[ A6 C6] Diagnostyka pracy wtrysków
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojciech
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[ A6 C6] Diagnostyka pracy wtrysków
Witam
Panowie i Panie czy za pomocą VCDS-a można diagnozować pracę pompowtryskiwaczy? Jeśli tak to jak się to robi?
Dziękuję za pomoc
Pozdro
[ Dodano: 2011-09-05, 20:56 ]
Panowie sorki że podbijam mój temat ale, czy jeżeli dajecie Logi do analizy na forum to są logi z ASO? Czy w jakiś sposób je generujecie z programu vag czy to co mnie interesuje vcds
Dzieki
pozdro
Panowie i Panie czy za pomocą VCDS-a można diagnozować pracę pompowtryskiwaczy? Jeśli tak to jak się to robi?
Dziękuję za pomoc
Pozdro
[ Dodano: 2011-09-05, 20:56 ]
Panowie sorki że podbijam mój temat ale, czy jeżeli dajecie Logi do analizy na forum to są logi z ASO? Czy w jakiś sposób je generujecie z programu vag czy to co mnie interesuje vcds
Dzieki
pozdro
W silnikach common rail nie ma pompowtryskiwaczy. Są wtryskiwacze piezoelektryczne.
Jest na forum wiele tematów w jakich blokach pomiarowych sprawdzić dawki korekcyjne.
Jest na forum wiele tematów w jakich blokach pomiarowych sprawdzić dawki korekcyjne.
Post ten wyraża opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojciech
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Ok przepraszam za błąd, chodzi mi o wtyskiwacze, ale czy można wykonać diagnostykę w warunkach domowych, za pomocą lapka i vcdsa. Chodzi mi o to czy one są w dobrym stanie i czy poprawnie pracują. Interesuje mnie w jaki sposób wykonujecie logi, które przedstawiacie do analizy. I ja bym chciał tak zrobić jeśli to możliwe.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
W tym temacie jest zawarta odpowiedź na Twoje pytania.
a6-c6-bmk-wymiana-wtryskow-vt15262.h
Masz jakieś problemy z autem, że podejrzewasz wtryski? Opisz może co się dzieje..
a6-c6-bmk-wymiana-wtryskow-vt15262.h
Masz jakieś problemy z autem, że podejrzewasz wtryski? Opisz może co się dzieje..
Post ten wyraża opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany
Kolego na tym forum wszyscy wiedzą ale jeśli temat był już poruszany wcześniej, a ten był to nie powiedzą.
Ja jestem tu od niedawna i nie jestem jeszcze tak znudzony i chociaż się na tym nie znam to Ci powiem co przeczytałem:
wtryski w audi a6 c6 3,0 diagnozujemy za pomocą np VCDS w zakładce silnik wchodzisz w bliki pomiarowe 13 i 14 i tam masz korekcje dawki, w blokach od 72 do 77 masz czas korekcji. O korekcji dawki i jej normach masz wyżej.
Korekcje czasów w pozycji pierwszej nie powinny schodzić poniżej -45 w drugiej chyba poniżej -20 albo coś koło tego, pozycja trzecia jest nienormowana. Korekcje bardzo dodatnie mogą świadczyć o "zapieczeniu" wtrysków a bardzo ujemne o ich laniu. Są to jedynie badania pośrednie, a naprawdę wtryski można sprawdzić w specjalistycznych warsztatach po ich wymontowaniu z auta.
Mam nadzieje,że trochę pomogłem.
Ja jestem tu od niedawna i nie jestem jeszcze tak znudzony i chociaż się na tym nie znam to Ci powiem co przeczytałem:
wtryski w audi a6 c6 3,0 diagnozujemy za pomocą np VCDS w zakładce silnik wchodzisz w bliki pomiarowe 13 i 14 i tam masz korekcje dawki, w blokach od 72 do 77 masz czas korekcji. O korekcji dawki i jej normach masz wyżej.
Korekcje czasów w pozycji pierwszej nie powinny schodzić poniżej -45 w drugiej chyba poniżej -20 albo coś koło tego, pozycja trzecia jest nienormowana. Korekcje bardzo dodatnie mogą świadczyć o "zapieczeniu" wtrysków a bardzo ujemne o ich laniu. Są to jedynie badania pośrednie, a naprawdę wtryski można sprawdzić w specjalistycznych warsztatach po ich wymontowaniu z auta.
Mam nadzieje,że trochę pomogłem.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Kontakt:
vag
ale zaatakowany 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Bardzo dobre wyniki, widełki są +/- 2,8mg, tak naprawde dopóki wartość nie przekracza 1,5 nie ma co panikować.biskup pisze:Koledzy możecie się wypowiedzieć na temat parametrów wtrysków
Obroty silnika 630
cyl 1 odchylenie 0,80mg/h
cyl 2 odchylenie 0,50mg/h
cyl 3 Odchylenie -0,75mg/h
CYL4 odchylenie 0,00 i 5 i 6 cyl tez po 0
Oby jak najmniej takich bezmyślnych postów na forum !mazur pl pisze:na plus to chyba zle tak mi sie wydaje
Czy to są normalne obroty silnika? Nie za niskie? Ja mam zdaje sie coś ok 770 na jałowym. W których grupach jest odczyt tych odchyleń? Czy jest to grupa 13 i 14?biskup pisze:Obroty silnika 630
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
rozumiem, że to wartości z grupy 13 i 14 ...cyl 1 odchylenie 0,80mg/h
cyl 2 odchylenie 0,50mg/h
cyl 3 Odchylenie -0,75mg/h
CYL4 odchylenie 0,00 i 5 i 6 cyl tez po 0

i te wartości są skalowane w mg/cykl (str) ...

No i te wartości przy jakichś tam objawach nie są w żadnym razie prawidłowe.
... Więc jeśli mówimy o grupach 13 i 14 (a nie 71,72,73.... itd - bo tam są wtórnie wyliczane opóźnienia czasowe w ms), to...shaqal pisze:Bardzo dobre wyniki, widełki są +/- 2,8mg, tak naprawde dopóki wartość nie przekracza 1,5 nie ma co panikować.
wartość +1,5mg/str osiągana jest przez wtrysk zapchany w 100% , wartość -1,5mg str - przez wtrysk bez iglicy

+2,8 i -2,8mg/str to wartości tych samych wtrysków ale dodatkowo z Ecu silnika postrzelonym z dubeltówki

Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7: