Wszystkie 3 elektryczne szyby działają oprócz tylnej od strony kierowcy... Co może być nie tak? Silniczek czy kable mogły się pourywać?
Aha i czy ciężko jest ściągnąć boczek aby się tam dostać do ewentualnej naprawy?
[ A6 C5] Boczna szyba tylna nie działa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Temat jest na forum i ja to ostatnio przerabiałem -pourywane kable miedzy drzwiami a słupkiem - na szczęście rewelacyjny patent w wtyczką w słupek dużo pomaga. Najlepiej zaopatrz się od razu w lutownicę , jakieś termokurcze , ewentualnie dodatkową osłonkę na kable - ja zawinąłem później w wężyk WSN . Demontaż - dwie śrubki na samej górze po bokach tapicerki, w rączce pod spodem masz dziurkę do wypchania przycisku el. szyb, wypinasz włącznik , odkręcasz śrubki i podnosisz całość do góry - potem pozostaje przepchanie wtyczki od szyby i wyciągnięcie z drugiej strony. Odpinasz wtyczki od głośników i centralnego przy odchylonej tapicerce. Już masz całkowicie odpiętą tapicerę.
Teraz zostaje tylko ściągnięcie gumy po stronie słupka, wypięcie wtyczek, ściągnięcie gumy po stronie drzwi i wyciągnięcie zaślepki przez którą przechodzą kable. Później wypinasz plastikowe uchwyty na których trzymają się do aluminiowej szyny w środku drzwi kable i już możesz się zabierać do naprawy przewodów. Z wiekiem twardnieją i się łamią. Poprzeglądaj również inne nie przerwane, bo ja znalazłem dwa na których była już nadpęknięta izolacje, je też usztywniłem..
Teraz zostaje tylko ściągnięcie gumy po stronie słupka, wypięcie wtyczek, ściągnięcie gumy po stronie drzwi i wyciągnięcie zaślepki przez którą przechodzą kable. Później wypinasz plastikowe uchwyty na których trzymają się do aluminiowej szyny w środku drzwi kable i już możesz się zabierać do naprawy przewodów. Z wiekiem twardnieją i się łamią. Poprzeglądaj również inne nie przerwane, bo ja znalazłem dwa na których była już nadpęknięta izolacje, je też usztywniłem..