Akumulator żelowy
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Akumulator żelowy
Witam,
Mój aku wyzionął ducha i muszę kupić coś nowego (mamy obecnie -5 stopni a ja nie mogę odpalić). Przerobiłem trochę temat na forum i jeżeli chodzi o bezobsługowe to jest kilka rozsądnych opcji (Bosch S5, Centra 770 czy Varta). Spotkałem się też z akumulatorami żelowymi, które podobno są dużo lepsze (i też droższe) niż klasyczne. Opinie, które spotkałem to bardziej reklamówki firm dlatego chciałem spytać na forum czy ktoś ma może taki u siebie albo u znajomego i jak to się sprawdza? Czy warto dopłacić?
Pozdro.
Mój aku wyzionął ducha i muszę kupić coś nowego (mamy obecnie -5 stopni a ja nie mogę odpalić). Przerobiłem trochę temat na forum i jeżeli chodzi o bezobsługowe to jest kilka rozsądnych opcji (Bosch S5, Centra 770 czy Varta). Spotkałem się też z akumulatorami żelowymi, które podobno są dużo lepsze (i też droższe) niż klasyczne. Opinie, które spotkałem to bardziej reklamówki firm dlatego chciałem spytać na forum czy ktoś ma może taki u siebie albo u znajomego i jak to się sprawdza? Czy warto dopłacić?
Pozdro.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2001
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Mam taki w motocyklu.Niewiem jak w samochodach ale u mnie w moto rewelacja.Praktycznie bezobsługowy,jak się rozładuje(zima w garażu)to pełne naładowanie ma już po 20 minutach.Trzeba się ściśle trzymać czasu ładowania bo łatwo go "przeładować".Tyle odemnie 

Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
Rowniez posiadam zelowy tyle ze w przyczepie kempingowej dokladnie to taki http://www.sklepcentra.pl/sklep/akumula ... -1461.html
Zelowie aku stosowane sa raczej w przyczepach kempingowych(nie gazuje),lodkach z malym pradem rozruchowym i motocyklach.
Zauwaz ze parametry w zelowych to np 900Wh a nie Amper
Nie widze zasadnosci stosowania zelowego aku w samochodzie,o roznicy w cenie nie wspomne
Zelowie aku stosowane sa raczej w przyczepach kempingowych(nie gazuje),lodkach z malym pradem rozruchowym i motocyklach.
Zauwaz ze parametry w zelowych to np 900Wh a nie Amper
Nie widze zasadnosci stosowania zelowego aku w samochodzie,o roznicy w cenie nie wspomne
Właśnie, a mi varta silver 85ah zdechła po 1,5 roku użytkowania. W aucie wsio ok-sprawdzone i tez rozgladam sie za żelowym...greg25 pisze: Ze swojej strony mogę polecić vartę silver. Znajomy w sklepie mi ją polecił, bo nie zdarzył im się niezadowolony klient. I ja tez chwalę po dwóch latach użytkowania.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
kosmo pisze:a mi varta silver 85ah zdechła po 1,5 roku użytkowania. W aucie wsio ok-sprawdzone
Varta silver dynamic 110 Ah 920 A - 21 listopada minął rok od użytkowania i już muszę rozglądać się za czymś nowym, akumulator nie trzyma.
Mój aku wyzionął ducha i muszę kupić coś nowego
Jaki aku byś nie kupował sprawdź datę jego produkcji, żeby nie stał na półce ze dwa lata albo i dłużej
Pozdrawiam
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Kontakt:
camelllcamelll, z tą datą produkcji to fakt. No i teraz nie wiem co wziąć czy rzeczywiście jakiś dobry markowy czy ten żelowy i mieć spokój na dłużej (podobno).
Jak myślicie czy warto wziąć aku z większym prądem rozruchowym - zastanawiam się nad 800A? I w sumie także o większej pojemności niestety będzie.
Jak myślicie czy warto wziąć aku z większym prądem rozruchowym - zastanawiam się nad 800A? I w sumie także o większej pojemności niestety będzie.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Rok temu w październiku, kupiłem vartę 100Ah (rok produkcji 2011) i używam jej po dziś dzień bez jakichkolwiek niespodzianek. Biorąc pod uwagę, że auto użytkuję raczej w mieście (akumulator może nie być doładowywany) oraz fakt że w chłodne dni zawsze korzystam z webasto moim zdaniem ten akumulator jest godny polecenia.kosmo pisze:a mi varta silver 85ah zdechła po 1,5 roku użytkowania. W aucie wsio ok-sprawdzone
Jednakże tak jak napisał kolega camelllcamelll zwróć uwagę na datę produkcji, oraz czy napięcie ładowania jest OK.
Mój znajomy jakiś czas temu kupił Boscha S4 i padł mu po niecałym roku (zbyt małe napięcie ładowania)
Co do aku żelowego to gdzieś czytałem że nie powinno się ich ładować standardowym prostownikiem (inny prąd ładowania), więc nie jestem pewnie czy alternator go nie zabije
Faktycznie napiecie ladowania aku zelowego to 13,6-13,8V a z alternatora idzie 14,4V co szybciej usmierca aku zelowy.
tutaj masz wyklad http://www.cyfronika.com.pl/zelowe_instrukcja.htm z ktorego wynika ze zelowy w samochodzie to pomylka
tutaj masz wyklad http://www.cyfronika.com.pl/zelowe_instrukcja.htm z ktorego wynika ze zelowy w samochodzie to pomylka
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Włodzimierz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
Co do prądu rozruchowego porównujcie je w zakresie jednej normy, bo jest ich kilka. DIN EN SAE IEC i "trochę" się różnią.
Tu dopasujesz sobie wielkość akumulatora KLIK
Swoja drogą dobre baterie robią miałem w jednym z moich samochodów i nie oglądałem (nie było potrzeby) go przez 3 lata posiadania samochodu, a z nim go już kupiłem i parkuje pod chmurką.
Tu dopasujesz sobie wielkość akumulatora KLIK
Swoja drogą dobre baterie robią miałem w jednym z moich samochodów i nie oglądałem (nie było potrzeby) go przez 3 lata posiadania samochodu, a z nim go już kupiłem i parkuje pod chmurką.
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia... 298kM 600Nm quattro
Do naszych wózków polecałbym tradycyjne akumulatory dobrej marki bez żadnych udziwnień.
Ponieważ trochę bawię się w offroad, to powiem Wam, że w terenówce uzasadnione jest użycie takiego akumulatora gdyż potrafi on „wypluć” bardzo dużo prądu w krótkim czasie bez szkody (np. przy wyciągarkach elektrycznych), taki akumulator może pracować przy dużych przechyłach. Natomiast jeżeli chodzi o ładowanie to wymaga on specyficznego traktowania i instalacja powinna być delikatnie zmodyfikowana.
Ponieważ trochę bawię się w offroad, to powiem Wam, że w terenówce uzasadnione jest użycie takiego akumulatora gdyż potrafi on „wypluć” bardzo dużo prądu w krótkim czasie bez szkody (np. przy wyciągarkach elektrycznych), taki akumulator może pracować przy dużych przechyłach. Natomiast jeżeli chodzi o ładowanie to wymaga on specyficznego traktowania i instalacja powinna być delikatnie zmodyfikowana.
Pozdrawiam!
Darek
Darek
szudar, usupełnij proszę informację w profilu (Miasto/Region) zgodnie z p. 12. Regulaminu: regulamin-forum-audi-a6-klub-polska-vt51872.htm