Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[All] Kosmetyka, pielęgnacja, zabezpieczenie...

Wszystko co związane z dbaniem o nasze Audi A6 / A7
ZIEMBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZIEMBA » 25 cze 2013, 19:28

yukon pisze:ZIEMBA, jesteś znawcą tematu, a nie widzisz na zdjęciu oprysku środkiem do usuwania smoły. Auto nie jest moją własnością, ale jest prawie w 95% w ori lakierze.

cleaner to podstawa pod wosk.

Nie widziałem jeszcze lakiernika, który potrafi zrobić korektę. Znam kilku i to bardzo dobrze, handluje również autami i już niejeden prosił mnie o porady oraz pady np. do usuwania morki :)

Lord Devil, dobrze gada, żal mi nieraz patrzeć na pracę mojego lakiernika, nawet nie umyje auta dokładnie z błota i piachu przed malowaniem.
To tylko zdjęcia Yukon, wiec nie wszystko widać, pisałem o tym. Tak samo jak nie da się ocenić czyjejś pracy tylko po zdeciach bo one nie oddają prawdziwego efektu <luzik> Co do lakierników, widac współpracujesz z bardzo słabymi. Nie można nazwać dobrym lakiernikiem kogoś, kto po lakierowaniu musi usuwać morke przez polerke. Polerka na świerzo położonej powłoce lakierniczej to dla niej morderstwo. Jeżeli ktoś musi polerować elementy w celu wyrównania struktury lakieru, czy jak to nazywasz morki, to jeszcze duuużo mu brakuje to bycia dobrym lakiernikiem <luzik>
Lord Devil, może poprostu to zmień lakiernika.
Powiem wam Panowie, że wy poprostu jeszcze nie widzieliście pracy lakiernika samochodowego. Z tego co opisujecie to współpracujecie z pospolitymi malarzami pracującymi w jakiś norach na gównianym sprzęcie a nie lakiernikami samochodowymi :] Zobaczcie jak sie lakieruje i odnawia samochody w normalnym warsztacie lakierniczym to wtedy zrozumiecie, że ten cały detaling którego usługi być może świadczycie jest do ogarnięcia w normalnej lakierni bez gadania o kosmicznych technologiach i za normalne pieniądze. <okok> Jeżeli lakiernik prosi o porady klienta jak co ma robić, albo nie umyje samochodu przed wstawieniem na warsztat, nie mówie tu juz o wjezdzie do kabiny, to sami sobie odpowiedzcie co to są za fachofffcy <rotfl>

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: yukon » 25 cze 2013, 22:01

ZIEMBA, są wyjątki które malują elementy w cenach 2x większych od standardu i nikt z branży nie prowadza do nich aut.

w fabrykach też źle malują? każde fabryczne auto ma morkę.
Społeczność forum Audi A6 i Audi A7 - https://a7klub.pl

ZIEMBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZIEMBA » 27 cze 2013, 11:08

yukon pisze:ZIEMBA, są wyjątki które malują elementy w cenach 2x większych od standardu i nikt z branży nie prowadza do nich aut.

w fabrykach też Âźle malują? każde fabryczne auto ma morkę.
Ma morke bo musi ja miec. Ale uzyskuje sie ja poprzez nalozenie lakieru wierzchniego a nie poprzez polerke.
Podajcie mi nazwe jakiegos cleanera, powiedzcie gdzie mozna go kupic i podajcie instrukcje jak sie go urzywa. Z checia wyprubuje i zobacze jakie beda efekty urzycia cleanera przed woskowaniem. Tylko niech to bedzie jakis popularny produkt.

Awatar użytkownika
Lord Devil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lord Devil » 28 cze 2013, 09:00

Po pierwsze nie musi miec morki - wynika ona tylko z "technologii lakierowania" Popularne samochody sa malowane wiadomo jak i wyjazd. Poogladaj kiedys auta klasy super sport, ktore lakierowane sa recznie i potem polerowane - zupelnie inna jazda.
Najbardziej popularnym cleanerem jest chyba Dodo Juicle Lime Prime nakladasz go recznie lub maszynowo na padzie finiszowym. Oczywiscie po wczesniejszym myciu, glinkowaniu, myciu i wysuszenia auta. Na cleaner naklada sie wosk bezposrednio. Cleaner nalezy podczas nakladania wypracowac calkowicie - powinien byc zupelnie niewidoczny.

ZIEMBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZIEMBA » 28 cze 2013, 16:00

Lord Devil pisze:Po pierwsze nie musi miec morki - wynika ona tylko z "technologii lakierowania" Popularne samochody sa malowane wiadomo jak i wyjazd. Poogladaj kiedys auta klasy super sport, ktore lakierowane sa recznie i potem polerowane - zupelnie inna jazda.
Najbardziej popularnym cleanerem jest chyba Dodo Juicle Lime Prime nakladasz go recznie lub maszynowo na padzie finiszowym. Oczywiscie po wczesniejszym myciu, glinkowaniu, myciu i wysuszenia auta. Na cleaner naklada sie wosk bezposrednio. Cleaner nalezy podczas nakladania wypracowac calkowicie - powinien byc zupelnie niewidoczny.
Dalej obstaje przy swoim i twierdze, że morka jest na wszystkich samochodach od kii po mercedesa, może oprucz jakiś sportowych wynalazków, robiona specjalnie w celu przedłużenia połysku lakieru wierzchniego.
Czyli ten cleaner to nie jest środek do mycia tylko coś w stylu pasty polerskiej? To nie bardzo widze nałożyć go ręcznie i polerować aż do wypracowania <lol> Ale kupie i wyprubuje z ciekawości.

Awatar użytkownika
Lord Devil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lord Devil » 28 cze 2013, 20:18

...morka robiona specjalnie w celu przedluzenia polysku lakieru wierzchniego - mozesz to wytlumaczyc?
Najwieksza ma alfa romeo. Popatrz kiedys np na Bentleya gwarantuje ze nie ma najmniejszej mory o ile lakier ma oryginalny.

ZIEMBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZIEMBA » 29 cze 2013, 19:17

Lord Devil pisze:...morka robiona specjalnie w celu przedluzenia polysku lakieru wierzchniego - mozesz to wytlumaczyc?
Najwieksza ma alfa romeo. Popatrz kiedys np na Bentleya gwarantuje ze nie ma najmniejszej mory o ile lakier ma oryginalny.
Oczywiście <luzik> Morka, czyli delikatne zafalowania lakieru wyglądające jak dołki i górki. Lakier na górkach szybciej się ściera przez co traci połysk, lakier w dołkach ściera się wolniej przez co dłużej się błyszczy. Ogólnie rzecz biorąc dzeki morce lakier na samochodzie dłużej pozostaje błyszczący. Ot cała filozofia :> Teraz widzisz z jakimi fachowymi lakiernikami współpracujesz. Jeżeli byli by profesjonalistami to zapewne jezdzili by na szkolenia organizowane przez koncerny lakiernicze typu Dupont, Standox, Spieck hecker czy PPG i wiedzieli by jak to jest z tą morką. A tak, dowiadujesz się o tym od jakiegoś prostego ushera z forum :)

Awatar użytkownika
Lord Devil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lord Devil » 29 cze 2013, 21:01

Do wszystkiego mozna dorobic filozofie. Niestety racji nie masz. To, ze wielkie koncerny opowiadaj takie rzeczy, wcale nie znaczy, ze maja racje. Mam nadzieje, ze wiesz co to sa drobne ryski zwane swearlsami. Przyjrzyj sie czasme na jakims aucie - to nie prawda ze wystepuja na gorkach, a w dolkach ich nie ma. Wlasnie te drobne ryski odpowiadaja za utrate blasku na lakierze. Lakier jest miekki i glownie sami go rysujemy podczas mycia i wycierania. Odpowiednie mycie i wycieranie w duzym stopniu zapobiega temu procesowi. Powloki kwarcowe czy ceramiczne sa kilka razy twardsze od lakieru i tez pomagaja dbac o wyglad i szajn. Nie wyrazam w zadnym stopniu w tej wypowiedzi ataku na Twoja osobe. Nie podwazam Twego wyedukowania, wiedzy i fachowosci. Zastanow sie na spokojnie nad tym co mowie. Przemysl to kilka razy. Przeanalizuj. Morka wplywa na obnizenie jakosci odbic i co za tym idzie takze na sile blasku. Skoro siedzisz w temacie to wiesz, ze sa urzadzenia zwane polyskomierzami - wyniki testow nie klamia. Detailng powstal po to, zeby dawac wiecej. Nie jest wg mnie zadna nowoscia, po najlepsze marki od zawsze robia lakierowania recznie i wykanczaja polerka.
Niestety ostatnim czasem stal sie wiecej jak modny i jest troche oszustow, sporo ludzi, ktorzy mniej wiecej wiedza na ten temat - rowniez niestety mniej niz wiecej. Do tego wszystkiego dochodzi kwestia zwyklej nieuczciwosci i wyludzenia. Szkoda, ze jestes "kawalek" ode mnie bo pewnie bysmy sie spotkali i podyskutowali konstruktywnie na ten temat. Pozdrawiam.
Cleaner jak sama nazwa wskazuje sluzy do czyszczenia, sa cleanery lekko scierne i nie scierne. Myciem, nawet dedykowanymi srodkami (pomijajac rzecz jasna kwestie aktywnej piana i szamponu) nie da sie wszystkiego z lakieru usunac. Dlatego miedzy innymi co jakis czas lakier sie glinkuje. Ostatnim etapem przed woskiem jest wlasnie cleaner, ktory moze miec kilka zadan do wykonania - zaleznie od producenta i filozofii, przede wszystkim ma poprawic jakosc i latwosc aplikacji wosku i poprawic wiazanie sie wosku z lakierem. Nie sa to srodki ani spod znaku tajemnej wiedzy ani sciemy - nawet najlepszy zeby pokazal co moze i jak dziala musi zostac uzyty w odpowiedni sposob.

ZIEMBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZIEMBA » 30 cze 2013, 18:30

Lord Devil pisze:Do wszystkiego mozna dorobic filozofie. Niestety racji nie masz. To, ze wielkie koncerny opowiadaj takie rzeczy, wcale nie znaczy, ze maja racje. Mam nadzieje, ze wiesz co to sa drobne ryski zwane swearlsami. Przyjrzyj sie czasme na jakims aucie - to nie prawda ze wystepuja na gorkach, a w dolkach ich nie ma. Wlasnie te drobne ryski odpowiadaja za utrate blasku na lakierze. Lakier jest miekki i glownie sami go rysujemy podczas mycia i wycierania. Odpowiednie mycie i wycieranie w duzym stopniu zapobiega temu procesowi. Powloki kwarcowe czy ceramiczne sa kilka razy twardsze od lakieru i tez pomagaja dbac o wyglad i szajn. Nie wyrazam w zadnym stopniu w tej wypowiedzi ataku na Twoja osobe. Nie podwazam Twego wyedukowania, wiedzy i fachowosci. Zastanow sie na spokojnie nad tym co mowie. Przemysl to kilka razy. Przeanalizuj. Morka wplywa na obnizenie jakosci odbic i co za tym idzie takze na sile blasku. Skoro siedzisz w temacie to wiesz, ze sa urzadzenia zwane polyskomierzami - wyniki testow nie klamia. Detailng powstal po to, zeby dawac wiecej. Nie jest wg mnie zadna nowoscia, po najlepsze marki od zawsze robia lakierowania recznie i wykanczaja polerka.
Niestety ostatnim czasem stal sie wiecej jak modny i jest troche oszustow, sporo ludzi, ktorzy mniej wiecej wiedza na ten temat - rowniez niestety mniej niz wiecej. Do tego wszystkiego dochodzi kwestia zwyklej nieuczciwosci i wyludzenia. Szkoda, ze jestes "kawalek" ode mnie bo pewnie bysmy sie spotkali i podyskutowali konstruktywnie na ten temat. Pozdrawiam.
Cleaner jak sama nazwa wskazuje sluzy do czyszczenia, sa cleanery lekko scierne i nie scierne. Myciem, nawet dedykowanymi srodkami (pomijajac rzecz jasna kwestie aktywnej piana i szamponu) nie da sie wszystkiego z lakieru usunac. Dlatego miedzy innymi co jakis czas lakier sie glinkuje. Ostatnim etapem przed woskiem jest wlasnie cleaner, ktory moze miec kilka zadan do wykonania - zaleznie od producenta i filozofii, przede wszystkim ma poprawic jakosc i latwosc aplikacji wosku i poprawic wiazanie sie wosku z lakierem. Nie sa to srodki ani spod znaku tajemnej wiedzy ani sciemy - nawet najlepszy zeby pokazal co moze i jak dziala musi zostac uzyty w odpowiedni sposob.
Moje wiedza i fachowość, dobre <lol> Nie mów tak bo jeszcze pomyśłe, że jestem jakimś fachowcem <lol> Ty masz swoją racje a ja swoją i zapewne przy nich zostaniemy :] Nie wiem jakie lakiery są stosowane na bentleyach, rolls rollycach itp. wynalazkach ale w typowach markach, nawet tych luksusowych, są stosowane ogólnodostępne lakiery renomowanych koncernów lakierniczych i wiem jedno, polerowanie ich po lakierowaniu to ich niszczenie. To tak samo jak z zębami, mają szkliwo które można zetrzeć pilnikiem żeby je wybielić. Zetrą się i bedą białe ale będą strasznie wrażliwe i podatne na pruchnice. Lakiery samochodowe stosowane w refinishu też mają szkliwo które jest niszczone podczas polerowania ich po wycinaniu paprochów które wpadły podczas lakierowania. Polakieruj sobie jakieś dwa elementy i jeden z nich zmatuj papierem p2000 i wypoleruj. Odstaw na bok i po 2 miesiącach im się przyjrzyj, zobaczysz który się bardziej błyszczy.
Co do cleanera, w tygodniu kupie i wyprubuje. Przeprowadze sobie mały teścik na samochodzie i opisze efekty.

