Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ALL] Problem z kierunkowskazami - raz działają, a raz nie

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2010
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

[ALL] Problem z kierunkowskazami - raz działają, a raz nie

Post autor: mariusz_wierz » 18 gru 2009, 09:22

Pomyślałem, że zapytam na forum, bo może komuś przytrafiła się podobna usterka.

Mam problem z kierunkowskazami (A6 C4) - wygląda to tak, że kierunkowskaz po włączeniu działa, a po chwili przestaje. Czasami też sytuacja wygląda tak, że raz kierunek normalnie działa (włącza się), a czasem nie. Najgorsze jest to, że oczywiście kierunkowskazy nie działają lub cudownie przestają działać w najmniej odpowiednich momentach :evil: :evil: :evil: Dodam, że zaglądałem już do przełącznika kierunkowskazów - pomyślałem, że coś może tam "nie kontaktuje" (kostki i styki elektryczne), nie rozbierałem go jednak dogłębnie, bo nie wiem szczerze mówiąc czy da się to potem ponownie złożyć.

Czy macie jakiś pomysł, co może być powodem tej usterki? Czy może to być wina przerywacza kierunkowskazów?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

radek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: radek11 » 18 gru 2009, 10:46

kolego ja tez tak mialem i wyciagalem ten przerywacz kilka razy bo myslalem zecos nietak ze stykami dopiero rozbiorka i czyszczczenie i podgiecie delikatne tych stykow w srodku pomoglo i od tej pory wszystko dziala jak nalezy <ok> tam wsrodku masz cos takiego jak kiedys bylo w maluchach w mechanicznym regulatorze napiecia :lol:

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariusz_wierz » 18 gru 2009, 11:16

kuna i radek11 - wielkie dzięki za rady - zacznę od sprawdzenia przerywacza, może podstawię na próbę jakiś drugi egzemplarz. Mam nadzieję, że to faktycznie będzie jego wina, bo nie widzi mi się znowu zdejmowanie przełącznika kierunków (jeśli to nie przerywacz to chyba jednak wina przełącznika - może ma przypalone albo zabrudzone styki).

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mariusz_wierz » 18 gru 2009, 15:48

Ok, teraz chyba już z moim profilem wszystko w porządku...

Okazuje się, że powodem nieprawidłowego funkcjonowania kierunkowskazów był przerywacz, a dokładniej coś tam niekontaktowało pomiędzy nim a kostką - dosłownie poruszyłem i działa do dzisiaj! <hura>

P@weł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: P@weł » 08 kwie 2010, 09:49

Mozliwe że to brak kontaktu na złączu przerywacza jednak u mnie (w A6C5) dokładnie taki sam objaw wystąpił przy wypaleniu styku na przekaźniku . W przerywaczu są dwa przekaźniki jeden z podwójnym stykiem od awaryjnych i drugi z pojedynczym od kierunków. Dostep do styku jest cięzki ale da się podszlifować iglakiem . Po szlifie działa poprawnie ale zalecałbym wymianę przekaźnika . Taki piłowany styk wypali się ponownie .
W miejsce oryginalnego przekaźnika można wlutować ten od awaryjnych z innego uszkodzonego przerywacza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl