Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

DPF - wypalenie na postoju po podłączeniu pod komputer

Diagnostyka VAG
ODPOWIEDZ
JARO75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

DPF - wypalenie na postoju po podłączeniu pod komputer

Post autor: JARO75 » 19 lut 2020, 20:18

Witam wszystkich , chciałem podzielić się z Wami dzisiejszym doświadczeniem z DPF-em i jego wypaleniem. Od jakiegoś czasu nie włączała mi się procedura wypalania i wyskakiwał błąd P2002 , postanowiłem spróbować podłączyć auto pod komp. Niestety nie mogę powiedzieć jakie były wartości przed rozpoczęciem wypalania ( mój błąd ) nie zapisałem w jakim stopniu jest zapchany DPF. Troche to trwało bo muszą być spełnione odpowiednie warunki :
- temperatura płynu chłodniczego w okolicach 99stopni
- temperatura na wejściu DPF 160 stopni ( nie chciała wskoczyć przez długi czas)
Gdy już to zostało spełnione obroty wzrosły do około 1500 o/min i temperatura na wejściu jak i na wyjściu DPF-u zaczęła rosnąć do max. na wejściu do 669 stopni , a wyjściu ponad 530 stopni. Było czuć że się wypala ( śmierdziało spaloną sadzą i troszkę dymu było) całość trwała jakieś 40min zmierzone obciążenie sadzą po całym procesie(końcowa zawartość sadzy -3.77g i drugi odczyt po obliczeniu chyba w procentach to 5.59g) po czym obroty spały i wszystko zaczęło się chłodzić ( mam na myśli DPF). Słychać ze silnik inaczej pracuje i chyba inaczej się zbiera - lepiej. Myślę ze komuś się przyda . Pozdrawiam
JARO75

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja