Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Brak świateł mijania

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PictBridge
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Brak świateł mijania

Post autor: PictBridge » 10 sie 2014, 11:37

Witam, nagle znikły mi światła mijania, pozycyjne działają (długie działają tylko gdy chcę zamrygać w drugą strone brak) halogeny kierunki stop wsteczny wszystko ok, na FIS-sie nie ma komunikatów o spalonych żarówkach, gdy otwieram drzwi po zgaszeniu auta i przełącznik na mijania nie ma sygnału dźwiękowego o pozostawionych światłach, bezpieczniki 20,21 i 5 sprawdzone, proszę o pomoc

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 12 sie 2014, 07:36

Na początek sprawdź czy w ogóle jest napięcie na bezpiecznikach nr 21 i 20 (albo miernikiem, albo żarówką z przewodami)

Jeżeli będzie to następnie sprawdź czy to napięcie będzie również na konektorze nr 5 reflektora (strona do wyboru). Jeżeli to napięcie również będzie tam obecne, to możliwe że masz spalone żarówki. Jeżeli nie będzie go tam, tzn że może broić okablowanie bądź moduł sprawdzania oświetlenia (o tym jak go sprawdzić napisze jak już dasz znać czy napięcie jest nieobecne)

Jeżeli natomiast nie będzie napięcia na bezpiecznikach, to najprościej będzie jak wyciągniesz przełącznik świateł (prosta operacja - wciskasz pokrętło, przekrecasz w prawo i ciągniesz do siebie) i odepniesz go od złącza, a następnie w złączu zrobisz 'zwarcie' pomiędzy konektorem nr 1 (przewód zółto-czarny) a konektorem nr 4 (przewód zółty) ... W tym momencie powinieneś dostać +12V na bezpieczniki i powinny się zaświecić światła mijania.

Możesz też na próbę przełożyć przełącznik z innego samochodu <okok>

Awatar użytkownika
PictBridge
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PictBridge » 12 sie 2014, 08:23

już po zabiegu, kolega podstawił mi passata i podmieniłem najpierw pająk okazało się że był ok, a problemem był włącznik świateł, już zamówiony, także dzięki

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 25 gru 2014, 01:12

możęsz opisać wymianę pająka -mi z kolei szwankują długie światła raz się zapalają raz nie czasem zapalają się ze zwłoką czasową
chwilowo pomaga walnięcie pięścią w kierownićę ale po następnej zmianie na mijania i z powrotem na drogowe wszystko zaczyna się od początku albo się zapalą albo nie
czy to na pewno pająk czy możę być coś innego?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl