Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6c7 rysy na cylindrze

Diagnostyka VAG
ODPOWIEDZ
Rysa90
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 1992
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

A6c7 rysy na cylindrze

Post autor: Rysa90 » 23 lut 2025, 11:34

Cześć,

Mam Audi A6 C7 3.0 TFSI 310 KM z końcówki 2011 roku, automat S tronic, sprowadzone ze Stanów. Auto do 2020 roku nie ma danych o przebiegu, a w 2020 pojawił się wpis 100 000 km.

Ostatnio podczas diagnostyki wyszło, że 3. cylinder jest delikatnie porysowany. Ciśnienie oleju jest w normie, kompresja również wydaje się w porządku, chociaż nie mam dokładnych wyników pomiarów. Mechanik stwierdził, że jeśli chciałbym zrobić to porządnie, to koszt remontu kapitalnego wyniesie około 35 tys. zł.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek z tym silnikiem? Czy warto iść w pełny remont, czy może są jakieś alternatywne rozwiązania, które pomogą uniknąć tak dużych kosztów?

Każda opinia będzie dla mnie cenna. Dzięki za pomoc!

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Paliwo: Benzyna

Re: A6c7 rysy na cylindrze

Post autor: Rosa11 » 24 lut 2025, 00:15

jak nie bierze oleju , kompresja w normie itd to się nie ma co martwić chyba na zapas?
niech sprawdzi jeszcze kompresje przez zalanie cylindra lekko olejem czy się doszczelni ...

może spróbuj zalać CERATEC od LM .... cięzki temat :(

Szajn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szajn
Rocznik: 2011
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Paliwo: Diesel

Re: A6c7 rysy na cylindrze

Post autor: Szajn » 27 lut 2025, 10:02

Kolego jak nie wypada ci zapłon na tym cylindrze to nie szukaj sobie problemów. Pytanie raczej skąd te rysy i w jakim stanie są prowadnice zaworowe.
Obecnie przerabiam ten temat w silniku 1,4 tfsi z gównolitu. Rysy na drugim cylindrze z wytartych prowadnic zaworowych. Coś podeszło pod pierścienie. Kompresja na tym cylindrze o 4 bary niższa niż w pozostałych no i robię teraz kapitalkę.
Trzeba się raczej skupić na przyczynach tego problemu. Zrób test szczelności cylindrów, będziesz wiedział w jakim stanie są głowice, a w jakiej kondycj dół. Może wystarczy zrobić regenerację głowicy/głowic. Ato nie jest taki koszt jak nie trzeba ruszać dołu.
Pozdrawiam
Rysa90 pisze:
23 lut 2025, 11:34
Cześć,

Mam Audi A6 C7 3.0 TFSI 310 KM z końcówki 2011 roku, automat S tronic, sprowadzone ze Stanów. Auto do 2020 roku nie ma danych o przebiegu, a w 2020 pojawił się wpis 100 000 km.

Ostatnio podczas diagnostyki wyszło, że 3. cylinder jest delikatnie porysowany. Ciśnienie oleju jest w normie, kompresja również wydaje się w porządku, chociaż nie mam dokładnych wyników pomiarów. Mechanik stwierdził, że jeśli chciałbym zrobić to porządnie, to koszt remontu kapitalnego wyniesie około 35 tys. zł.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek z tym silnikiem? Czy warto iść w pełny remont, czy może są jakieś alternatywne rozwiązania, które pomogą uniknąć tak dużych kosztów?

Każda opinia będzie dla mnie cenna. Dzięki za pomoc!
[/quote]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl