Od kilku dni mam taki problem, że nie regularnie w czasie jazdy wyświetla mi się kontrolka ABS i miga równocześnie kontrolka z wykrzyknikiem. Problem znika jak przekręcę z powrotem stacyjkę stacyjkę.Czytałem podobny temat, ale to było w C5.
Czy to wina sterownika ABS?
[A6 C4] ÂŚwieci ABS i miga wykrzyknik
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Proponuję tak... Najważniejsze to zdiagnozować który czujnik wywala błąd - podpięcie pod kompa to najlepsze wyjście - będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny. Jak masz możliwość to podepnij pod kompa i sprawdź który czujnik wywali błąd, będziesz miał 4 razy mniej roboty
jak się dowiesz który czujnik. Jak już będziesz wiedział to proponuję np. jesli jest to przedni lewy - zamień go z prawym i podepnij pod kompa jak pokaże że teraz prawy to czujnik masz walnięty i tak na odwrót jeśli prawy wywaliło wsadź na lewą i zobacz czy wywali lewą stronę. Z tylnymi koła tak samo jeśli pokaże że tylni czujnik - pozamieniaj stronami. Uwaga: na przedniej osi i na tylniej osi są inne czujniki, jeśli zamieniasz to tylko stronami, nie osiami - z tylnej osi na przód nigdy i na odwrót.
Jeśli nie możesz połączyć się z absem to proponuję sprawdzić sterownik ten pod siedzeniem tylnim, czy nie jest niedopięty... może klamra nie zaskoczyła na zatrzask i na dziurach nie łączy. albo jest walnięty. Albo nie łączy na pompie abs, zobacz czy klamra jest wpięta na pompie - to jest to ustrojstwo na wysokości zbiorniczka od płynu wspomagania zaraz obok niego wychodzą z niego takie metalowe 4 rurki, jest tam wtyczka wypnij psiknij wd poczekaj aż odparuje być może zaśniedziałe.
Czasami pomaga wyjęcie czujnika z piasty (uwaga bo może być zapieczony i ciężko wychodzi - a można go zepsuć - psik psik jakimś penetratorem i odczekać) jak się uda wyjąć przetrzyj go szmatką z tego syfu wd40 mu nie zaszkodzi. Wciśnij go dobrze (dobre rozwiązanie gumowy młotek tylko delikatnie i z umiarem
i zobacz czy dalej wywala. Ale na początek sprawdź na kompie co pokazuje
bo przyczyn może być wiele. Kabel może też od czujnika do pompy jest gdzieś walnięty

Jeśli nie możesz połączyć się z absem to proponuję sprawdzić sterownik ten pod siedzeniem tylnim, czy nie jest niedopięty... może klamra nie zaskoczyła na zatrzask i na dziurach nie łączy. albo jest walnięty. Albo nie łączy na pompie abs, zobacz czy klamra jest wpięta na pompie - to jest to ustrojstwo na wysokości zbiorniczka od płynu wspomagania zaraz obok niego wychodzą z niego takie metalowe 4 rurki, jest tam wtyczka wypnij psiknij wd poczekaj aż odparuje być może zaśniedziałe.
Czasami pomaga wyjęcie czujnika z piasty (uwaga bo może być zapieczony i ciężko wychodzi - a można go zepsuć - psik psik jakimś penetratorem i odczekać) jak się uda wyjąć przetrzyj go szmatką z tego syfu wd40 mu nie zaszkodzi. Wciśnij go dobrze (dobre rozwiązanie gumowy młotek tylko delikatnie i z umiarem

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam. Ja mam podobny problem jak koledzy z tym tylko ze mo zapala sie abs i kontrolka z wykrzyknikiem tylko i wyłacznie jak wyjade na autostrade i jade jakis czas z rowna predkoscia powyzej 120 km . bo takto po miescie moge jezdzic itd po trasach jakis zwykłych tez koło 120 km i nic a na autostradzie sie włacza abs i wykrzyknik.
PO pierwszym razie jak tak mi sie stało zrobiłęm test komputerowy i wyskoczył bład
różnica predkosci obrotowej kół. a ostanim razm jak tak sie stało podpiołem pod kompa i zadnego błedu. dodam jeszcze ze za pierwszym razem jak miałęm ten bład to okazało sie ze ma czujnik abs wywaliło smar z osłony przegubu bo za słabo opaska była zacisnieta. wszytko wymyte suche itd i dalej problem na autostradzie. Ma ktos pomysł na to??
PO pierwszym razie jak tak mi sie stało zrobiłęm test komputerowy i wyskoczył bład
różnica predkosci obrotowej kół. a ostanim razm jak tak sie stało podpiołem pod kompa i zadnego błedu. dodam jeszcze ze za pierwszym razem jak miałęm ten bład to okazało sie ze ma czujnik abs wywaliło smar z osłony przegubu bo za słabo opaska była zacisnieta. wszytko wymyte suche itd i dalej problem na autostradzie. Ma ktos pomysł na to??