Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 Avant - mrugające podświetlenie podsufitki

Elektryka
ODPOWIEDZ
stingear

A6 Avant - mrugające podświetlenie podsufitki

Post autor: stingear » 14 lut 2018, 15:20

Witam,
Problem następujący: miga podświetlenie podsufitki(włącza się i gaśnie) po otwarciu dowolnych drzwi po lewej stronie, ale tylko przy zapalonym silniku.
Jak otwieram drzwi po prawej stronie, to świeci normalnie.
W przypadku zgaszonego silnika problem nie występuje.
Wymieniłem moduł zamka, wymieniłem tylny zepsuty zamek, naprawiłem przerwane przewody w drzwiach. Wszystko inne działa prawidłowo poza tym nieszczęsnym mruganiem.
Co odpowiada za podświetlenie drzwi podczas otwarcia przy zapalonym silniku?
Co może być powodem tego problemu?

pwirkus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pwirkus » 14 lut 2018, 16:16

Podłącz pod kabel
35-Central Locks i sprawdź błędy.Od tego zacznij.Zarówno przy zapalonym jak i zgaszonym silniku za włączenie oświetlenia podsufitki odpowiadają mikro włączniki zamontowane w zamkach.Bez sprawdzenia błędów można gdybać że to że tamto. Najczęściej mikro włącznik jest zasyfiony,zaśniedziały i to on powoduje takie zjawiska o których piszesz.Może być też przerwa w obwodzie,uszkodzony przewód masy i gdzieś zwiera przy drganiach od odpalonego silnika.

stingear

Post autor: stingear » 16 lut 2018, 10:02

Podłączę i przetestuję na zapłonie i zapalonym przy otwartych drzwiach. Problem raczej będzie w zamku drzwi przednich, bo tylny założyłem nowy. Ewentualnie gdzieś na przewodach w harmonijce drzwi, jak naprawiałem, a wtedy miałem jeszcze zablokowane drzwi a nie chciałem nowej centralki na zepsute kable podłączać.

[ Dodano: 2018-02-16, 10:02 ]
Przeprowadziłem testy i nic mi nie wykazało. VCDS nie znalazł tym razem żadnych błędów związanych z zamkiem. Ale zauważyłem, że te mruganie występuje także na zapłonie, zanim jeszcze zapalę silnik, więc drgania jako powód mogę wykluczyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl