Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujniki parkowania przestały wydawać dźwięk,brak alarmu

Elektryka
ODPOWIEDZ
wilhelmw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czujniki parkowania przestały wydawać dźwięk,brak alarmu

Post autor: wilhelmw » 15 cze 2017, 00:14

Czesć,wymieniałem ostatnio odme,autko stało 3-4 dni bez ruchu. Dzisiaj po skończeniu pracy odkryłem że czujnik parkowania nie działa :(
Tzn. na wyświetlaczu pojawiają się teoretycznie poprawne wartości,dla każdego z 4 czujników,bo sprawdzałem każdy. Jednak zanikł dźwięk-z tego niskiego tonu biiip zostało tylko jakieś klekotanie. Coś się rozłączyło cczy może cały wskaźnik do wymiany? Da się kupić sam ten "moduł wyświetlacza"?
Dziwi mnie tez trochę że kiedy mam przeszkode w stałej odległości,a auto stoi to czujnik "lata" o jakieś 20cm, zdarza mu się przeskakiwać między wartościami,ale największyym problemem jest i tak cykanie zamiast piszczenia
Ogółem mówiąc czujnik wariuje i nie wydaje piszczenia,tylko cyka.

Problem jest też z alarmem. Mam koło bolców na drzwiach migające diody i informacje o alarmie. Kiedyś się włączył jak centralny był zamknięty ,a otworzyłem kluczykiem bagażnik. Jednak ogólnie to prawie wcale nie działa,zostawiałem otwarte okno,zamykałem się w środku,szarpałem drzwi z obu stron itd-nic. Nie wiem jak go naprawić bo nie wiem co nie działa :(

[ Dodano: 2017-06-15, 00:14 ]
Znalazłem coś w sprawie alarmu. Ogólnie to działał tylko na klape bagażnika,bo miałem ją odłączoną od centralnego. Otworzyłem auto i chciałem otworzyć bagaznik-alarm się włączał. Teraz już wcale nie działa. Wyczytałem że powinien byc z lewej strony w schowku. Z racji że "otworzyłem" bagażnik bo musiałem wymienić czujniki parkowania itd poszukałem z lewej strony i znalazłem takie oto kabelki
Obrazek
Obrazek
Czy ktoś wie czy to od alarmu,jeśli nie to od czego moga być?
Ogólnie nie mam syreny alarmu,u mnie działał w ten sposób ze załączał się klakson i wszystkie światła,ale obecnie w ogóle nie reaguje. Próbowałem włączyć/zmienić cos przyciskiem po lewej stronie fotela kierowcy,ale także nie działa. On nie jest podświetlany,mam racje?

Chyba że to od zmieniarki płyt którą wyciągnąłem,ale oby nie bo wtedy jestem w martwym punkcie.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 15 cze 2017, 08:31

co do czujników - zestaw dokładany , ciężko będzie coś pomóc

co do alarmu - jak jest fabryczny można vagiem odczytać błędy , może na coś nakierują

wilhelmw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wilhelmw » 15 cze 2017, 12:02

Własnie czekam na vaga,powinien jutro przyjść. Pogrzebałem trochę i sam alarm działa,na zamknietym aucie po załaczeniu zasilania się włącza. Nie jestem w stanie powiedzieć czy działa po otwarciu drzwi bo nie moge otworzyć ich nawet od środka przy zamkniętej centralce. Możliwe że padł czujnik ruchu wewnatrz kabiny(jeśli jest coś takiego),lub przełącznik alarmu od ruchu wewnątrz pojazdu(nie podświetla się,chociaz nie wiem czy on jest podświetlany)

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 15 cze 2017, 12:19