Witam
Kupilem ostatnio fotele Recaro i mam problem z AirBagiem.
Po pierwsze u mnie w wiązce jest kostka 2 pinowa a w fotelach 3 pinowa. Orientuje sie ktos do czego jest trzeci pin w tych fotelach?
Po drugie to juz nie zwiazane z poduszkami u mnie w aucie jest czarna kostka 2 pinowa a w recaro jej nie ma. Od czego ona jest?
Proszę o poradę
A6 C5 Air Bag Recaro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Fotel kierowcyKamilSiedlce pisze:Po pierwsze u mnie w wiązce jest kostka 2 pinowa a w fotelach 3 pinowa
2 pin złącze - konektor 1 - przewód zółto-zielony; konektor 2 - przewód żółto-niebieski
4 pin złącze - konektor 1 - przewód zółto-zielony; konektor 2 - przewód zółto-niebieski; konektor 3 - przewód brązowy (GND)
4 pin złącze - konektor 1 - przewód zielony; konektor 2 - przewód biały; konektor 3 - przewód brązowy (GND)
Fotel pasażera
2 pin złącze - konektor 1 - przewód źółto-szary; konektor 2 - przewód żółto-brązowy
4 pin złącze - konektor 1 - przewód zółto-szary; konektor 2 - przewód żółto-brązowy; konektor 3 - przewód brązowy (GND)
4 pin złącze - konektor 1 - przewód niebieski; konektor 2 - przewód biały; konektor 3 - przewód brązowy (GND)
Czyli w Twoim przypadku łączysz 1-1, a przewód 3 łączysz do GND
Mógłbyś napisać coś więcej - gdzie ona jest zlokalizowana, jakie kolory przewodów do niej wchodzą, czy jest na niej jakiś numer OE, wtedy będzie prościej określić do czego ona jestKamilSiedlce pisze:Po drugie to juz nie zwiazane z poduszkami u mnie w aucie jest czarna kostka 2 pinowa a w recaro jej nie ma

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.T tego rozumiem ze u mnie w wiazce do airbagu masa nie wychodzi tylko + i - potocznie mówiąc?
Czyli tego brązowego kabla nie musze podpinać wcale. Czy dalej sie airbag będzie świecił? Mogl bym prosic na prv o numer wtedy bym zadzwonił i sie zapytal czy dobrze to rozumiem oraz o nr wtyczki 4 pinowej zebym mogl sobie w serwisie do kupic?
Druga mysl: z mojej wiazki z auta pod fotelami wychodza 4 kostki zolta, zielona, czerwona, i jakas czarna 2pinowa ktora nie mam pojecia od czego jest. Jutro postaram zobaczyc to o czym mowisz.
Czyli tego brązowego kabla nie musze podpinać wcale. Czy dalej sie airbag będzie świecił? Mogl bym prosic na prv o numer wtedy bym zadzwonił i sie zapytal czy dobrze to rozumiem oraz o nr wtyczki 4 pinowej zebym mogl sobie w serwisie do kupic?
Druga mysl: z mojej wiazki z auta pod fotelami wychodza 4 kostki zolta, zielona, czerwona, i jakas czarna 2pinowa ktora nie mam pojecia od czego jest. Jutro postaram zobaczyc to o czym mowisz.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Dokładanie tak jak piszesz, brak przewodu 'uziemiającego' poduszkęKamilSiedlce pisze:Witam.T tego rozumiem ze u mnie w wiazce do airbagu masa nie wychodzi tylko + i - potocznie mówiąc?
Na twoim miejscu w nowej wtyczce podłaczyłbym przewód (konektor nr 3) a następnie przykręcił gdzieś do masy samochodu (pod jakąś śrubę, lub coś podobnego). Na pewno takie rozwiązanie nie zaszkodzi, a będzie najbardziej zbliżone do oryginałuKamilSiedlce pisze:Czyli tego brązowego kabla nie musze podpinać wcale. Czy dalej sie airbag będzie świecił?

Według ETKI numer to 8D0972586, o ile numer wtyczki od poduszki wychodzący z fotela to 8D0972576KamilSiedlce pisze:nr wtyczki 4 pinowej zebym mogl sobie w serwisie do kupic?
czerwona - jest od sterowanie fotelem (dostarcza napięcie)KamilSiedlce pisze:z mojej wiazki z auta pod fotelami wychodza 4 kostki zolta, zielona, czerwona, i jakas czarna 2pinowa ktora nie mam pojecia od czego jest. Jutro postaram zobaczyc to o czym mowisz.
zielona - jest od ogrzewania siedzeń (dostarcza napięcie do pracy mat grzewczych oraz pobiera sygnał z czujnika temp umieszczonego w siedzeniu)
zółta - wiadomo poduszka powietrzna
o czarnej nic nie wiem, nie spotkałem się z nią w żadnym ze schematów. W miarę możliwości sprawdÂź jej numer oraz kolory przewodów

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Dzisiaj miałem chwile i po sprawdzałem wszystko. Zaczynając od airbagu to w aucie (strona pasażera) mam kostkę 2pin przewody konektor 1 - przewód Âźółto-szary; konektor 2 - przewód żółto-brązowy a w fotelu przewody brązowy, niebieski i czarny w kostce 4pin. Numer kostki w fotelu to 8D0972676 o ile dobrze odczytałem.
Nieznana kostka to
Czarna kostka 2pin przewody czarno-fioletowy i pomaranczowo-fioletowy. Nr kostki 3B0972702
Co ty na to? Czarna magia:D
[ Dodano: 2013-08-09, 19:56 ]
Czyli podlaczenie fotela pasazera powinno byc takie
konektor 1 - przewód Âźółto-szary do do niebieskiego
konektor 2 - przewód żółto-brązowy do bialego( niewiem czemu u mnie jest czarny i to pewnie do niego bo bialego nie ma)
GND czyli brazowy gdzie musze do masy podpiac.
[ Dodano: 2013-08-09, 19:57 ]
Odpowiadajac na twoje pytanie to byla podpieta do poprzedniego fotela.
[ Dodano: 2013-08-09, 20:02 ]
Najprawdopodobniej ta czarna jest od oswietlenia nog za fotelem pasazera. Tak mi sie wydaje.
Dzisiaj miałem chwile i po sprawdzałem wszystko. Zaczynając od airbagu to w aucie (strona pasażera) mam kostkę 2pin przewody konektor 1 - przewód Âźółto-szary; konektor 2 - przewód żółto-brązowy a w fotelu przewody brązowy, niebieski i czarny w kostce 4pin. Numer kostki w fotelu to 8D0972676 o ile dobrze odczytałem.
Nieznana kostka to
Czarna kostka 2pin przewody czarno-fioletowy i pomaranczowo-fioletowy. Nr kostki 3B0972702
Co ty na to? Czarna magia:D
[ Dodano: 2013-08-09, 19:56 ]
Czyli podlaczenie fotela pasazera powinno byc takie
konektor 1 - przewód Âźółto-szary do do niebieskiego
konektor 2 - przewód żółto-brązowy do bialego( niewiem czemu u mnie jest czarny i to pewnie do niego bo bialego nie ma)
[ Dodano: 2013-08-09, 19:57 ]
Odpowiadajac na twoje pytanie to byla podpieta do poprzedniego fotela.
[ Dodano: 2013-08-09, 20:02 ]
Najprawdopodobniej ta czarna jest od oswietlenia nog za fotelem pasazera. Tak mi sie wydaje.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Tak bym to podłączył. GND możesz podpiąć np do wtyczki czerwonej na konektor 4 (również brązowy przewód)KamilSiedlce pisze:Czyli podlaczenie fotela pasazera powinno byc takie
konektor 1 - przewód źółto-szary do do niebieskiego
Dokładnie tak jak napisałeś, odpowiada ona za oświetlenie przestrzeni na nogi pasażera na tylnej kanapieKamilSiedlce pisze:Czarna kostka 2pin przewody czarno-fioletowy i pomaranczowo-fioletowy. Nr kostki 3B0972702

-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
ÂŻadna rzeźba - tak jest w oryginaleKamilSiedlce pisze:Dziękuje Ci bardzo kolego. a ta czarna wtyczka jest fabryczna czy to jakaś rzeźba?

Wtyczki o numerze 8D0972676 nie znalazłem w ETCE, jest tylko 8D0972576. Pasująca wtyczka do tego gniazda to: 8D0972586. Jak będziesz zamawiał w serwisie, to możesz się ich zapytać o poprawność doboru, powinni rozwiać Twoje wątpliwościKamilSiedlce pisze:a jest jakas roznica w tych wtyczkach od airbagu 8D0972576 a ja mam 8D0972676 czyba ze taka kostka nie istnieje i zle przeczytalem:)

-
- Forum Audi A6 / A7