Awatar użytkownika
Lord Devil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lord Devil » 30 cze 2013, 20:25

I w tym punkcie rowniez nie masz racji, ale nie chce mi sie tlumaczyc dlaczego. Oczywiscie albo zaczniesz zglebiac wiedze z roznych zrodel i SAM wyciagniesz z tego wnioski, albo nadal bedziesz powtarzal to co Ci mowia koncerny.

poldek1989
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dominik
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 TFSI 560KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: poldek1989 » 30 cze 2013, 20:38

Koledzy chciałbym delikatnie odświeżyć wygląd swojego leciwego autka bez mega detilingu czy glinkowanie da już jakieś zadowalające efekty. Może ktoś z zajmujacych sie tematem wstawił by fotkę przed glinkowaniem i po bez żadnych innych zabiegów poza porządnym myciem. :)
07.2011-07-2018 A6C5 1.9TDI 110KM <brawo>
07.2019-12.2020 Avensis T27 2.0 126KM
01.2021- obecnie A6C7 2.0 ULTRA 190KM

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yukon » 30 cze 2013, 21:55

poldek1989, nie da :)
Społeczność forum Audi A6 i Audi A7 - https://a7klub.pl

Awatar użytkownika
Lord Devil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lord Devil » 01 lip 2013, 07:40

Moze nawet pogorszyc :|

ZIEMBA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZIEMBA » 01 lip 2013, 15:00

Lord Devil pisze:I w tym punkcie rowniez nie masz racji, ale nie chce mi sie tlumaczyc dlaczego. Oczywiscie albo zaczniesz zglebiac wiedze z roznych zrodel i SAM wyciagniesz z tego wnioski, albo nadal bedziesz powtarzal to co Ci mowia koncerny.
Ale jakie wnioski? Uwarzasz, że producenci lakierów, czyli koncerny lakiernicze, nie mają racji i Ty wiesz od nich lepiej jak zachowują się ich własne produkty? W takim razie wytłumacz mi jak to jest. Wyśle to mailem do jakiegoś producenta lakierów i zobaczym co nam odpowie.

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yukon » 01 lip 2013, 15:35

ZIEMBA, trochę za dużo przyswoiłeś na szkoleniach organizowanych właśnie przez firmy z których materiałów korzystasz :)

Na rozluÂźnienie pranko sharana <rotfl>

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek