[All] Strojenie CB
[All] Strojenie CB
Witam
Czy CB radio stroi się tylko przy montażu do samochodu, czy co jakiś czas ( np raz do roku) wypada stroić ?
Czy CB radio stroi się tylko przy montażu do samochodu, czy co jakiś czas ( np raz do roku) wypada stroić ?
Nie. Tylko samą antenę... oczywiście mowa o sprawnym radiu... Co do anteny, to teoretycznie zasada jest taka, że stroisz ją do miejsca, w którym stoi. Ja mam jednak 'magnesówkę' i na starym aucie strojona była na dachu... a teraz wożę na klapie bagażnika (lewa strona) i jest wszystkonikos pisze:To radio też się stroi jakoś ?

- Bartek_Brzeg
- Forum Audi A6 / A7
Tak jak już koledzy napisali, antenę stroi się zawsze do jednego samochodu i jednego określonego miejsca.
Do strojenia używa się albo miernika fali stojącej tzw. SWR-miarki, wpinanej pomiędzy radio a antenę, lub lepiej i dokładniej, analizatora antenowego.
Raz do roku, zwłaszcza po zimie, warto zrobić przegląd anteny, oczyścić z brudu i ew. nalotów, nasmarować "sprayem" do kontaktów elektrycznych i skontrolować SWR (po polsku WFS).
Jak zmienisz samochód lub miejsce montażu anteny, zawsze strojenie od nowa.
Do strojenia używa się albo miernika fali stojącej tzw. SWR-miarki, wpinanej pomiędzy radio a antenę, lub lepiej i dokładniej, analizatora antenowego.
Raz do roku, zwłaszcza po zimie, warto zrobić przegląd anteny, oczyścić z brudu i ew. nalotów, nasmarować "sprayem" do kontaktów elektrycznych i skontrolować SWR (po polsku WFS).
Jak zmienisz samochód lub miejsce montażu anteny, zawsze strojenie od nowa.

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Pytałem z ciekawości, bo stroiłem antenę koło sierpnia 2012, oczywiście na tym aucie co nadal mam.
Strojenie wyskoczyło po 9 miesiącach użytkowania tzn. 9 miesięcy wcześniej antena została kupiona i zestrojona z radiem President Hary II. I po tych 9 miesiącach strasznie źle było słychać. Po strojeniu jest lepiej.
Czyli jak działa wszystko ok, nie ruszam nic teraz
Dzięki,
Pozdrawiam
Strojenie wyskoczyło po 9 miesiącach użytkowania tzn. 9 miesięcy wcześniej antena została kupiona i zestrojona z radiem President Hary II. I po tych 9 miesiącach strasznie źle było słychać. Po strojeniu jest lepiej.
Czyli jak działa wszystko ok, nie ruszam nic teraz

Dzięki,
Pozdrawiam
Nie sprawdzałem. Wyszedłem z założenia, być może mylnego, że jeśli jest to 'magnesówka' (Sirio ML145), z osłoną gumową od spodu (brak styczności z karoserią), to nie ma takiej potrzeby...Bartek_Brzeg pisze:Prośba z usunięciem., a sprawdzałeś jaki masz teraz SWR po przeniesieniu antenki na klapę?

Może w wolnym czasie to sprawdzę...
Taka mała sugestia.nikos pisze:"....... zestrojona z radiem President Hary II.........
Antenę zawsze stroi się na samochodzie i do samochodu. Potem możesz do niej podłączać dowolne CB radio, jakie ci się spodoba i na jakie cię stać. Nie wpływa to na SWR anteny.
Udanych łączności
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
- Bartek_Brzeg
- Forum Audi A6 / A7