Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujniki parkowania wariują po odpaleniu silnika

Elektryka
ODPOWIEDZ
smolam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2001
Moje auto: RS6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 BCY 450KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Czujniki parkowania wariują po odpaleniu silnika

Post autor: smolam » 09 gru 2018, 12:18

Mam problem z czujnikami parkowania od samego początku mojej przygody z tym samochodem. Gdy go kupowałem, system nie działał zupełnie. Po wrzuceniu wstecznego, ciągły sygnał usterki. Po podpięciu VAG pokazywał uszkodzenie 2 czujników. Kupiłem 4 nowe zamienniki. Podczas wymiany zauważyłem skorodowane styki w kostkach więc i je wymieniłem na nowe (wszystkie 4). Po złożeniu całości do kupy wszytko wydawało być się w porządku, żadnych błędów, na vagu widać pracę czujników jednak... Tylko bez zapłonu. Przy odpalonym silniku i wrzuconym wstecznym, słychać dźwięk jak by wykrywał przeszkodzę, ale tej nie ma.

Zmieniłem sterownik i sytuacja jakby lekko uległa poprawie (sterownik znacznie nowszy od mojego ale nadal od C5, może jakieś nowsze oprogramowanie) ale nadal problem występuje.
Wróciłem do oryginalnych czujników gdyż okazały się sprawne, jednak to również nie rozwiązało problemu.

Reasumując, czujniki działają prawnie bez zapłony, po odpaleniu zaczynają wariować. Gdzie jeszcze szukać przyczyny? Moze jakiś sygnał z silnika jest błędny, np prędkości pojazdu? Mogło by to mieć jakiś wpływ na takie zachowanie? Liczę na jakiekolwiek pomysły bo już zupełnie nie mam pomysłów gdzie dalej szukać.

legato_1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: legato_1987 » 05 sty 2019, 18:33

Sprawdź przewody zasilające sterownik szczególnie przewód masowy brązowy . Możliwe że pod obciążeniem innych układów przy odpalonym silniku brakuje masy.

JARO75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JARO75 » 19 sty 2019, 02:23

Witam jestem nowy tutaj I co za tym idzie szczesliwym posiadaczem Audi A6 C7 2015 . Mam problem z tylnymi czujnikami parkowania a dokładniej i tym co się pokazuje na wyświetlaczu gdy wrzucam wsteczny bieg pokazuje się jak by czujniki były wyłączone przekreślone pola za samochodem i litera p z ikoną czujnika czy przeszkody dodam że czymś się bawiłem może coś wyłączyłem w ustawieniach a nie jest to jakaś usterka Dzięki wszystkim za pomoc
JARO75

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja