da się tak zrobić. Mógł bym nawet taki manewr wykonać na lampach jakie mam obecnie. Zmienić soczewkę i wrzucić HIDy ale nie zmienia to faktu że będę miał lampę nieatestowaną do tego źródła światła. Jeśli naprowadzisz mnie na wymianę lamp na oryginalnie Xenonowe to przynajmniej to będę miał zgodnie z prawem (wiem że to nie uchroni mnie od ewentualnego zabrania dowodu). Poziomowanie i spryskiwacze to etap kolejny, który być może wykonam i wtedy będę miał OK. A jeśli teraz w swoich lampach zrobię Xenon Zenon tak zwany to spryskiwacze i poziomowanie nic mi nie dadzą.

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 29 wrz 2017, 07:47

Ad1. Nie pasują tylko z polifta. P&P są lampy z przedlifta, półlifta i allroada.
Ad2. Wtyczki są podpięte do samej lampy tak samo jak masz podpięte do obecnych ze środka lampy ksenonowej idzie dopiero na przetwornice i z przetwornicy wraca do żarnika już grubym kablem. Reasumując jeśli podłączysz swoje wtyczki do lampy to xenon powinien zaświecić.

animapsod

Post autor: animapsod » 29 wrz 2017, 08:34

Super! Mega wielkie dzięki za odpowiedź.
Podsumowując Twoje wypowiedzi to muszę kupić lampy z A6 C5 do 2001 (początek roku-bezpieczniej do 2000)
lub z Allroada bez znaczenia jakiego byle C5.
Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania to naj naj najlepiej skupić się na poszukiwaniach reflektorów z Allroada bo mają lepsze soczewki niż te ze zwykłej A6 C5.
Dobrze rozumuję?
Jeśli tak to zabieram się za poszukiwania ogłoszeń. Postaram się na forum wrzucić zdjęcia z efektem końcowym.

PS Sedan czy Avant - bez różnicy co nie? Lampy takie same. Nie ma jakichś minimalnych różnic że coś kilka mm się różni? Lampy z S6 itd odpadają prawda?

Tomex95
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tomex95 » 29 wrz 2017, 09:23

A ja proponuję oddac swoje lampy standardowe do przerobienia. Wstaw w nie biled koito i bedziesz zadowolony. Soczewka duza, oswietla bomba - nawet xenony z c7 nie swieca lepiej.
Za regeneracje calego odblysnik, montaz soczewek biled koito, i regeneracja klosza 1500 zl. Czy warto? Zdecydowanie tak!

animapsod

Post autor: animapsod » 29 wrz 2017, 09:49

Tyle że moje lampy nie są HELLA a DEPO :(
Nie wiem czy to coś zmienia czy nie ale niestety nie mam oryginalnych lamp. LED będzie walił totalnie na biało a to może zastanowić panów przy kontroli i łatwiej stracić dowód. A tak myślałem dać żarnik 4300 żeby nie był fest biały i zawsze to mniejsze prawdopodobieństwo utraty dowodu. Nie wiem. Może moje obawy są nieuzasadnione.

Lampy spolerować sobie mogę nawet sam. Dam radę. Ale soczewki z odbłyśnikiem nie wymieniałem nigdy i nie wiem z czym się to wiąże. Podejrzewam że śruby tam mogą jakoś nie zgrywać się. Jak to wygląda od kuchni. Kurczę może faktycznie zaryzykuję i wrzucę LED lub Xenon do tego co mam (o ile się da).

Tomex95
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tomex95 » 29 wrz 2017, 20:37

animapsod, osoba która mi wstawiała nawet nie podejmuje rozklejać lamp depo niestety;/
led bije na biało, jeżdzę pół roku i nikt nie przyczepił.
I jedni mówią że do ledu nie potrzeba spryskiwaczy, drudzy że potrzebny. Pytałem znajomeog policjanta i powiedział, że gdyby on kontrolował to nie przyczepił by się do ledu

animapsod

Post autor: animapsod » 29 wrz 2017, 22:05

Rozumiem. Muszę to poważnie przemyśleć. Będziemy w kontakcie. Na razie muszę <mysli> a później decyzja. W sumie gdybym poszedł Twoim tokiem rozumowania to zawsze mogę wrzucić w te lampy (o ile w DEPO się da :[ ) a jak kiedyś wyrwę HELLA lampy to przełożyć do nich. No nic. Bardzo Ci dziękuję że poświęciłeś mi też swój czas i poddałeś pod rozwagę tę sugestię. Dam znać co i jak <okok>

Tomex95
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tomex95 » 30 wrz 2017, 09:53

Kup nawet lampy zajechane na maxa aby mialy uszy mocujace i oddac do regeneracji u niego :D najlepsza opcja moim zdaniem

animapsod

Post autor: animapsod » 30 wrz 2017, 20:47

Zainspirowałeś mnie. Poszukałem w necie trochę. Wspomniałeś o Koito. Pomyślałem, że spróbuję samemu to zamontować na razie w lampy jakie mam (zamienniki niestety - a może stety) w ramach nauki a jak się uda to kupię lampy Hella i przełożę :>
Znalazłem jednak w necie gościa który opisuje jak do swojego auta wrzuca LED wymontowując z innego reflektora który kupił za małe pieniądze bo reflektor miał niesprawne części obudowy. Jest to jakiś sposób. Szukam na allegro i wpisując FULL LED pojawiają się lampy które nie mają nawet LEDa na mijania już nie mówiąc o drogowych (BiLED). Wrzucają i piszą FULL LED jak są z LEDami DRL. Zatem rozglądam się za lampami które mają LED w soczewce. Mogą być tylko mijania w LED a jak trafią się BiLED to jeszcze lepiej. W każdym razie długie na LED chciał bym mieć ale nie jest to warunek. Jeśli będę miał w okazji dwie lampy z LED na mijania a w BiLED będzie drogo to odpuszczam i kupuję LED zwykłe. Zatem gdybyś miał takie lampy albo ktoś inny by miał a jest z dolnego śląska to proszę o informację. Jak się natkniecie na jakąś ciekawą aukcję to też proszę o info. Może faktycznie ogarnę temat w ten sposób.
W takiej sytuacji to nawet regeneracja nie będzie mi potrzebna bo projektor będę miał z auta kilkuletniego więc soczewka będzie igiełka.
Ciekawe czy to wypali. Problem mam jedynie ze znalezieniem okazji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl