Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 Avant - Prawidłowy stan baku

Elektryka
ODPOWIEDZ
stingear

A6 Avant - Prawidłowy stan baku

Post autor: stingear » 03 kwie 2018, 11:40

Witam,
nie wiem czy prawidłowy dział, więc w razie czego proszę o przeniesienie do prawidłowego.
Zauważyłem problem ze wskazaniem stanu paliwa.
Pomimo zatankowania do pełna - kilkukrotne odbicie i cofniecie nalewaka - czyli pod sam korek, wskaźnik nie pokazuje mi pełnego baku. Stan paliwa jest wskazywany na mniej więcej połowie pomiędzy pełnym bakiem, a pierwszą kreską od pełnego. Na zdjęciu widać trochę więcej, ponieważ stoję na nierównej powierzchni, ale na CPN stałem równo i w takiej pozycji właśnie byłą wskazówka. Po przejechaniu jakiś 3km z CPN do domu i podłączaniu pod VCDS poziom benzyny pokazało mi na 63L, a wiem, że bak ma 70L, rezerwa 12L, a zatankowałem 50L - miałem tuż przed rezerwą stan przed tankowaniem.
Obrazek
Obrazek

Czy może być to zła kalibracja licznika? Czy może jest jakiś syf w baku? W sobotę będę miał możliwość zajrzeć do niego endoskopem, bo kolega ma na garażu.

audico
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audico » 03 kwie 2018, 21:18

Też tak mam po zatankowaniu do pełna po pewnym czasie wskazówka dochodzi do tej ostatniej białej kreski. Ja się tym nie przejmuję i nie szukam dziury w całym.

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 03 kwie 2018, 21:38

Może zrób sobie test zegarów i zobacz czy przy teście wskazówka idzie do samego końca. U mnie odrazu po zatankowaniu idzie do końca. Jeśli tankuję do pełna oczywiście
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

stingear

Post autor: stingear » 04 kwie 2018, 15:17

Jak zrobić test zegarów w VCDS? Czy jakiś inny program? Kumpel zasugerował mi że poroblem może być też z pływakiem, bo jak było mało tankowane przez długi czas, to zardzewiał i siecały nie przesuwa.
Natomiast problem jest bardziej z tym, że do baku nie wchodzi mi pełna ilość, niż sama wskazówka.
Doczytałem się w internetach, że może to być spowodowane spienianiem się benzyny podczas tankowania albo problemem z odpowietrzeniem. Odpowietrznik to ten taki czarny cypelek wystający ze ścianki wlewu? Da siego nacisnąć do środka wlewu, tak jak to robi korek przy zakręceniu.
Zastanawia mnie też taki mały otworek z gumką tuż pod wlewem, ale nie mam pojęcia co to i do czego to?
Czyżby odprowadzenie wody?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja