Witajcie.
Właśnie odebrałem przesyłkę z pasami bezpieczeństwa do mojej A7. Auto po lekkiej przygodzie - wystrzeliły poduszki kierowcy i pasażera i zablokowało pasy.
Wymiana pasów wydaje się prostym zadaniem - demontaż poszedł bez problemów. Mam pytanie odnośnie instalacji nowych pasów:
Nowe pasy bezpieczeństwa nie rozwijają się przed instalacją (są jakby zablokowane na napinaczu). Są na tyle krótkie, że nie uda mi się ich zainstalować. Czy to normalne? Pasy są z napinaczami elektronicznymi. Czy aby rozwinąć pas i zamontować go na słupku B to muszę je najpierw podłączyć do instalacji auta? Czy może coś jest nie tak z pasami?
Pasy zakupione w profesjonalnej firmie, więc zakładam że nie wysłaliby uszkodzonych pasów (w dodatku obu).
[ Dodano: 2019-01-15, 20:48 ]
Problem rozwiązany, a w zasadzie to tak naprawdę to problem wynikał z mojej nieznajomości budowy mechanizmu napinacza pasów.
Zatem dla potomnych: pas bezpieczeństwa rozwija się jedynie gdy cały mechanizm jest w pozycji stojącej (tak jak zamontowany w aucie). W każdej innej pozycji - na przykład układając go poziomo na blacie pas będzie zablokowany i nie rozwinie się.
+ 1 dla MNIE za pomoc.
Wymiana pasów bezpieczeństwa - nowy pas nie rozwija się
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Wymiana pasów bezpieczeństwa - nowy pas nie rozwija się
'95 Audi A4 B5 => '03 Nissan 350Z => '05 Audi A6 C6 Sedan => '10 Audi A6 C6 Avant => '15 Audi A7