VCDS Brak komunikacji z modułem control head i nawigacji
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
VCDS Brak komunikacji z modułem control head i nawigacji
witam,
Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem posta opisującego coś takiego.
Otóż mój VCDS 10.63 nie komunikuje się ze sterownikami 07 control head i 37 navigation. Dodam, że z pozostałymi sterownikami łączy się bez problemu.
Niby to nic takiego, ale mam zablokowane wyciąganie płyty z napędu navi, a mapy już nieaktualne, tak samo chętnie pozmieniałbym co nieco w module komfortu. W poprzednim C6 (2005) jakie miałem oczywiście nie było z tym problemu, auto jest z 2010 i ma mmi 3g. Jak kupowałem auto dysponowałem oryginalnym VASem i łączyłem się z tymi sterownikami. Później coś grzebałem w zielonym menu szukając informacji o przebiegu, zastanawiam się czy czegoś tam nie przestawiłem (później do zielonego menu już nie udało mi się dostać).
Czy możliwe jest, że mój VCDS jest po prostu za stary na to auto? Niby jak byłem na serwisie w ASO pytałem o to mechanika, mówił, że VCDS powinien łączyć się ze wszystkimi sterownikami bez problemu...
Będę wdzięczny za info.
pozdrawiam
Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem posta opisującego coś takiego.
Otóż mój VCDS 10.63 nie komunikuje się ze sterownikami 07 control head i 37 navigation. Dodam, że z pozostałymi sterownikami łączy się bez problemu.
Niby to nic takiego, ale mam zablokowane wyciąganie płyty z napędu navi, a mapy już nieaktualne, tak samo chętnie pozmieniałbym co nieco w module komfortu. W poprzednim C6 (2005) jakie miałem oczywiście nie było z tym problemu, auto jest z 2010 i ma mmi 3g. Jak kupowałem auto dysponowałem oryginalnym VASem i łączyłem się z tymi sterownikami. Później coś grzebałem w zielonym menu szukając informacji o przebiegu, zastanawiam się czy czegoś tam nie przestawiłem (później do zielonego menu już nie udało mi się dostać).
Czy możliwe jest, że mój VCDS jest po prostu za stary na to auto? Niby jak byłem na serwisie w ASO pytałem o to mechanika, mówił, że VCDS powinien łączyć się ze wszystkimi sterownikami bez problemu...
Będę wdzięczny za info.
pozdrawiam
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Obecnie Q8 3.0 55 TFSI 2020
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
Tu jest problem bo mam interfejs USB, próbowałem zainstalować VCDS na innych komputerach, ale tam mam problem z zapisaniem pliku cfg przez co program nie działa...
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Wiekszość ma USB.
Po podłączeniu interfejsu wchodzisz w Panel sterowania tam w Menadżer urządzeń i szukasz PORTY.
Wchodzisz w porty szukasz swojego interfejsu klikasz go prawym i właściwości.
Tam zakładka Ustawienia Portu. Klikasz na Zaawansowane.
Tam ustawiasz numer portu od 1-4
Prędkość Odbioru i Transmisji ustaw na 1024 bajty, Czas opóźnienia 2-6msek ja mam ustawione na 1
Klikasz OK zapisujesz wszystko i resetujesz kompa.
W VCDS ustawiasz taki sam port jaki wskazałeś wyżej
U mnie tak działa wiec powinno i u Ciebie
Jak coś to pisz 

Po podłączeniu interfejsu wchodzisz w Panel sterowania tam w Menadżer urządzeń i szukasz PORTY.
Wchodzisz w porty szukasz swojego interfejsu klikasz go prawym i właściwości.
Tam zakładka Ustawienia Portu. Klikasz na Zaawansowane.
Tam ustawiasz numer portu od 1-4
Prędkość Odbioru i Transmisji ustaw na 1024 bajty, Czas opóźnienia 2-6msek ja mam ustawione na 1
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Klikasz OK zapisujesz wszystko i resetujesz kompa.
W VCDS ustawiasz taki sam port jaki wskazałeś wyżej

U mnie tak działa wiec powinno i u Ciebie

Re: VCDS Brak komunikacji z modułem control head i nawigacji
W samochodzie nie masz takich sterowników, więc nie oczekuj, że VCDS ci się z nimi połączyshogun pisze:witam,

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
tak, nie mam, tylko ot tak sobie piszę, żeby pobić pianę bo nie mam innego pomysłu na zabicie czasu.gracyk75 pisze:W samochodzie nie masz takich sterowników, więc nie oczekuj, że VCDS ci się z nimi połączyshogun pisze:witam,
Kolega widzę więcej wie o moim aucie niż ja.
To przepraszam co steruje nawigacją? Jak działa MMI? z control head łączyłem się oryginalnym vagiem przed zakupem, może mi powiesz, że sprzedający wyjął???
Mam 10, robiłem z nią wszystko w swoim starszym C6 a tu zonk.
Dziwne, ale prawdziwe.shogun pisze:Kolega widzę więcej wie o moim aucie niż ja.

WejdÂź do sterownika 5F i zobaczysz co steruje MMI 3G.shogun pisze: To przepraszam co steruje nawigacją? Jak działa MMI? z control head łączyłem się oryginalnym vagiem przed zakupem, może mi powiesz, że sprzedający wyjął???
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
Hehe... no faktycznie. Zwracam honor. Czasami dobrze posłuchać kogoś po szkole
Tylko teraz pojawia się inna kwestia. Ten ECU ma długie kodowanie, a "pomagacz" kodowania nie obsługuje tego sterownika. Na http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... d_%284F%29 nic niestety na ten temat nie ma. Masz pomysł jak to ugryźć?
No i gdzie w takim razie szukać nawigacji?

Tylko teraz pojawia się inna kwestia. Ten ECU ma długie kodowanie, a "pomagacz" kodowania nie obsługuje tego sterownika. Na http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... d_%284F%29 nic niestety na ten temat nie ma. Masz pomysł jak to ugryźć?
No i gdzie w takim razie szukać nawigacji?