Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5]Czujniki parkowania a hak...

Elektryka
Kosaa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5]Czujniki parkowania a hak...

Post autor: Kosaa » 05 sty 2011, 19:19

Witam.
Przeszukałem całe forum i wiem, że było już wiele o czujnikach ale nie znalazłem nic na temat jak to sie ma do haka.
Na początek powiem, że interesuje mnie zestaw czujników z wyświetlaczem w lusterku, bo nei chce dodatkowch bajerów w postaci wyśwetlacza na desce:

http://allegro.pl/czujnik-cofania-parko ... 09553.html

Chce założyć go tylko na tył, ale obawiam się czy hak nie będzie odczytywany jako przeszkoda. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie?
Dodam, że hak jest ściągany oryginał WESTFALIA, ale poprzedni właściciel go chyba nigdy nei ściągał i dał mi chyba zły kluczyk. Po oczyszczeniu mechanizmu i psikaniu różnego typu wynalazków nie mogę włożyć kluczyka. Będe musiał podjechać do serwisu WESTFALII żeby dorobili kluczyk ale to już inna bajka.

Będę wdzięczny za jakieś opinie o tym zestawie czuników oraz wszelkie informacje jeśli ktoś ma czujniki i haka w samochodzie, jak to sie spisuje.??

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: arekjask » 05 sty 2011, 20:03

Mam ori czujniki i hak Westfalia. Po założeniu haka 0 (słownie: zero) problemów. Kąt "widzenia" czujników jest za mały, żeby uchwycić hak. Nie powinieneś mieć więc problemów nawet z nieoryginalnym hakiem.

Jak podłączę przyczepę do gniazda, wtedy czujniki automatycznie przestają działać przy cofaniu (powinny piszczeć widząc przyczepę).
Kogel-mogel FB :/
Fora to jest biwak. :)

Kosaa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kosaa » 05 sty 2011, 20:08

Kolego AREKJASK DZIęKOWAć ZA POMOC :-D
Hak jest oryginalny ale czujniki nei będą dlatego pytałem.
Więc zaryzykuje, zamontuje i zobaczymy.
Dziękuje za pomoc.

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 05 sty 2011, 20:11

Kosaa pisze:Kolego AREKJASK DZIęKOWAć ZA POMOC :-D
...i klikać na "Pomógł" ;-).

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 05 sty 2011, 23:04

Kosaa, nie ryzykuj !

Ja też mam hak Westfalia i mam czujniki parkowania (nie oryginalne!) i niestety jak założę hak to czyta jako przeszkodę... :-/
Zerknij sobie na moje autko i zobaczysz gdzie mam zamontowane czujniki (fabrycznie były tam montowane) i niestety wykrywa hak jako przeszkodę. Musisz niestety zdjąć hak, żeby używać czujników. Pozdrawiam ;-)

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: axe » 05 sty 2011, 23:48

arekjask pisze:Mam ori czujniki i hak Westfalia. Po założeniu haka 0 (słownie: zero) problemów. Kąt "widzenia" czujników jest za mały, żeby uchwycić hak. Nie powinieneś mieć więc problemów nawet z nieoryginalnym hakiem.

Jak podłączę przyczepę do gniazda, wtedy czujniki automatycznie przestają działać przy cofaniu (powinny piszczeć widząc przyczepę).
kolega ma racje
mam westfalie i ori czujki i jest ok
problem moze byc jak cofasz z przyczepa ale moj modul haka odlancza parktronic jak zalaczona jest przyczepa do samochodu (chodzi o podlaczenie elektryczne)
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 05 sty 2011, 23:50

No jeśli są ORI czujniki to tak, ale tu mówimy o czujnikach z allegro, które ja posiadam i które z hakiem nie działają poprawnie. ;-)

Kosaa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kosaa » 05 sty 2011, 23:55

Dzięki kolego CAMELEON741
Kurcze sam nie wiem co teraz robic....
Kolego AXE wiem, że jak będę miał przyczepe podpiętą to przy cofaniu czujniki będą pikać jeśli nie omine obwodu chodzi mi o to czy czujniki będą wykrywały samą kulę haka....kolega cameleon741 twierdzi ze bedzie z tym problem więc............
Koledzy piszcie czy ma ktoś z tym jeszcze jakieś doświadczenie??

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 05 sty 2011, 23:57

Ja jestem na 99% pewien, że będą Ci piszczały cały czas. Uwierz- ja u siebie zamontowałem i jest lipa, więc u Ciebie też raczej będzie. :roll:

Kosaa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kosaa » 06 sty 2011, 00:00

Ok więc najpierw musze się uporać ze zdjęcem tego haka wtedy założe te czujniki...

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 06 sty 2011, 00:03

No tak Ci radzę, bo ja jestem przekonany że będą piszczały. Może ma się to jeszcze jakością czujników, ale myślę, że to wiele nie zmieni. Zobacz gdzie ja mam zamontowane- w oryginale też były tam montowane.
Obrazek

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 06 sty 2011, 02:30

Kosaa, a nie lepiej założyc ori? z centralką ktora bedzie odcinac tyl po podlaczeniu przyczepy? kolega arekjask, podał jak to dziala w ori. w sumie nie pamietam czy przy rozlozonym haku czujki go lapia ale po podlaczeniu przyczepy na wyswietlaczu jest ladny rysunek i nic nie piszczy.

Kosaa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kosaa » 06 sty 2011, 10:48

Kolego AraaT
Jak już pisałem wcześniej nie jest dla mnie problemem, że będzie pikał jak będzie podpięta przyczepa tylko pytam czy czujniki będą widziały sam hak bo chwilowo nie mam możliwości wypięcia go....

arekjask
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arekjask » 06 sty 2011, 12:28

ArabaT, montaż ori czujników to dobry pomysł, ale kupno parktronica może być trudne. Ja od dłuższego czasu szukam czujnika na wymianę i mam z tym problem. Można kupić używane, ale takiego nie chcę, bo można kupić niesprawne. A ori czujnik w serwisie to ponad 300 zł za sztukę...

Kosaa, przed zakupem czujników zapytaj sprzedającego, jaki jest kąt "widzenia" czujników. Może któryś sprzedawca będzie potrafił podać taką informację. Oczywiście lepiej kupić czujniki, które mają mniejszy kąt - wtedy jest większa szansa, że nie będą "widziały" haka.

Jest też inne wyjście - możesz spróbować zamontować środkowe 2 czujniki dalej od środka zderzaka (bliżej brzegów). Wtedy zminimalizujesz ryzyko, że czujniki "zobaczą" hak. A przy cofaniu i tak wykryjesz przeszkodę.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 06 sty 2011, 16:10

Kosaa, są zestawy czujników przeznaczone do aut z hakiem. Sam taki kupiłem (Valeo) tylko jeszcze nie zamontowałem. Wydaje mi się, że działa to tak, że czujniki widzą hak, ale że on się względem nich nie przemieszcza to go "olewają". Lub ewentualnie za pierwszym włączeniem "uczą" sie żeby nie reagować na hak (instrukcj jest w pudełku a wczystko "zakopane" w piwnicy, wiec szczegółów nie pamietam.
Zestaw jest z piszczkiem i wyswietlaczem.

Tyle, że nie wiem, czy jest to tez w wersji "lusterkowej" ?
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl