Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 c4] Programowanie pilota na podczerwień (na słupku)

Elektryka
ODPOWIEDZ
xman

[A6 c4] Programowanie pilota na podczerwień (na słupku)

Post autor: xman » 10 mar 2010, 11:43

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

A teraz przejdę do tematu i mojego problemu:

w trakcie jak auto stało zepsute rozładował się akumlator ze dwa razy do zera i padł centralny zamek, tzn. nie mogę ani otwierać ani zamykać auta z pilota. z kluczyka bez problemu aczkolwiek to jest denerwujące takie otwieranie... zaznaczam ze baterie są OK w pilocie. od razu chciałbym się dowiedzieć jak zaprogramować drugi kluczyk/pilot bo chyba nigdy nie był używany (widać po wyglądzie). Pomoże ktoś jak to mniej więcej się odbywa? i co mogę zrobić??

próbowałem wsadzić kluczyk do zamka i metodą na trzymaniu na otwórz albo na zamknij trzymałem wciśniętego pilota, mierzyłem w słupek gdzie mam odbiornik do podczerwieni przez około niecałą minutę i też nic, sprawdziłem bezpieczniki i inne pierdoły i też nic. Czekam na pomoc kogoś kto miał taki problem lub kto się na tym zna ;)

poniżej foto o jaki alarm mi chodzi i jaki mam kluczyk (dla Eugeniuszów) :lol:

Obrazek

i od razu pytam od czego może być ten kluczyk:

Obrazek

Wyrażanie obraźliwych opinii na temat innych osób na forum ogólnym jest łamaniem Regulaminu Forum!
W tym przypadku usunąłem tylko niepotrzebne uwagi, ale następnym razem zostanie usunięty cały post lub temat!
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 17:31 przez xman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 10 mar 2010, 12:25

Słabo szukałeś bo są isntrukcje do C4:

Oto przepis na kodowanie według instrukcji Audi 100, ale pasuje tez do A4 B5 i A6 C4:

- Dowolny kluczyk samochodu włożyć w wyłącznik zapłonu i włączyć zapłon

- Dodatkowym kluczykiem zamknąć drzwi kierowcy lub pasażera. Wyjąć kluczyk (celowe jest zamknięcie za pomocą tego kluczyka, którego kod ma zostać zapamiętany)

- Kluczyk, którego kod ma zostać wprowadzony do urządzenia sterującego skierować na czujnik podczerwieni i krótko nacisnąć na przycisk nadawania jeden do czterech razy. W celu wprowadzenia danych do pierwszej komórki nacisnąć przycisk jeden raz, do drógiej - dwa razy itd. Nadawanie kolejnych impulsów nie może odbywać się szybciej niz co jedną sekunde. Każdy impuls jest potwierdzany sygnałem dźwiąkowym alarmu.

- Po przerwie 5 sekund od ostatniego nadania impulsu ponownie nacisnąć na chwile przycisk nadawania. Samochód zostanie odblokowany i przebieg programowania pamięci jest zakończony.

Zakonczenie procesu programowania musi nastąpić w przeciągu 30 sekund od zamknięcia samochodu (punkt 2). W przeciwnym przypadku należy proces powtózyć przez ponowne zamknięcie drzwi kierowcy lub pasażera obok kierowcy.

Uwaga
Opisany proces należy przeprowadzić dla każdego kluczyka. Jeżeli nie wiemy, która komórka pamięci jest wolna ( na przykład przy kluczyku zapasowym), to należy ponownie wprowadzieć do urządzenia sterującego kody wszystkich kluczyków.

U mnie niestety całkiem padł centralny na podczerwień i programowanie nic nie dało, więc dołozyłem sterowany radiowo.

Ten dodatkowy kluczyk to ciezko sie domyslec, jakiś nieoryginalny, może od syrenki alarmowej, moze od bagaznika dachowego, napewno nie od oryginalnego haka bo jest inny. Może wogóle od jakiejś szafki poprzedniego właściciela nie zgadnie sie tego łatwo...

xman

Post autor: xman » 10 mar 2010, 12:32

dodatkowy kluczyk napewno nie jest do haku bo go nie mam, myślałem że może do alarmu właśnie bo jest podobny do oryginała audi... a numerek ma 6132 więc myślę że to coś do audi jest właśnie, ale mogę się właśnie mylić...

[ Dodano: 2010-03-10, 12:52 ]
ok byłem, sprawdziłem.

opisze co zrobiłem:

- kluczyk zapasowy włożyłem do stacyjki i przekręciłem na zapłon
- kluczyk ktory ma byc zaprogramowany mialem przy sobie zamknąłem nimi drzwi z kluczyka
-kluczyk wyjąłem z zamka skierowałem na słupek, nacisnąłem raz pilota i słychać było dźwięk alarmu, naciskając po jakichś dwóch sekundach dwa razy juz nic nie było słychać...

może ja coś robiłem źle.. proszę o uświadomienie bo skoro mi pykał centralny przy pierwszym impulsie to podczerwień jest dobra ;)

Awatar użytkownika
krzysztof-bar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof-bar » 19 mar 2010, 20:23

podłącze się do tematu. mam taki sam problem od pół roku usiłuje zakodować kluczyk w audi a6 c4 i nic z tego.

po odłączeniu aku i postoju przez tydzień bez aku przestał działać centralny z pilota.

- podczerwień w pilocie działa (sprawdzane aparatem w telefonie)
- i tak jak kolega wyżej pisał jak robię tak jak było w opisie to
raz odezwie się syrena alarmu i na tym koniec

dodam jeszcze że jak tylko kupiłem samochód to były padnięte baterie w pilocie po wymianie baterii pojechałem do magika i mi zakodował zapłaciłem 10zł ale nie chciał powiedzieć jak to się robi teraz też pojechałem tam gdzie urzędował ale niestety zwiną interes. A no i najważniejsze on to zrobił jednym kluczykiem bo drugi miałem w domu.

xman

Post autor: xman » 21 mar 2010, 12:52

dzwoniłem do serwisu Audi do Krakowa. poniżej daję opis jak zakodować kluczyk tak jak mi to mechanik mówił...

-jeden kluczyk wsadzić do stacyjki i przekręcić na zapłon
-wyjsc z auta i sprawdzic czy wszystkie drzwi są pozamykane
-wsadzic drugi kluczyk na 0 do zamka (czyli wsadzic i nie ruszać nic)
-nacisnąć pilota i trzymając go wciśnietego przekręcic na zamknij do oporu i trzymać pare sekund (najlepiej tak do 15sekund)
-pozniej skierować kluczyk na otwórz do oporu trzymając wciśniętego pilota caly czas
-kluczyk skierować na 0 i puścić pilota.
-wyjąć kluczyk pierwszy ze stacyjki, a tym co go do zamka wkładaliśmy to nim spróbować zamknąć z pilota auto.

(podczas zamykania i otwierania jak trzymalismy pilotwa wcisnietego powinny nam podczas zakodowania mignąć kierunki)

jeśli operacja się nie powiodła to wsiadamy do auta, zamykamy normalnie drzwi na łucznik od środka i wkładamy kluczyk do stacyjki, przekręcamy na zapłon (trzymamy wciśniętego pilota) -czas trwania tego to ok. 5-15sekund.
-auto ma się po zaprogramowaniu otworzyć same!!!

a teraz moje spostrzeżenia:
Ani jedna ani druga operacja nie pomogła... Po mojemu nie ma opcji zaprogramowania takiego kluczyka, gdyż to nie jest pilot na radiolinię tylko na podczerwień (to tak jak Irda i Bluetoutch w komórce). Aczkolwiek koleś ze serwisu nie dał się tknąć... powiedział że to tak ma być i już... Ale zadzwonię do wujka mojego na śląsk (pracował w serwisie VW/Audi) to może mi coś poradzi i podpowie ;-) a info dam na forum.

Kolesie z tego serwisu mi zaznaczyli, że program serwisowy nie zawiera w ogole informacji dotyczących programowania pilota ani w audi 100 c4 ani w A6 c4.

Awatar użytkownika
krzysztof-bar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof-bar » 21 mar 2010, 20:37

na pewno się da zakodować bo tak jak już wcześniej pisałem jeden koleś mi to zrobił. Jutro sprawdzę to co napisał kolega xman i napiszę co mi wyszło.

Adriang92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adriang92 » 22 mar 2010, 11:06

Po mojemu nie ma opcji zaprogramowania takiego kluczyka, gdyż to nie jest pilot na radiolinię tylko na podczerwień (to tak jak Irda i Bluetoutch w komórce).
Ten kluczyk tak sie właśnie programuje bo programowałem tak u taty i działało przez jakiś czas a potem nie wiedzieć czemu nie działa i żadne programowanie nie działa cos pewnie ppadło bo podziałało tydz przestało zaczęło pochodziło ze 2 dni i do tej pory nie działa :-P Może u Ciebie też może nie działa porostu coś

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 22 mar 2010, 13:02

xman pisze:

a teraz moje spostrzeżenia:
Ani jedna ani druga operacja nie pomogła... Po mojemu nie ma opcji zaprogramowania takiego kluczyka, gdyż to nie jest pilot na radiolinię tylko na podczerwień (to tak jak Irda i Bluetoutch w komórce). Aczkolwiek koleś ze serwisu nie dał się tknąć... powiedział że to tak ma być i już... Ale zadzwonię do wujka mojego na śląsk (pracował w serwisie VW/Audi) to może mi coś poradzi i podpowie ;-) a info dam na forum.

Kolesie z tego serwisu mi zaznaczyli, że program serwisowy nie zawiera w ogole informacji dotyczących programowania pilota ani w audi 100 c4 ani w A6 c4.
Przecież to samo podałem pare postów wyżej, ta procedura jest nawet opisana w FABRYCZNEJ instrukcji obsługi dodawanej do auta....

Da się to zrobić i nie ma znaczenia że to podczerwień :) To też są fale radiowe tylko określonej częstotliwości :mrgreen:

A że czasem jest problem z zaprogramowaniem to zdarza się, ja u siebie też nie mogłem zaprogramować, więc to olałem i dołożyłem drugi alarm i sterownik radiowy. Przynajmniej ze 100m mogę auto otworzyć i najmniejszych problemów nie ma.

Awatar użytkownika
krzysztof-bar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof-bar » 30 mar 2010, 11:32

W żaden z podanych sposobów nie mogę sobie poradzić z zaprogramowaniem kluczyka nie pozostało chyba nic innego jak założenie innej centralki. :-( Tylko teraz jaką centralkę wybrać i jak ja podłączyć żeby działała poprawnie i obsługiwała zamki, domykanie szyb i szyberdachu oraz oryginalny alarm.
Jak któryś z kolegów już coś takiego robił to jak może niech poda instrukcję montażu i jaka centralka by się nadawała.

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 30 mar 2010, 14:29

krzysztof-bar pisze:W żaden z podanych sposobów nie mogę sobie poradzić z zaprogramowaniem kluczyka nie pozostało chyba nic innego jak założenie innej centralki. :-( Tylko teraz jaką centralkę wybrać i jak ja podłączyć żeby działała poprawnie i obsługiwała zamki, domykanie szyb i szyberdachu oraz oryginalny alarm.
Jak któryś z kolegów już coś takiego robił to jak może niech poda instrukcję montażu i jaka centralka by się nadawała.
Pare razy było juz pisane. Ogólnie niema z tym wiekszego problemu.

- do c.zamka najłatwiej sie wpiąc w drzwiach (jest otwieranie i zamykanie)
- fabryczny alarm to wielkie gó... samo mechaniczne otworzenie drzwi dezaktywuje ten cały fabryczny alarm...
- zasilanie to wiadomo, plus stały jest przy przekaźnikach pod kierownicą, plus po stacyjce ze skryznik bezpieczników, bodajże 15
- kierunkowskazy najłatwiej pod tylną kanapą jest wiązka w której są kierunki, wszystko na wierzchu i bez problemu
- czujnik otwarcia drzwi najlepiej pod krańcówkę drzwiową, do tego trzeba sie jeszcze wpiąć w tylną klapę i maskę
- domykanie szyb i szyberadachu realizuje podwójny przekaźnik w nogach kierwcy, tam trzeba podpiąć sygnał z centralki, przewód łatwo będzie znaleźć, pojawia się tam plus przy domykaniu

I w zasadzie tyle. Na pierwszy raz to zejdzie cały dzień, jak sie to juz wczesniej robiło to mysle 2-3h roboty.

Co do centralki to polecam kupić coś nie najtańszego - te najtańsze są badziewne, piloty mają mały zasięg itp itd.

xman

Post autor: xman » 03 lip 2010, 15:54

golob pisze:domykanie szyb i szyberadachu realizuje podwójny przekaźnik w nogach kierwcy, tam trzeba podpiąć sygnał z centralki, przewód łatwo będzie znaleźć, pojawia się tam plus przy domykaniu

kolego który przekaźnik jest za to odpowiedzialny??

bossmann
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bossmann » 31 paź 2010, 09:03

witam.tak samo ja mialem z kluczykami.magik zrobil mi to dwoma i powiedzial mi jak mam to robic w przyszlosci ale zapomialem .pamietam ze na zaplon i drugi kluczykiem w podczerwien. ;-)
jest taki wietr co kobietom usta rozchyla jest taki wiatr

bossmann
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bossmann » 31 paź 2010, 17:26

Witam wszyskich milosnikow i posiadaczy AUDI. jestem z wami na forum nieformalnie juz tak dlugo jak dlugo jest forum,zalogowany jestem pare miesiecy ,a dzis wlasnie moj drugi post. a wiec WITAM .
jest taki wietr co kobietom usta rozchyla jest taki wiatr

xman

Post autor: xman » 01 lis 2010, 09:54

i tak ci mod da bana za to że sie nie przywitałeś w odpowiednim dziale hahaha xD ale mimo wszystko ja cie witam ;) ty lepiej goń do tego machera i sie dowiedz co i jak i jak to zrobić bo auto chce sprzedać i pasuje zeby to działało ;) pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja