[a6 c5] czy orginalne xenony to bixenony?
[a6 c5] czy orginalne xenony to bixenony?
jw. czy orginalne xenony do a6 c5 to bixenony?
- arturro_A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
To czy H1 czy H7, zalezy do lamp (przed czy po lifcie). Ale tam jest napisane na lampach.
H1/H7 (mijania/drogowe przed liftem) lub H7/H7 (mijania/drogowe po lifcie)
Ja mam załozone HID XeNON 4300K (taki kolor jak oryginały). ÂŚwiecą niebo a ziemia.
Bixenon to zawsze zarówka dwuwłóknowa tzn H4 (mijania/drogowe w jednym) W Audi takie nie były stosowane.
Pozdrawiam
H1/H7 (mijania/drogowe przed liftem) lub H7/H7 (mijania/drogowe po lifcie)
Ja mam załozone HID XeNON 4300K (taki kolor jak oryginały). ÂŚwiecą niebo a ziemia.
Bixenon to zawsze zarówka dwuwłóknowa tzn H4 (mijania/drogowe w jednym) W Audi takie nie były stosowane.
Pozdrawiam
Michał - Warszawa
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Możesz bardzo szybko i łatwo sprawdzić na lampie. Przy żarówce od długich świateł, na dole lampy pośród kilkunastu oznaczeń wytłoczonych na kloszu lampy będzie widniało H7 (drogowe) przy żarówce świateł mijania na kloszu będzie widniało H1 (oznaczenia jakie żarówki idą są lekko powiększone względem innych oznaczeń.
Przed liftem mijania H1, długie H7 a po lifcie mijania H7 i długie H7. Halogeny w zderzaku H3.
Co do problemu jasności przednich lamp przy żarówkach H1 też to przerabiałem
Wypolerowałem klosze lamp (opisywałem to na Forum) i rezultat był troszeczkę lepszy ale i tak na światła mijania były takie jak w maluchu - prawie nic nie widać a wieczorem podczas opadów deszczu jechało sie po omacku.
Wstawiłem HID (w sumie jestem przeciwny takim wynalazkom) i ku mojemu zdziwieniu teraz światła mijania są mega jasne i świetnie oświetlają drogę. Kupilem ten zestaw z temperaturą światła 6000K ale teraz bym chętnie zamienił na 4300. Nie podoba mi sie niebieskie światło
(u kolegi w BMW 530d fabryczne xnony świecą też bardzo jasno ale w porównaniu z moimi to ma idealnie białe światło a moje są lekko zabarwione na niebiesko - kwestia gustu ale mi niebieskie nie podoba się :-P )
A co do lamp to na lampach przy światlach mijania jest napis D2S a przy drogowych H7 ale xenonów fabrycznych nie było w moim egzemplarzu.
Oznaczenia, na których pokazałem gdzie można odczytać w jakie żaróki jest wyposażony reflektor:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Tabelka, za pomoca której można częściowo rozszyfrować kody z lamp (wzięta z jakiegoś Forum):
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Generalnie jeśli ktoś ma naprawdę słabe światła mijania to HID jest chyba najtańszym rozwiązaneim z dobrym efektem końcowym. No chyba, ze ktoś woli kupić nówki lampy Hella lub Valeo....
Przed liftem mijania H1, długie H7 a po lifcie mijania H7 i długie H7. Halogeny w zderzaku H3.
Co do problemu jasności przednich lamp przy żarówkach H1 też to przerabiałem
Wypolerowałem klosze lamp (opisywałem to na Forum) i rezultat był troszeczkę lepszy ale i tak na światła mijania były takie jak w maluchu - prawie nic nie widać a wieczorem podczas opadów deszczu jechało sie po omacku.
Wstawiłem HID (w sumie jestem przeciwny takim wynalazkom) i ku mojemu zdziwieniu teraz światła mijania są mega jasne i świetnie oświetlają drogę. Kupilem ten zestaw z temperaturą światła 6000K ale teraz bym chętnie zamienił na 4300. Nie podoba mi sie niebieskie światło

A co do lamp to na lampach przy światlach mijania jest napis D2S a przy drogowych H7 ale xenonów fabrycznych nie było w moim egzemplarzu.
Oznaczenia, na których pokazałem gdzie można odczytać w jakie żaróki jest wyposażony reflektor:
Tabelka, za pomoca której można częściowo rozszyfrować kody z lamp (wzięta z jakiegoś Forum):
Generalnie jeśli ktoś ma naprawdę słabe światła mijania to HID jest chyba najtańszym rozwiązaneim z dobrym efektem końcowym. No chyba, ze ktoś woli kupić nówki lampy Hella lub Valeo....
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
Witam
przeczytałem już kilkadziesiąt tematów związanych zamianą i jednej rzeczy nie rozumiem...
mam lampy p lifcie 2xh7 a chciałbym zamienić na bixenony liczę się z wymianą całych lamp .
NIe rozumiem samo poziomowania lamp czy coś prócz lamp będę musiał kupić ekstra żeby nie było problemów ? obecnie mam zainstalowane silniczki , czytałem na innym forum że trzeba przeprogramować sterownik czy to prawda?
przeczytałem już kilkadziesiąt tematów związanych zamianą i jednej rzeczy nie rozumiem...
mam lampy p lifcie 2xh7 a chciałbym zamienić na bixenony liczę się z wymianą całych lamp .
NIe rozumiem samo poziomowania lamp czy coś prócz lamp będę musiał kupić ekstra żeby nie było problemów ? obecnie mam zainstalowane silniczki , czytałem na innym forum że trzeba przeprogramować sterownik czy to prawda?