witam!!!
Wcześniej pisałem na ten temat lecz nikt mi nie odpisał, problem polega na tym ze nie mam swiatła wstecznego , wczesniej raz sie zapalalo a raz nie , aż w końcu wcale nie świeci podpowie mi ktoś gdzie zajrzeć ≈.
Wrzuciłem bieg wsteczny i mierzyłem napięcie na żarówce - brak napięcia
pozdrawiam
[a6 c4] brak światła cofania w automacie
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
michalla6, podobny temat jest TUTAJ.
-
- Forum Audi A6 / A7
witam miałem ten sam problem i go w prosty sposób rozwiązałem.
z tego co się dowiedziałem winny braku swiatła wstecznego jest nastawnik na skrzyni
Więc wpadłem na pomysł że zamontuję stycznik przy drążku zmiany biegów dodam przekaźnik i światła będą działać.
tak zrobiłem:
wkleiłem w obudowie drążka przy wgłębieniu na R taką krańcówkę
![Obrazek]()
Uploaded with ImageShack.us
pociągnełem przewody odniej do przekaźników, znalazłem niebieski przewód z dwoma czerwonymi paskami (ten sam kolor co jest przy żarówkach wstecznego, dla pewności można sprawdzić miernikiem przejście czy to napewno ten) podałem na niego 12v, światła się zaświeciły, więc znalazłem +12v po stacyjce i połączyłem z przekażnikiem który jest załanczany przez krańcówkę przy drążku.
Opis może i nie dokońca jasny ale dla tych co mają pojęcie o elektryce napewno pomoże, dodam że jedyny koszt tej naprawy to jeden wieczór roboty i 0zł wydane
. Trzeba tylko pamiętać o tym żeby przy wklejaniu krańcówki, wkleić ją tak aby wajcha zmiany biegów ją załanczała, dodatkowo krańcówka musi być bardzo cienka (moja miała 6-7mm) i musiałem plastik przy drążku szliwierką trochę obrobić żeby nie urwał krańcówki.
Mam nadzieję że mnie nikt nie zjedzie za wstawianie cudactw.
z tego co się dowiedziałem winny braku swiatła wstecznego jest nastawnik na skrzyni

Więc wpadłem na pomysł że zamontuję stycznik przy drążku zmiany biegów dodam przekaźnik i światła będą działać.
tak zrobiłem:
wkleiłem w obudowie drążka przy wgłębieniu na R taką krańcówkę
Uploaded with ImageShack.us
pociągnełem przewody odniej do przekaźników, znalazłem niebieski przewód z dwoma czerwonymi paskami (ten sam kolor co jest przy żarówkach wstecznego, dla pewności można sprawdzić miernikiem przejście czy to napewno ten) podałem na niego 12v, światła się zaświeciły, więc znalazłem +12v po stacyjce i połączyłem z przekażnikiem który jest załanczany przez krańcówkę przy drążku.
Opis może i nie dokońca jasny ale dla tych co mają pojęcie o elektryce napewno pomoże, dodam że jedyny koszt tej naprawy to jeden wieczór roboty i 0zł wydane

Mam nadzieję że mnie nikt nie zjedzie za wstawianie cudactw.