Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Czujnik ESP

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Czujnik ESP

Post autor: stuwacz » 26 paź 2009, 14:16

Witam! Otóż kilkukrotnie zdarzyło mi się niedawno, że podczas jazdy z powodu błędu wyłączało mi ABS i ESP (zapalały się kontrolki). Po zgaszeniu auta i odpaleniu ponownie kontrolki znikały i spokojnie można było kontynuowac jazdę - zarówno ABS jak i ESP działają - sprawdzałem. Po podłączeniu pod VAS'a u jednego znajomego specjalisty okazało się że winny temu jest jakiś czujnik/przełącznik od ESP przy pedale hamulca (bo ponoć są tam dwa przełączniki - jeden do świateł stopu drugi właśnie do ESP). I teraz moje pytanie - orientuje się ktoś jak dokładnie ta część się nazywa i jaki może być jej koszt? Bo na allegro nie mogłem znaleźć nic takiego, a do ASO mam kawałek drogi :(
Mam jeszcze jedno pytanie które wiąże się z powyższym, mianowicie raz po zapaleniu się tych kontrolek w czasie jazdy wrzuciłem na luz, trzymając wciśnięte do końca sprzęgło zgasiłem auto i dalej trzymając na luzie i an sprzęgle pełnym odpaliłem auto. Czy mogłem przez takie zachowanie coś uszkodzić/rozstroić? Bo wiem że jak się diesla odpala "na pych" to może się coś tam z rozrządem chyba przestawić, ale jak się tak odpala to przecież trzeba gwałtownie puścić sprzęgło, wtedy silnik zaskoczy itd. a tu u mnie sytuacja inna bo i na luzie przy zgaszeniu i zapalaniu i na pełnym sprzęgle i odpalany normalnie rozrusznikiem tyle tylko ze pojazd się toczył a nie stał w miejscu jak przy zwykłym odpalaniu.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam :)

JARGUT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JARGUT » 26 paź 2009, 15:26

co to za znajomy ci powiedział o tym czujniku w pedale hamulca ??????????
to nie prawda
Poprostu to ze zaczynająci sie zaświecac kontriolki esp i abs to objaw padającej pompy abs esp bo to jest tosamo a dokładnie pada ci elektronika pompy
będzie ci tak sie zaświecało aż zacznie świecic cały czas a jak ktoś podepnie kompa to nie skomunikuje sie z abs iesp

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 26 paź 2009, 15:56

JARGUT pisze:to objaw padającej pompy abs esp bo to jest tosamo a dokładnie pada ci elektronika pompy
hola hola nie tak odrazu
stuwacz pisze:I teraz moje pytanie - orientuje się ktoś jak dokładnie ta część się nazywa i jaki może być jej koszt?
kolego, Tobie to bym radził podłączy pod kompa i tam będzie napisane o co kaman
jeżeli będzie błąd (dokładnie nie pamiętam, ale pewnie w ABSie) mówiący o czujniku poziomu hamulca to wiesz co masz robić, tak miałem jak i Ciebie mniej więcej, i wina była czego czujnika
dokładnej nazwy nie pamiętam, czujnik położenia, czy poziomu hamulca coś takiego, jest nad pedałem hamulca i kosztuje ori w ASO ok 50zł bo tyle dałem, co najważniejsze nie szukaj nigdzie indziej, bo coraz więcej postów, że ktoś wymienił na zamiennik i jest kupa, skoro to słynna usterka w oryginale to wiadomo, że żaden zamiennik nie wytrzyma, a ori zostanie z czasem zmodyfikowany i poprawiony

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 26 paź 2009, 18:25

goly191 pisze:kolego, Tobie to bym radził podłączy pod kompa i tam będzie napisane o co kaman
jeżeli będzie błąd (dokładnie nie pamiętam, ale pewnie w ABSie) mówiący o czujniku poziomu hamulca to wiesz co masz robić,
Tak, to chodzi o czujnik poziomu hamulca (jak tak nazwałeś to mi się skojarzyło, że ten znajomy tak mówił) czyli w sumie ABS a nie ESP, a wiadomo ze ESP korzysta w dużej mierze z ABS więc jak wywala ABS to i ESP wywali.
A macie jakieś opinie i pomysły co do drugiej części posta? Tej o odpalaniu?

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 30 paź 2009, 18:06

Sprawa wygląda tak. Wymieniłem wyłącznik ten pod hamulcem na nowy oryginalny z ASO ale problem pojawił się znowu, tzn. zapaliły się w pewnym momencie podczas jazdy (dokładniej hamowania - przy czym nie wiem czy to wtedy jak wciskałem czy jak puszczałem już pedał hamulca) kontrolki ABS i ESP. Gość co mi to montował miał na kompie tylko błąd dotyczący wyłącznika świateł stop i twierdzi, że pojawienie się tego błędu po wymianie to nic takiego i trzeba tylko wyregulować ten włącznik (mam ta wersję wkręcaną więc teoretycznie regulacja jest możliwa). Byłem też u innego mechanika-diagnosty (jeszcze przed wymianą wyłącznika) i on po podpięciu do kompa miał błąd wyłącznika świateł i coś o nieprawidłowym odczycie ciśnienia z tym że ja widziałem na kompie TYLKO JEDEN błąd tzn. tylko jeden numerek błędu właśnie o tym wyłączniku. On twierdzi że winny jest czujnik ciśnienia przy pompie ABS (taki wkręcany). Panowie proszę o pomoc, co o tym sądzić? Czy rzeczywiście może to być kwestia regulacji tego wyłącznika nowego, czy raczej rację ma ten drugi mechanik? Czy może być tak, że są pod jednym kodem błędu, błędy dotyczące dwóch mechanizmów?

makrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: makrin » 30 paź 2009, 23:33

witam ! wlasnie dzisiaj pan mechanik elektryk usunal mj taki sam blad, z tym ze w gre wchodzil calkowicie inny czujnik! objawy takie same jak wyzej! :idea: mianowicie byl to czujnik polozenia pojazdu w osi lub takie tam cos podobne, znajduje sie on centralnie na srodku pod tylna kanapa. problem polegal na tym ze nie byl on ustawiony ani wpoziome ani w pionie ani tez w osi. po odpowiednim ustawieniu trzeba sie troche pobujac autkiem pochamowac pokrecic w prawo i lewo az kontrolki same zgasna najpierw esp a potem abs. pan mechanikm zaimponowal mi dzisiaj swoja wiedza i pedantyczna wrecz naprawa . totalny profesjonalizm aso tak nie potrafi <ok>

Awatar użytkownika
stuwacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stuwacz » 31 paź 2009, 10:17

Dzięki za wszelkie sugestie. makrin a powiedz mi, czy te kontrolki i błąd wyskakiwał tylko podczas hamowania, dokładniej mówiąc podczas naciskania czy popuszczania pedału hamulca? Bo u mnie właśnie tak jest, nigdy nie zaświeciło się podczas jazdy czy manewrowania bez naciskania hamulca. Druga sprawa, powiedz mi czy po podłączeniu do kompa pokazywał jakiś inny błąd niż ten usytuowany w dziale ABS/ESP związany tylko z wyłącznikiem świateł stopu (nieczytelny sygnał)?

makrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: makrin » 01 lis 2009, 17:50

pierwszy raz zaswiecilo sie podczas jazdy a potem juz na stale, czasem gaslo po ponownym odpaleniu ale problem wracal. widze ze jestes z pomorza wiec moge polecic dobry warsztat bo ja wlasnie tutaj naprawialem a dokladnie w pruszczu <ok>

gawo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gawo » 27 lis 2009, 20:46

mam pytanko świeci mi sie na pomaranczowo kontrolka od ABS i druga z trójkątem i wykrzyknikiem tez na pomaranczowo, na komputerze pokazuje że to czujnik do pompy ABS ale wymieniłem na nowy i nic z tego kontrolki dalej świecą. Załączają sie po kilku wciśnięciech hamulca. Na komputerze pokazuje błąd ale po wykasowaniu jednak pojawia sie znów. Pomóżcie!!!! :-/
gawo

Pablobos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pablobos » 28 lis 2009, 10:49

Witam

Najpierw jak sie zapala te kontrolki to podlacz VAGa i sprawdz bledy
Ja walczylem z tym pol roku tez mi sie zapalały i problem rozwiazalem przypadkiem okazalo sie jak nacisne mocniej piętą w podloge (czywiscie kierowcy) to te kontrolki sie zapalaja.
Okazalo sie tam jest czujnik ESP zarzucania samochodu czy cos takiego i w nim mialem nadlamane styki. Ten czujnik jest troche w glupim miejscu bo od wilgoci czesto sniedzieja styki sprawdz sobie blad o ile pamietam mialem 01424 w ABS.

UWAGA!!! Jak bys odpinal ta wtyczke z tego czujnika odłacz akumulator!!!

Pozdrawiam

gawo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gawo » 28 lis 2009, 14:02

no witam podlaczalem go pod VAGa i pokazuje mi ten czujnik do papy abs i jak go wykasuje to znowu sie pojawia za chwile ale dzieki sprawdze to w podlodze
gawo

mario__87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mario__87 » 28 lis 2009, 15:24

Witam,
Rowniez mialem problem ze swiecaca kontrolka ESP podobnie jak u makrina,
tylko po podlaczeniu pod VAG,a wyswietlalo mi tego typu blad
- czujnik przyspieszenia poprzecznego g200
po skasowaniu bledu i urochumiuniu samochodu blad powracal,
kontorlka sie zapalala nawet po przejechaniu 5metrow.
Wymienilem czujnik z ESP znajdujacy sie po srodku na tylnej kanapie
i wszystko gra ;-)

Pozdr.

ratownik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ratownik » 15 sty 2011, 14:06

witam ja mam taki problem zapala mi się sama kontrolka esp czyli pomarańczowy trójkąt w kółku po podłączeniu pod kompa fachowiec stwierdził wadliwą prace regulatora napięcia. dodam iż 2 dni wcześniej oddałem samochodzik na warsztat w celu wymiany wszystkich rolek pasków i rozrządu wiem też że alternator był odkręcany i że tak powiem ze wszystkimi kablami wywinięty w stronę kabiny. po złożeniu wszystkiego i odpaleniu samochodu właśnie zaczął się ten problem z tą kontrolką. i moje pytanie czy regulator napięcia w alternatorze może mieć na to wpływ dodam że ładowanie jest ok powyżej 14

krzywy83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzywy83 » 16 sty 2011, 12:22

kolego raczej nie mialem ten sam problem z czujnikiem esp tylko ze w a3 ale sam go opanowałem tylko, że musiałem wymontować czujnik i podesłać fachowcowi...Najpierw zlokalizuj go i wypnij kostki psiknij conect spryem i podjedz błąd skasować na vaga o ile będzie się dało bo mojego się nie dało ale po naprawieniu czujnika po 3 dniach sama zgasła i rok działała bez problemu i pewnie nadal służy nowemu właścicielowi.

ratownik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ratownik » 19 sty 2011, 13:39

wszystko udało się naprawić. fachowiec za którego się uważa ten gość co mi zmieniał rozrząd nie wiem jakim cudem ale źle wpiął wtyczkę do alternatora, po podłączeniu wszystko ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl