Witam
Na początek dane mojego audi:
Audi 100 C4 / 1991r. / 2,3 benzyna AAR z klimą
ZEGARY główne: obrotomierz, prędkościomierz, temp chłodziwa, poziom paliwa, wyświetlacz temperatury zewnętrznej.
ZEGARY dodatkowe: zegarek, temp. oleju, ciśnienie oleju.
Mam uszkodzoną płyte główną.
Czy jeśli wsadzę zegary z A6 C4 to będą działy?
Czy jeśli będą się różniły od moich licznikiem kilometrów to zadziałają (mam mechaniczny a wsadzę zegary z elektronicznym)?
Czy jeśli w zegarach dodatkowych brązie na woltomierz to będzie działała?
No i czy ma znaczenie wersja silnika?
[A6 C4] Zegary C4 (z A6 do 100)
powiem Ci tak:
Mam 100 c4 2.5 tdi, zalozylem zegary od a6 c4 2.5 tdi. zadnych problemow nie bylo, ale najlepiej zebys kupil zegary z takim samym predkosciomierzem i obrotomierzem.
ja mam zegarek temp oleju i woltomierz jako dodatek. nie dzialal tylko wskaznik temp oleju ale dlatego, ze nie mialem po prostu czujnika wkreconego w pompe. kupilem wkrecilem u hula
zmieniaj zegary smialo
Mam 100 c4 2.5 tdi, zalozylem zegary od a6 c4 2.5 tdi. zadnych problemow nie bylo, ale najlepiej zebys kupil zegary z takim samym predkosciomierzem i obrotomierzem.
ja mam zegarek temp oleju i woltomierz jako dodatek. nie dzialal tylko wskaznik temp oleju ale dlatego, ze nie mialem po prostu czujnika wkreconego w pompe. kupilem wkrecilem u hula

zmieniaj zegary smialo

Poszedłem za twoją radą i zadziało!!!
Mam dla wszystkich radę.
Liznąłem ostatnio dość głęboko temat zegarów i ogólnie elektryki audi c4
W necie ludzie piszą straszne pierdoły (oczywiście poza naszym forum
)
Można znaleźć mnóstwo sprzecznych informacji.
Po zrobieniu sobie sieczki z mózgu na necie, przeszedłem do działania.
Kupiłem liczniki od Audi A6 c4 2,6 150 KM z 1995r. (a tak na marginesie mam zupełnie inny silnik rzędową 5 cylndrówkę a moje autko to audi 100 c4 z 1991r.)
Włączyłem i działa wszystko, poza tym co nie działa i w starych zegarach czyli wskaźnikiem temp. chłodziwa i wskaźnikiem paliwa.
Wpadłem w furię i od ręki pojechałem do najlepszego elektryka samochodowego w mieście.
Wyżebrałem aby mnie załatwił od ręki.
I dowiedziałem się od niego:
Dla benzyny/deasla nie ma znaczenia jakie zegary podłączysz.
Prędkościomierz wyskalowy do 220 czy 280 to nie ma znaczenia.
Prękość jest podawana na płytę z czujnika obrotów koła i silnik kompletnie nie ma znaczenia.
Prędkościomierz po prostu zlicza ilość obrotówka sekundę i wskazuje aktualną prędkość
Oczywiście jeśli masz mechaniczny licznik kilometrów to nie zadziała elektroniczny!!!
Trzeba przerabiać instalację
Obrotomierz z silnika V na silniku R5 na logikę nie powinien działać ale działał ok!!!
Podobna zasada jak przy prędkościomierzu.
Temperaturę chłodziwa pomijam
Poziom paliwa - z tyłu na wskaźniku trzeba tylko wyregulować pod warunkiem identycznego zbiornika.
C4 z quatro mają inaczdej wyprofilowany zbiornik i inaczej pływak mierzy poziom paliwa.
Dodatkowe zegary,
Mają naczenie czujniki na silniki i jedna ciekawostka - cisnienie oleju na moich starych zegarach było na poziomie 3-5 barów a na tym z V2,6 ciągle 5 barów?
Nie będę piała i AC/BC bo sprawa jest prosta, jak się nie miało wcześniej to lepiej nie zakładać.
Potworna ilość roboty przy elektryce przekaźnikach, pająku kierownicy …
Nie warto, moim zdaniem
A poza tym po cię stresować spalaniem, lać paliwo i gaz do podłogi (tak od CPN-u do CPN-u)
Mam dla wszystkich radę.
Liznąłem ostatnio dość głęboko temat zegarów i ogólnie elektryki audi c4
W necie ludzie piszą straszne pierdoły (oczywiście poza naszym forum
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Można znaleźć mnóstwo sprzecznych informacji.
Po zrobieniu sobie sieczki z mózgu na necie, przeszedłem do działania.
Kupiłem liczniki od Audi A6 c4 2,6 150 KM z 1995r. (a tak na marginesie mam zupełnie inny silnik rzędową 5 cylndrówkę a moje autko to audi 100 c4 z 1991r.)
Włączyłem i działa wszystko, poza tym co nie działa i w starych zegarach czyli wskaźnikiem temp. chłodziwa i wskaźnikiem paliwa.
Wpadłem w furię i od ręki pojechałem do najlepszego elektryka samochodowego w mieście.
Wyżebrałem aby mnie załatwił od ręki.
I dowiedziałem się od niego:
Dla benzyny/deasla nie ma znaczenia jakie zegary podłączysz.
Prędkościomierz wyskalowy do 220 czy 280 to nie ma znaczenia.
Prękość jest podawana na płytę z czujnika obrotów koła i silnik kompletnie nie ma znaczenia.
Prędkościomierz po prostu zlicza ilość obrotówka sekundę i wskazuje aktualną prędkość
Oczywiście jeśli masz mechaniczny licznik kilometrów to nie zadziała elektroniczny!!!
Trzeba przerabiać instalację
Obrotomierz z silnika V na silniku R5 na logikę nie powinien działać ale działał ok!!!
Podobna zasada jak przy prędkościomierzu.
Temperaturę chłodziwa pomijam

Poziom paliwa - z tyłu na wskaźniku trzeba tylko wyregulować pod warunkiem identycznego zbiornika.
C4 z quatro mają inaczdej wyprofilowany zbiornik i inaczej pływak mierzy poziom paliwa.
Dodatkowe zegary,
Mają naczenie czujniki na silniki i jedna ciekawostka - cisnienie oleju na moich starych zegarach było na poziomie 3-5 barów a na tym z V2,6 ciągle 5 barów?
Nie będę piała i AC/BC bo sprawa jest prosta, jak się nie miało wcześniej to lepiej nie zakładać.
Potworna ilość roboty przy elektryce przekaźnikach, pająku kierownicy …
Nie warto, moim zdaniem
A poza tym po cię stresować spalaniem, lać paliwo i gaz do podłogi (tak od CPN-u do CPN-u)
jak to nie bedzie dzialal elektroniczny licznik km jak sie mialo mechaniczny ? :P u mnie dziala :P
po drugie w starych zegarach (od 100) mialem problem bo zalozylem ori obrotomierz od diesla ktory zle wskazywal niestety
moj szwagier jezdzi 100 c3 2.3 quattro, ma wskaznik cisnienia oleju, ktore podnosi sie proporcjonalnie do buta z jakim sie jedzie..
po drugie w starych zegarach (od 100) mialem problem bo zalozylem ori obrotomierz od diesla ktory zle wskazywal niestety

moj szwagier jezdzi 100 c3 2.3 quattro, ma wskaznik cisnienia oleju, ktore podnosi sie proporcjonalnie do buta z jakim sie jedzie..