Witam. Jako, że mi jakiś typ (chyba Andi) zamknął temat nie biorąc pod uwagę tego co napisałem to się dopinam tutaj do Was.
W poprzednim temacie napisem:
Witam,
Panowie odkąd mam to auto to mi się wydawało, że nie mam grzania lusterek

po czym wyczytałem, że wszystkie A6 C4 i nawet chyba 100 C4 miały w standardzie. No i tutaj pojawia się mój problem.
Rozebrałem lusterko, wyjąłem lewe szkoło, sprawdziłem czy jest zwarcie na przewodach od maty ( w lewym nie ma -czyli zepsuta, w prawym lusterku jest - czyli dobra)
Ale to nie w tym rzecz

niestety. Sprawdzam na kablach miernikiem czy jest +12V a tam ni huhu. Jest 0

oczywiscie po włączeniu tylnej szyby. Dodam iż ona sama działa, i bezpieczniki są OK.
Po chwili główkowania wpadłem na pomysł podmiany włącznika tylnej szyby (mamy w domu 2 takie auta). Wyjąłem swój, wyjąłem z drugiego auta a tutaj zonk

Włączniki są inne, a kostki takie same. Ten z mojego auta jest długi i "klika" w środku jak załączam, domyślam się, że jest tam przekaźniki odpowiedzialny za włączanie. A w tym drugim włączniku jest cisza przy wciskaniu

działa tak tylko jak każdy najzwyczajniejszy włącznik. Więc nawet nie ryzykowałem podpięcia tego z drugiego auta do mojego ani na odwrót.
Dodam, że tamten też działa w jego aucie i u mnie też "klika" i załącza tylną szybę i grzeje. Ale na lusterkach "0 Volt"

Myślałem, że wsuwki zaśniedziałe, nic z tego, odsłoniłem izolację na przewodach i tam mierzyłem, też 0V.
Nie chce mi sie wierzyć, że w obydwu lusterkach kable się gdzieś przetarły na raz. To raczej mało prawdopodobne, aczkolwiek możliwe ale nie zamierzam rozwalać deski całej dla grzanych lusterek, bo od ponad 2 lat jeździłem bez no to i dalej będę musiał jeżeli nie znajdzie się rozwiązanie
grzanie-lusterek-problem-a6-c4-vt49710. ... 830#540181
Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Ma ktoś może jakiś pomysł i może pomóc ?
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Dostałem odpowiedzi
"Kliku":
"Najlepiej jakbys podmienil wklady lusterek, u mnie po zakupie oba lusterka nie chcialy grzac, efekt po tylu latach maty sie przegrzaly. Po wymianie na nowe pieknie grzeja."
oraz
"Andi":
"silnor3ki, posprawdzaj czy w lusterkach nie masz czujnika temp, ze po zalaczeniu tylnej szyby i temp otoczenie ponizej bodajze 5 stopni czujnik otwiera obwod i grzeja tez lusterka wszystko jest w temacie
viewtopic.php?t=33587 mozna sie dolaczyc

"
A teraz moje spostrzeżenie chłopaki: CZYTAJCIE NAJPIERW Z UWAGÂĄ ZAMIAST ZAÂŚMIECAć NIEPOTRZEBNIE ODPOWIEDZIAMI CO NIE MAJÂĄ W OGÓLE SENSU i WYKLUCZAJÂĄ SIę Z MOJEGO ZAPYTANIA SAME PRZE SIę

!
Pisałem wyraźnie, "...spalona lewa mata, prawa działa..." Po co mam kupować maty nowe skoro nie ma 12V+ na przewodach w lusterku

!!
Co to ma na celu ? Miernik oszukuje ? mata załączona będzie miała napięcie a miernik nie ma

!!
Wszystko opisałem w pytaniu, ale nikt nie ma ochoty czytać ze zrozumieniem. Jak zwykle trzeba będzie rozwiązać problem samemu.
Poza tym temat podobno przerabiany a nadal nikt nie potrafi sprecyzować w jakich modelach były lusterka po czujniku a w jakich bez czujnika, w jakich po stacyjce a w jakich po przełączniku tylnej szyby.
Nikt nic nie wie i każdy próbuje metodą prób i błędów zamiast pomyśleć, dwa przewody są (+12V i masa) gdzieś idą, zamykają obwód na macie, która jest najzwyczajniej w świecie też swego rodzaju przewodem, który się nagrzewa i daje ciepło. Skoro nie ma napięcia na tych przewodach to wiadome, że nowe maty nie będą działały. A Wy nadal swoje "kup nowe maty i wymień, to Ci zadziała"

hehe, dobre.
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-10-15, 18:12 ]
Hej,
Potwierdzam to co powiedział jeden z kolegów tutaj na forum. Lusterka miały maty podgrzewane i okablowanie podpięte tylko do wtyczki w drzwiach za lusterkiem. 5 pinów jest. 3 są do sterowania pozycją lusterka a 2 do grzania (+ , -).
Podpiąłem poprzez przekaźnik do włącznika tylnej szyby, gdzie również potwierdzam jest 5 pinów z czego jeden wolny i daje +12 po włączeniu. U mnie nie było tam nic podpięte. Teraz jest przekaźnik. Wszytko działa jak należy.
Potwierdzam jeszcze jedną rzecz

w lusterkach (na macie z tyłu) jest małe "kółeczko" jest to przypuszczam bimetal który załącza grzanie od 5 stopni. Na alledrogo sprzedają wkłady bez tego bimetalu, albo maty za 8 zł też tego nie mają. Wtedy lusterko grzeje dokąd nie wyłączymy tylnej szyby.
Sprawdzić czy bimetal jest i działa prosto - badając miernikiem na macie w temp. pokojowej nie było zwarcia. Wkład lusterka do wsadzić zamrażalnika na 5 min, schłodzona mata ma zwarcie na przewodach (czyli będzie grzała).
Niby do podpięcia tego potrzeba tylko 2 przewody ( po jednym na każde lusterko, zmasować można w drzwiach) ale ile pierdzielenia z tym to masakra

4 godziny bite wszystko rozkładałem, podłączałem i skręcałem spowrotem. Do tego dodam, że przekaźnik miałem już zamontowany kiedyś tylko nie używałem do niczego, więc tylko przepiąłem jeden kabel z jednego przełącznika do drugiego. Gdyby trzeba było podpinać dodatkowo przekaźnik to jeszcze z godzina roboty jak nic.
Mam nadzieję, że się przydadzą moje doświadczenia.
Nawiasem mówiąc, nie rozumiem tego jak można zakładać lusterka z matami i podpięciem do kostek a nie spinać całej instalacji w fabryce przez AUDI ?!

Jaki w tym był cel czy sens ?! nie mam pojęcia.
Pzdr.