Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Blad 01366 - dziwne zachowanie centralnego zamka.

Elektryka
ODPOWIEDZ
de_never
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2015
Moje auto: S6 C7
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 4.2 ARS 299KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Blad 01366 - dziwne zachowanie centralnego zamka.

Post autor: de_never » 27 sty 2015, 00:20

Witam. Mam problem z modułem komfortu, często jadac autem, nagle centralny zamek zadziala raz i zapala sie cale oswietlenie w samochodzie, jakby byly otwarte drzwi ( na fisie nie pokazuje tego), przyczyna tego jest Blad 01366 Opened Due to Crash Signal - sprawdzalem na vagu. Zaraz po tym jak zalacza sie oswietlenie wyskakuje ten blad. Do tego po tym jak to wyskoczy, przestaje dzialac otwieranie i zamykanie centralnego zamka od srodka ( przyciski kolo klamki) Nie pomaga zamykanie i otwieranie drzwi. Caly czas pali sie oswietlenie. Czasami przechodzi po chwili czasami trzeba poczekac dluzej. Oswietlenie samo nie gasnie, np albo trzeba otworzyc drzwi i zamknac albo centralnym zamknac i otworzyc lub zgasic i zapalic swiatlo w kabinie na nowo( tak tez trzeba zrobic po wykasowaniu bledu).

Drugi blad jaki mi wyskakuje to 01559 driver doros 61-10 won't de safe- sprawdzilem, mikrostyk wariuje na vagu podczas jazdy raz pokazuje safe raz not safe. Ale ten problem z owietleniem jest zwiazany z bledem 01366.( chyba ze jeden jest zalezny od drugiego)
Blad po wykasoaniu nie powraca od razu. czasami po paru minuach czasami dluzej, wtedy znow moge trzepac drziwami robic cuda wianki, a po chwili zamkne drzwi lub zgasze swiatlo i dziala. Jakby cos robilo zwarcie/ nie laczylo?

Co sprwadzic? jak usunac usterke? macie jakies pomysly?
Czytalem kilka watkow z tym bledem i nigdize nikt nie podał konretnego rozwiazania.
Bledow na sterowniku air bag- nie ma. Silnika tez nie, jakies sugestie?

Edit - dzisiaj miałem wiecej czasu posiedziec z vagiem, Moduł airbag ma nr 4B0 959 655 G
Jego kodowaine to 00106.
czyli
00?xx
Dla 1 - przednie boczne poduszki zainstalowane
gdy zmienie kodowanie na 0- niby boczne poduszki nie zainstalowane wyskakuje 5 bledow 2 od poduszek 2 od czujnikow zderzeniowych i 1 że zle kodowanie.
Czy to nie jest dziwne? Przeciez jakbym wylaczal poduszki to by tym bardziej nie wyskakiwał blad. Moga byc opcje zle przetlumacozne w vcdsie? ze 1 to sa boczne poduszki wylaczone a 0 ze wlaczone?

Na bocznych slupkach nie mam napisow air bag- jak sprwadzic ile mam poduszek w aucie?

drugii rzad czyli 00x?x
0 - czujniki zapiec przednich pasow nie zainstalowane
1- zaintalowane
Tutaj przy 0 nie mam bledow a na 1 wyskakuje mi blad czujnika zajecia pasazera. Czyli dobrze. Na wylaczonym Brak bledow na wlaczony blad.

W centralnym zamku kodowanie mam takie:

04673

czyli potwierdzanie zamkniecia przez pilota, potwierdzenie otwarcia przez pilota, operacje komfortowe przez pilota ( szyby etc?), i otwieranie bagaznika.

Nie mam pomslu dalej gdzie zagladac w sprawie tego bledu crash sygnal ? wiazke kabli do centralnego zamka? centralny zalany? Moze uszkodzony? dzisiaj sie przejchalem to sytuacja z bledem i zapaleniem lampki nie wystapila.

Kolejne info - robiac test wyjść centrlanego zamka ktorys test to jest symulacja zderzenia - zapala sie lampka , migaja kierunkowskazy ale w tym przypadku dziala otwieranie centralnego z przyciskow w srodku auta. - tak samo jak w przypadku mojego problemu po tescie wyjsc zapisal sie blad 01366- co jest dla mnie norma.

Ogladalem moduł komfortu - nie wyglada na zawilgotnialy- styki nie posniedziałe. Nie wiem gdzie dalej szukac. Moze cos z wiazka od drzwi kierocy? skoro ten przycisk od centralnego przstaje dzialac?

Awatar użytkownika
kanar2306
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 313KM
Paliwo: Diesel

Post autor: kanar2306 » 28 sty 2015, 21:36

Najprościej będzie jak podmienisz moduł z innego auta o tych samych numerach. Wtedy bedziesz wiedzieć czy problem jest w module czy w instalacji a to już jest dużo. Też kiedyś miałem problem z modułem,wyglądał jak nowy,zero wilgoci itd... A okazało się że moduł padnięty....

de_never
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: de_never » 28 sty 2015, 23:43

Dzieki za zainteresowanie. Tez o tym myślałem, tylko ja od razu zamówie moduł air bag i modul centralnego dla pewnosci i bede testowal. Zrobie ten jeden mikrostyk jeszcze, moze to on sypie, ale jakos nie wydaje mi sie ze mikrostyk od funkcji safe sypałby crash signal. Ale kto wie, co za niemiec programował i co miał na myśli <rotfl>

Jak zagladalem pod dywan tam gdzie centralny to jakies kable byly do podklogi przyklejone szara tasma " duck tape" - widac juz nasi tam byli <radocha> XD nie zagladalem co tam nakaczane, zagladne przy najblizszej okazji, bo malo miejsca mialem, zeby sie z tym szarpać.

winklerw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: winklerw » 29 sty 2015, 07:53

Mam ten sam problem co Ty borykam sie ztym juz od wrzesnia narazie nie znalazłem rozwiazania kompleksowego podejrzewam czujnik uderzeniowy.
Ja osobiscie mam tak ze pali sciezki w module mam dwa i co jakiś czas lutuje mową sciezkei ma spokój na 2 tygodnie.
Niesądze aby ktoś Ci pomógł na tym forum.

'pali moduł komfortu
zawężę swoja prośbę
gorący apel do osób posiadających dostęp do schematów elektrycznych o rozpiskę przewodów wtyczek modułu komfortu lub tez podanie schematu elektrycznego.
w związku z brakiem podpowiedzi planuję wymienić przewód sygnałowy z zamka do modułu
u mnie występują te błędy w skrócie oznaczają zwarcie do masy.
Objawy są a raczej były takie:
w trakcie jazdy zaczęło migać światło od oświetlenia kabiny,
po jakimś czasie przepaliło bezpiecznik od modułu,
wymiana bezpiecznika te same objawy lecz bezpiecznik cały przepalona ścieżka w module i brak oświetlenia nóg (całego dołu kabiny łącznie z drzwiami),
wymieniony zamek na nowy (lecz z pewnymi stratami tj. płetwa klamki do wymiany), wstawiony nowy moduł komfortu.
no i niestety powrót do przeszłości z ta różnicą że bezpiecznik cały tylko od razu przepalona ścieżka w module.
podsumowanie dwie wizyty u elektryka pomiary brak zwarcia wyjazd pojawia się zwarcie objawiające się zapalaniem oświetlenia kabiny wszystkie funkcje centralnego działają oprócz oświetlenia dołu no i oczywiście zapala światło górne.
W związku z tym moja prośba o pomoc i objaśnienie okablowania modułu.
I druga prośba łopatologiczna odnośnie wymontowania klamki czytam opisy patrzę na rysunki ale i tak nie mogę wyjąć klamki.
Dodam że nie miałem żadnej kolizji w związku z tym pierwsza wątpliwość skąd sygnał o kolizji i otwarciu zamków.
Thursday, 20 November 2014, 12:07:11.

VCDS-Lite Version: Release 1.2
Control Module Part Number: 4B0 962 258 D
Component and/or Version: Zentralverriegelung D32
Software Coding: 04673
Work Shop Code: WSC 02325
VCID: 2A2781ABC5E7
5 Faults Found:
01366 - Opened Due to Crash Signal
35-00 - -
00956 - Shareware Version. To Decode all DTCs
09-10 - Please Register/Activate - Intermittent
00958 - Shareware Version. To Decode all DTCs
09-10 - Please Register/Activate - Intermittent
01570 - Turn-Off Delay; Terminal 15
29-10 - Short to Ground - Intermittent
01559 - Shareware Version. To Decode all DTCs
60-00 - Please Register/Activate
---------------------------------------------------------------------------
Thursday, 20 November 2014, 12:20:23.
1 Fault Found:
01559 - Drivers Door
60-00 - Won't Safe
Thursday, 20 November 2014, 12:20:33.
1 Fault Found:
01559 - Drivers Door
60-00 - Won't Safe
Tuesday, 25 November 2014, 09:14:18.
2 Faults Found:
01559 - Drivers Door
59-00 - Can't Unlock
01559 - Shareware Version. To Decode all DTCs
61-00 - Please Register/Activate

de_never
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: de_never » 30 sty 2015, 00:38

albo masz posypane mikrostyki w zamku drzwi kierowcy albo masz wiazke poszarpana- na to bym bardziej stawial bo od mikrostykow by CI nic nie paliło ani modulu ani bezpiecznikow, od kierowcy ze akurat tam Ci tak sypie bledami- sprawdz to. Zagladales do poradnika jak sprwadzic centralny w podwieszonych? tam jest fajnie wszystko opisane. Ktory styk w ktorym oknie sprawdzic. Do tego z tym short to ground- gdzies jest zwarcie. Mozesz tez sprawdzic klape - tam tez czesto kable sie rwa na zalamaniu i robia balaganu. Zrobi sie troche cieplej, wyciagaj wszystko z auta i do roboty, nikt lepiej tego nie sprawdzi niz ty sam.

U mnie dziala wszystko tylko spie ten blad od funkcji safe- mikrostyk, no i ten blad uderzenia, w takich przypadkowych sutuacjach, ze nie moge ogarnac od czego to- nie musze wpasc wd ol ani nic. Od tak, ostatnio wyjezdzam z garazu, ruszam buch swiatelko, zaden dol, zero szarpniecia i blad zderzenia.

winklerw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: winklerw » 06 lut 2015, 07:13

Po pół roku udręki i poszukiwań prawdopodobna przyczyna wszystkich moich problemów była wiązka w fotelu kierowcy. Według mnie wskazania vaga nie zawsze musza wskazywać właściwy kierunek poszukiwań. Ja wymieniałem zamek kierowcy moduł komfortu jednak wszystkie udręki wynikały z wiązki w fotelu kierowcy. Informacje o zderzeniu moduł brał z fotela.
de_never pisze:albo masz posypane mikrostyki w zamku drzwi kierowcy albo masz wiazke poszarpana- na to bym bardziej stawial bo od mikrostykow by CI nic nie paliło ani modulu ani bezpiecznikow, od kierowcy ze akurat tam Ci tak sypie bledami- sprawdz to. Zagladales do poradnika jak sprwadzic centralny w podwieszonych? tam jest fajnie wszystko opisane. Ktory styk w ktorym oknie sprawdzic. Do tego z tym short to ground- gdzies jest zwarcie. Mozesz tez sprawdzic klape - tam tez czesto kable sie rwa na zalamaniu i robia balaganu. Zrobi sie troche cieplej, wyciagaj wszystko z auta i do roboty, nikt lepiej tego nie sprawdzi niz ty sam.

U mnie dziala wszystko tylko spie ten blad od funkcji safe- mikrostyk, no i ten blad uderzenia, w takich przypadkowych sutuacjach, ze nie moge ogarnac od czego to- nie musze wpasc wd ol ani nic. Od tak, ostatnio wyjezdzam z garazu, ruszam buch swiatelko, zaden dol, zero szarpniecia i blad zderzenia.

de_never
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: de_never » 08 lut 2015, 23:48

A dokladnie co bylo przyczyna? co bylo nie tak w wiazce od fotela??

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 15 lut 2015, 11:32

de_never, _profil
Warsztat, naprawy Audi A6.

danio84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tonny
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: danio84 » 21 lut 2015, 21:41

Koledzy kiedyś jeden kolega już pisał o bardzo podobnej usterce, światło się zapalało samoistnie podczas jazdy, a poprzedzało to jak by ktoś otwierał drzwi centralnym.
Jak się tak stało, to guziki w drzwiach kierowcy od centralnego nie działy. A gdy się nacisnęło na pilocie zamykanie lub otwieranie i otworzyło się drzwi kierowcy i zamknęło to wszystko było już ok. Kolega pisał że za odpowiadają dwie wtyczki w drzwiach czerwona i niebieska. Wymienił w nich piny i już usterka nie powróciła.

Rafal_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAGB 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Rafal_ » 27 lut 2015, 08:25

wymieniłem kierownicę przedliftowa czteroramienna na poliftowa trojramienna i też pojawiły mi się tę błędy
1366 Otwarty przy wypadku
brak osprzętu/nie związany ze sprzętem
1559 Drzwi kierowcy nie otwarte/zamknięte
nie autoryzowane - BŁĄD SPORADYCZNY
zbieg okoliczności czy może mieć związek jedno z drugim?

de_never
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: de_never » 26 maja 2015, 23:37

Zbieg okolicznosci ew masz bledy w sterowniku airbag od wymiany kierownicy.
Usun i patroluj czy sie znow pojawia. Ten blad raczej rzadko wystepuje sam. Posprwadzaj inne moduly czy nie masz jakiegos bledu.

Ja usunelem usterke w centralym zamku dotyczaca mikrostyku od funkcji safe i od tygodnia bad opened due to crash data nie wystepuje i swiatelko sie nie zaswieca. Dam znac pozniej czy pomoglo na pewno.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 326KM

Post autor: Mazdomania » 27 maja 2015, 11:05

Posty zjadło, więc napiszę jeszcze raz ;)

Właśnie błąd 01366 pojawia się najczęściej jak z którymś zamkiem, bądź mikrostykiem w drzwiach jest problem. Zwykle po usunięciu błędów zamka kończy się problem z owym błędem :)

de_never
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: de_never » 27 maja 2015, 22:48