16502 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Signal too High
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
16690 - Cylinder 6 Misfire Detected
Chcę go wymienić, znalazłem trochę instrukcji (chociaż nie do mojego silnika) i jestem blisko, ale nie mogę poradzić sobie z wyciągnięciem samego elementu. Po długich walkach z odsłonięciem dostępu do G62 mam go w miarę dostępnego, zdjąłem już tę klamrę zabezpieczającą, ale czujnik się strasznie mocno trzyma. Nie idzie go ruszyć, wyciągnąć.
Czy mógł się jakoś "zapiec"? Czy jest tam dodatkowe zabezpieczenie? Mam nadzieję, że nie jest to jakieś nierozbieralne akurat w moim silniku?
Jakaś rada na wyciągnięcie go?
ÂŚciągnięcie wtyczki niestety nie pomogło w wyciągnięciu czujnika, ale dało mi lepszy dostęp i chociaż upewniło, że dobrze kombinuję. Po ściągnięciu czujnik nadal mocno siedział:
Najgorzej, że bałem się szarpać za ten platik. Nie wiedziałem czy go nie urwę do i nie zostanę z plastikiem w ręku a "metalem" w miejscu czujnika. Ostatecznie wziąłem śrubokręty i zacząłem "grzebać" między obudową a czujnikiem:
Nie przesadzając zajęło mi to z godzinę (plus godzina spędzona wczoraj). Strasznie się tam wszystko zakleiło i musiałem naprzemian wciąż z innej strony podważać czujnik i starać się go rozruszać. Wreszcie po jakiejś godzinie walk wyciągnąłem czujnik. Uszczelka wyszła razem z nim i była w takim stanie, że miałem kłopot z jej oderwaniem.
Jutro kupuję nowy czujnik (plus może koncentrat G12 na drobną dolewkę) i instaluję. Mam nadzieję, że błąd czujnika zniknie.
Przed wyciągnięciem czujnika wylałem płyn chłodniczy ze zbiornika wyrównawczego. Dzięki temu (tak mi się wydaje) z miejsca czujnika prawie nic płynu nie wyleciało. Czy powinienem jednak całość odpowietrzać? Np. tak jak opisano w temacie: 8821.htm ?