Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Czy moduł pamięci foteli zadziała ?

Elektryka
ODPOWIEDZ
drookash
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czy moduł pamięci foteli zadziała ?

Post autor: drookash » 13 sty 2015, 22:30

Mam możliwość kupić fotele z pamięcią, moduł pamięci i całą wiązkę.
W aucie z którego wyciągnę fotele są też sterowane elektrycznie składane lusterka. Wg schematów te dwa moduły są ze sobą połączone. Wybierając pamięć fotela ustawiają się też lusterka.
Czy moduł pamięci foteli zadziała prawidłowo bez modułu pamięci lusterek?
Pamięć fotelimożna VAGować?. Czy nie będzie sypał błędami?
Audi 80 FWD 2.0 90PS - ex
Audi A6 FWD 1.9 131PS - ex
Audi S6 C5 Q 4.2 340PS - jest i cieszy :)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 15 sty 2015, 14:21

drookash, Moduł pamięci foteli jak jak najbardziej będzie działał. Choć personalnie uważam że bez pamięci lusterek nie ma sensu. Za każdym razem kiedy zmienisz ustawienie fotela z pamięci, będziesz musiał regulować sam lusterka, a chyba nie o to w tym wszystkim chodzi <okok>

No chyba że chcesz mieć fotele z pełną elektryką bez podłączania przycisków od pamięci

Reasumując: żadnych błędów w Vagu nie dostaniesz. Fotele będą działać samoistnie. Jeżeli podłączysz je bez przełączników pamięci w drzwiach, to cała modyfikacja jest P&P - wystarczy przepiąć kostki pod fotelem <okok>

drookash
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: drookash » 15 sty 2015, 22:48

W głębi serca liczyłem, że to Ty właśnie odpiszesz kot919 :) Bądź pewien, ze zgłoszę się po Twój "plugin" do składania lusterek z pilota.
Doszedłem do tego, że silniki foteli z pamięcią mają potencjometr informujący moduł/kontroler o położeniu siłownika. Nie podłączysz - działa normalnie - tak jak piszesz.
Powiedz mi tylko czy do sterowanych lusterek i przycisków pamięci trzeba brać całą wiązkę drzwi czy wystarczy te właściwe kabelki wysupłać i u siebie podpinać ?

Jeżeli będę szedł po całości a raczej tak, to opcja jest taka : fotele przód i tył grzane, fotele przód obie strony z pamięciami, lusterka wraz z właściwym przełącznikiem i pamięcią.
Zestaw mam do odbioru na początku przyszłego tygodnia - cena powyżej 2k PLN. Wszystko z jednego auta - byłem widziałem, przetestowałem. Dodatkowo jest tam sterowanie elektryczne kierownicy - poezja :)
Choć nie ruszało się z fotelami - tak ma być czy coś uwalone ?
Tego lata moja 1.9TDI będzie elegancko doposażona w bajerki ale bez Ciebie rady nie dam :(
BTW... dziś byłem w Grudziądzu - odbierałem mebelek z BRW na ul. Włodka 7.
Z pewnością podjadę z załącznikiem na konsultacje do Ciebie jak już zakupię co chcę...
Audi 80 FWD 2.0 90PS - ex
Audi A6 FWD 1.9 131PS - ex
Audi S6 C5 Q 4.2 340PS - jest i cieszy :)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 16 sty 2015, 07:16

drookash pisze:Powiedz mi tylko czy do sterowanych lusterek i przycisków pamięci trzeba brać całą wiązkę drzwi czy wystarczy te właściwe kabelki wysupłać i u siebie podpinać ?
Wiązka drzwi od lusterek jest wydzielona od pozostałej części elementów będących w drzwiach, więc można ją bez problemu przełożyć do Twojego autka. Nie pamiętam jak to wyglądało przy przełączniku z pamięciami, chyba też był na osobnej wiązce (przynajmniej tak mi coś świta).
Większy problem był z wiązką deski. W Audi wymyślili aby wszystko owijać taśmą izolacyjną (trzeba się nieco napracować aby ją wyłuskać, i do tego strasznie się po tym kleją palce :P ). Na szczęście jest ona tak pomyślana że jak już odwiniesz to masz kompletną instalację do lusterek bez żadnego cięcia, wyciągania styków z kostek itp :-)
drookash pisze:Jeżeli będę szedł po całości a raczej tak, to opcja jest taka : fotele przód i tył grzane, fotele przód obie strony z pamięciami, lusterka wraz z właściwym przełącznikiem i pamięcią.
Zestaw mam do odbioru na początku przyszłego tygodnia - cena powyżej 2k PLN. Wszystko z jednego auta - byłem widziałem, przetestowałem. Dodatkowo jest tam sterowanie elektryczne kierownicy - poezja :)
Co do pamięci prawej strony (pasażera), myślałem o tym ale po założeniu pamięci tylko od strony kierowcy stwierdzam że tak jest wystarczająco. Po stronie pasażera pamięć byłaby tylko przydatna do ustawienia stanu '0', bo tak na prawdę każdy pasażer ustawi sobie fotel tak jak w danej chwili mu wygodnie :D. Niemniej jednak jak już masz taką opcję to czemu nie :-) ... Sterowanie elektryczne kiery - cóż nie miałem wcześniej możliwości pobawienia się tym gadgetem, ale zakładałem że powinno się zmieniać razem z ustawieniami fotela (inaczej to zbędny bajer). Sam szukam kolumny w dobrej cenie (pozostałe zabawki już mam), tak więc jak zweryfikujesz u siebie czy zadziała w końcu z pamięcią foteli to liczę na jakieś info od Ciebie :-)

Cena powyżej 2k, cóż ja za swoje fotele z pamięcią dałem 400zł + przełącznik 100zł + boczek drzwi 100zł + wiązka deski rozdzielczej 100zł + moduł lusterek 50zł
Razem 750zł, tak więc 2k to sporo - no jeszcze jak dorzuci mechanizm kolumny i skóry będą w rewelacyjnym stanie to można by w tej cenie w to wejść :-)
drookash pisze:Tego lata moja 1.9TDI będzie elegancko doposażona w bajerki ale bez Ciebie rady nie dam :(
BTW... dziś byłem w Grudziądzu - odbierałem mebelek z BRW na ul. Włodka 7.
Z pewnością podjadę z załącznikiem na konsultacje do Ciebie jak już zakupię co chcę...
Nie ma problemu - jak coś dawaj znaki to się jakoś ugadamy :-)
Powodzenia w modzeniu <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja