Brak świateł mijania
- PictBridge
- Forum Audi A6 / A7
Brak świateł mijania
Witam, nagle znikły mi światła mijania, pozycyjne działają (długie działają tylko gdy chcę zamrygać w drugą strone brak) halogeny kierunki stop wsteczny wszystko ok, na FIS-sie nie ma komunikatów o spalonych żarówkach, gdy otwieram drzwi po zgaszeniu auta i przełącznik na mijania nie ma sygnału dźwiękowego o pozostawionych światłach, bezpieczniki 20,21 i 5 sprawdzone, proszę o pomoc
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Na początek sprawdź czy w ogóle jest napięcie na bezpiecznikach nr 21 i 20 (albo miernikiem, albo żarówką z przewodami)
Jeżeli będzie to następnie sprawdź czy to napięcie będzie również na konektorze nr 5 reflektora (strona do wyboru). Jeżeli to napięcie również będzie tam obecne, to możliwe że masz spalone żarówki. Jeżeli nie będzie go tam, tzn że może broić okablowanie bądź moduł sprawdzania oświetlenia (o tym jak go sprawdzić napisze jak już dasz znać czy napięcie jest nieobecne)
Jeżeli natomiast nie będzie napięcia na bezpiecznikach, to najprościej będzie jak wyciągniesz przełącznik świateł (prosta operacja - wciskasz pokrętło, przekrecasz w prawo i ciągniesz do siebie) i odepniesz go od złącza, a następnie w złączu zrobisz 'zwarcie' pomiędzy konektorem nr 1 (przewód zółto-czarny) a konektorem nr 4 (przewód zółty) ... W tym momencie powinieneś dostać +12V na bezpieczniki i powinny się zaświecić światła mijania.
Możesz też na próbę przełożyć przełącznik z innego samochodu
Jeżeli będzie to następnie sprawdź czy to napięcie będzie również na konektorze nr 5 reflektora (strona do wyboru). Jeżeli to napięcie również będzie tam obecne, to możliwe że masz spalone żarówki. Jeżeli nie będzie go tam, tzn że może broić okablowanie bądź moduł sprawdzania oświetlenia (o tym jak go sprawdzić napisze jak już dasz znać czy napięcie jest nieobecne)
Jeżeli natomiast nie będzie napięcia na bezpiecznikach, to najprościej będzie jak wyciągniesz przełącznik świateł (prosta operacja - wciskasz pokrętło, przekrecasz w prawo i ciągniesz do siebie) i odepniesz go od złącza, a następnie w złączu zrobisz 'zwarcie' pomiędzy konektorem nr 1 (przewód zółto-czarny) a konektorem nr 4 (przewód zółty) ... W tym momencie powinieneś dostać +12V na bezpieczniki i powinny się zaświecić światła mijania.
Możesz też na próbę przełożyć przełącznik z innego samochodu

- PictBridge
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
możęsz opisać wymianę pająka -mi z kolei szwankują długie światła raz się zapalają raz nie czasem zapalają się ze zwłoką czasową
chwilowo pomaga walnięcie pięścią w kierownićę ale po następnej zmianie na mijania i z powrotem na drogowe wszystko zaczyna się od początku albo się zapalą albo nie
czy to na pewno pająk czy możę być coś innego?
chwilowo pomaga walnięcie pięścią w kierownićę ale po następnej zmianie na mijania i z powrotem na drogowe wszystko zaczyna się od początku albo się zapalą albo nie
czy to na pewno pająk czy możę być coś innego?