Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujnik cofania 3 pin do centralki z wyjsciem 2 piny

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartek123438
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czujnik cofania 3 pin do centralki z wyjsciem 2 piny

Post autor: bartek123438 » 10 lut 2014, 09:52

Witam niedawno zakupiłem audi a6 c5 w sedanie i są w niej zainstalowane oryginalne czujniki cofania w zderzaku problem jest taki że wiązka jest przecięta a w bagażniku znajduje się nie oryginalna centralka tylko taka jaką możemy znaleźć na allegro czyli z wyjściem na dwa piny. Moje pytanie czy da radę podpiąć oryginalny czujnik 3 pinowy do centralki 2 pinowej. Ciekawostką jest to, że ktoś już przeciągnął wszytkie przewody i centralka włącza się przy wpinaniu wstecznego tylko zapomniał o czujnikach.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Czujnik cofania 3 pin do centralki z wyjsciem 2 piny

Post autor: kot919 » 10 lut 2014, 11:03

bartek123438 pisze:... są w niej zainstalowane oryginalne czujniki cofania w zderzaku problem jest taki że wiązka jest przecięta a w bagażniku znajduje się nie oryginalna centralka tylko taka jaką możemy znaleźć na allegro czyli z wyjściem na dwa piny. Moje pytanie czy da radę podpiąć oryginalny czujnik 3 pinowy do centralki 2 pinowej.
Wysoce prawdopodobne jest, ze poprzedni właściciel zaliczył stłuczkę, która zmusiła go do wymiany zderzaka. Aby na nowo wszystkiego nie rezać zrezygnowął z podłączenia tego do kupy.
Moim zdaniem nie da się podłączyć czyjników 3pin do centralki 2 pin - według mnie inaczej wygląda modulowanie sygnału zwrotnego z samych czujników. W Twoim przypadku, albo wymienisz wszystkie czujki na wersję 2 przewodową, albo zainstalujesz ori centralkę i zrobisz przewody.
Wady i zalety obu rozwiązań:
1) Ori centralka z czujnikami:
- musisz dorobić przewody, i pewnie podciągnąć dodatkowe przewody (sygnał prędkości itp), plus kupić centralkę. Nie możesz wykluczyć, ze wszystkie czujniki są sprawne, wiec może czekać cię zakup jednego, lub kilku czujników. Wada - wysoki koszt montażu Zaleta - lepiej wygląda w zderzaku, możliwość diagnostyki VAG, i zawsze to ORI.
2) Nie ori centralka z czujnikami 2 przewodowymi:
- musisz kupić czujniki pasujące do centralki - powinno być do ogarnięcia, jak spiszesz model centralki. Dodatkowo będziesz musiał porzeźbić ze zderzakiem - sprawne umieszczenie czujników. Wada - może być problem z umieszczeniem czujników, moim zdaniem bardziej niedokładny w SPAM do ORI (czuły na warunki pogodowe oraz zabrudzenie). Zaleta - cena
bartek123438 pisze:Ciekawostką jest to, że ktoś już przeciągnął wszytkie przewody i centralka włącza się przy wpinaniu wstecznego tylko zapomniał o czujnikach.
Jak napisałem wyżej, może kiedyś system był sprawny i działał z innymi czujnikami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl