Spoko nie ma problemu. Jak uruchomisz Vaga, to możesz zamienić czujniki miejscami (niedziałające z działającymi). Jeżeli będziesz dalej miał monit błędu z tych samych miejsc to oznacza uszkodzenie przewodów lub zaśniedziałe styki. Jeżeli błędy zmienią 'miejsce' to wtedy masz pewność że są uszkodzone czujniki.Wyrwiząb pisze:dzięki za konkretne informacje, napiszę co udało mi się zrobićkot919 pisze:
[ a6 c5 ] czujniki parkowania - awaria
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
czujniki cofania
ja tez podepnę sie pod temat i pewnie tylko VAG mi pomorze ale tez nie jestem tego pewien ponieważ u mnie raz czujniki działają prawidłowo i informują tak jak powinny a raz jest tak ze po wbiciu biegu wstecznego piszczy cały czas czy to możne być gdzieś przerwa w obwodzie tego systemu czy raczej czujnik???
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Re: czujniki cofania
Na początek tak jak napisałeś VAG, jeżeli któryś z czujników kiedyś niedomagał, bądÂź niedomaga czasowo to VAG na 100% Cię o tym poinformuje.sola_88 pisze:ja tez podepnę sie pod temat i pewnie tylko VAG mi pomorze ale tez nie jestem tego pewien ponieważ u mnie raz czujniki działają prawidłowo i informują tak jak powinny a raz jest tak ze po wbiciu biegu wstecznego piszczy cały czas czy to możne być gdzieś przerwa w obwodzie tego systemu czy raczej czujnik???
Szukanie braku sygnałów w kablach też jest jakimś rozwiązaniem, jednakże po to został skonstruowany interfejs diagnostyczny, aby ten czas można było spożytkować dużo lepiej (np piwko jedno czy dwa

Daj znać co pokazał Ci komp, wtedy na pewno naprowadzimy gdzie szukać usterki

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Paliwo: Benzyna
Tego typu usterki vag może nie pokazać. Trzeba go podłączyć w momencie jej wystąpienia i sprawdzić wartości wskazywane w odpowiednich blokach pomiarowych. Uszkodzony czujnik będzie wskazywać kilka/kilkanaście cm. Chyba że faktycznie coś nie styka, wtedy zarejestrują się błędy i diagnoza będzie łatwiejsza.
Pozdrawiam,
Krisker
Krisker
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Jeżeli chodzi Ci o tylny głośniczek, to znajduje się on w bagażniku z lewej strony. Jak otworzysz klapę, i spojrzysz na lewą szybę w bagażniku, to zaraz przy niej znajduje się taka 'nawiercana' plastykowa listwa. Głośniczek znajduje się właśnie pod nią. Niestety nie jestem pewien czy jest możliwość jej demontażuyuras33 pisze:Czy mozecie podpowiedziec gdzie jest ten nieszczesny brzeczyk od partronika w Avancie? zamilkł na amen a na Vag wylazło ze ..przerwa lub zwarcie do masy

Witam mam taki problem z czujnikiem parkowania tył, nie działało mi MMI (podczas wrzucania wstecznego na 0,5s pokazywała się ikona samochodu ale przełączało mi z powrotem np. na radio) i dźwięk podczas wrzucania wstecznego nie było. Wymieniłem czujnik wadliwy i obraz na MMI pokazuje samochód dźwięk krotki jest podczas wrzucania wstecznego ale jak zbliżam się do przeszkody nie ma dźwięku i na MMI nie pokazuje przeszkody.
Witam pany.
Ja już sprawdziłem, który czujnik mi nie działa - jest to lewy przód nad halogenem. Ale teraz mam problem z kupnem bo nie wiem czy to obojętne, który kupię (lewy, prawy bądÂź środkowe). Może Ci napisać jak jest faktycznie, albo podać numer tego czujnika??
Dodam, że jestem posiadaczem allroada z 2001/2002r.
Na allegro znalazłem takie: http://allegro.pl/czujnik-parkowania-au ... 46255.html
Będą pasować?? Proszę o szybką, konkretną i fachową odpowiedÂź.
Ja już sprawdziłem, który czujnik mi nie działa - jest to lewy przód nad halogenem. Ale teraz mam problem z kupnem bo nie wiem czy to obojętne, który kupię (lewy, prawy bądÂź środkowe). Może Ci napisać jak jest faktycznie, albo podać numer tego czujnika??
Dodam, że jestem posiadaczem allroada z 2001/2002r.
Na allegro znalazłem takie: http://allegro.pl/czujnik-parkowania-au ... 46255.html
Będą pasować?? Proszę o szybką, konkretną i fachową odpowiedÂź.
kondziu81
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Niestety troszkę Cię zmartwię - ja zaglądając do siebie znalazłem zupełnie inną wersję czujników jak te podawane przez etkę, a to dla tego, że dla każdego z modeli czujnika występują trzy możliwościkondziu81 pisze:Będą pasować?? Proszę o szybką, konkretną i fachową odpowiedź.
- czujnik ze złączem prostym
- czujnik ze złączem umieszczonym pod kątem 45st
- czujnik ze złączem umieszczonym pod kątem 90st.
Niestety kłopot polega na tym, że zaraz koło czujników przebiega belka zderzaka co może determinować rodzaj zastosowanego czujnika (może pasować np tylko ten ze złączem prostym, bądź ten ze złączem kątowym). Na Twoim miejscu zerknąłbym przed zakupem jaki dokładnie posiadasz, w ten sposób uchronisz się przed niepotrzebnym wydatkami.
Nie wiem jak to jest w allroad, dlatego napiszę na przykładzie 'standardowej' A6 C5. Czujniki w po bokach są trudniej dostępne jak ich środkowe odpowiedniki, dlatego jak już się dostaniesz do tego uszkodzonego, zastąp go jednym z tych środkowych (o ile wersja złącza na to pozwoli). A po zakupie nowego uzupełnij brakujące miejsce.
Po zamianie sprawdź jeszcze czy nie wyrzuca ponownie błędu lewej czujki - bo oznaczałoby to że masz problem w okablowaniu

P.S. 40zł za czujnik to coś mało ... w większości przypadków oscyluje ona w okolicy 100zł
Właśnie przed chwilą byłem przy aucie i wymacałem czujnik. Ma on wtyczkę taką skośną kąt 45 stopni.
Jak już wiem jaka to wtyczka to mogę kupić z takim kodem: 4b0.919.275.c
Złączki czujników po środku są proste.
Znalazłem na tablicy za 80zł sztuka używki, te z allegro to pomyłka. Mają ten kod co podałem ten sam kształt od frontu i ta skośna wtyczkę.
Jak już wiem jaka to wtyczka to mogę kupić z takim kodem: 4b0.919.275.c

Znalazłem na tablicy za 80zł sztuka używki, te z allegro to pomyłka. Mają ten kod co podałem ten sam kształt od frontu i ta skośna wtyczkę.
kondziu81