[A6 C5]Zakłócenia cb
[A6 C5]Zakłócenia cb
Mam radio CB Unidena 520 i jak korzystam z radia a szczegolnie wtedy gdy dziala zmieniarka sa na cb straszne zakłócenia czy to normalne?
Nic to nie daje czy puszcze go bardziej z lewej cz z prawej efekt jes ten sam.bede wozil antene na dachu wtedy sie nie robia zaklucenia tylko jest klopot bo musze ja sciagac prz kazdym wjezdzaniu do garazuMichałł pisze:a po ktorej tronie bagaznika kabel przebiega koło zmieniarki jak tak to wez przesun ta antene na druga strone
[ Dodano: 2009-01-16, 22:25 ]
Pokombinuje jeszcze z besposrednim podlaczeniem pod akumulator moze to cos da.Bo chyba CB nie jest walniete skoro w innych autach dzialacarlos pisze:dragon36, moze cos gnizdo zapaliczki Ci szwankuje . Podlacz do drugiego gniazdka, moze bedzie lepiej.
Ja ogolem mowiac to mam podlaczone pod akumulator bezposrednio.
Jeszcze moge dodac ze bezpiecznik mam na kabelku
I zeklocen zero i ogolem zainwestowalem w dobre radio z Auto Squelch'em
Zgadza sie na magnesie jest ale w osobowkach to chyba wiekszosc ma takie rozwiazanie.I jeszce jedno,jak sie "dziaduje"z jednym odbiornikiem do kilku aut to znacznie to uatwia sprawe he hecarlos pisze:pewnie dragon36 ma na magnez skoro tak z nia wedrujeMichałł pisze:a ty nie masz odkrecanej anteny
hehe
- K@MiL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Uniden 520 jest średnim radyjkiem i niestety dość wrażliwym na zakłócenia. U mnie też sprawiało problemy. Także u kumpla w Astrze, gdy np. włączał wycieraczki albo nawiew na maxa. Ja radio wymieniłem, a kolega kupił na Allegro jakiś filtr i mówi, że jest lepiej choć niebawem także zamierza wymienić na coś innego. Polecam Presidenta Johny II który ma wbudowany filtr i automatyczną blokadę szumów.
- danek_22
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Ja bym zrobił inaczej:
Na początek podłączył bezpośrednio radyjko z akumulatora - wtedy wyeliminujesz zakłócenia pochodzące z instalacji samochodu - oddzielny przewód bezpośredni o z akumulatora może być po drodze bezpiecznik dla zabezpieczenia radia przed uszkodzeniem w razie przepięcia.
Jeżeli to nie pomoże to na początek nieproponował bym zmiany radia tylko jak jest taka możliwość eksperymenty z anteną , te wszystkie zakłócenia nie zakłócają radia tylko antenę, stąd to słychać w radiu
Czyli pożyczyć od kogoś antenę - może to wina anteny - ustawić ja jak najdalej od zakłócających urządzeń - i zestroić .
Ja mam antenkę na środku dachu i jest ok. A mam najtańsze radio na rynku TTI 550 i działa bez żadnych zakłóceń, choć wole jeździć z Johnsonem II bo jest bardziej selektywny ale TTI 550 też daje radę.
Fakt trochE słychać alternator w TTI ale jak koledzy wspominali tanie radia nie mają filtrów.
[ Dodano: 2009-01-17, 12:37 ]
A jeszcze sprawa automatycznej blokady szumów , jak będziesz miał lepsze radyjko z ASC i zakłócenia będą z anteny to nawet ono ci nie pomoże, ponieważ będzie ci wycinało te szumy razem z kawałami słów czyli będzie jeszcze gorzej. Będziesz miał wycinane słowa w trakcie odbioru
Na początek podłączył bezpośrednio radyjko z akumulatora - wtedy wyeliminujesz zakłócenia pochodzące z instalacji samochodu - oddzielny przewód bezpośredni o z akumulatora może być po drodze bezpiecznik dla zabezpieczenia radia przed uszkodzeniem w razie przepięcia.
Jeżeli to nie pomoże to na początek nieproponował bym zmiany radia tylko jak jest taka możliwość eksperymenty z anteną , te wszystkie zakłócenia nie zakłócają radia tylko antenę, stąd to słychać w radiu

Czyli pożyczyć od kogoś antenę - może to wina anteny - ustawić ja jak najdalej od zakłócających urządzeń - i zestroić .
Ja mam antenkę na środku dachu i jest ok. A mam najtańsze radio na rynku TTI 550 i działa bez żadnych zakłóceń, choć wole jeździć z Johnsonem II bo jest bardziej selektywny ale TTI 550 też daje radę.
Fakt trochE słychać alternator w TTI ale jak koledzy wspominali tanie radia nie mają filtrów.
[ Dodano: 2009-01-17, 12:37 ]
A jeszcze sprawa automatycznej blokady szumów , jak będziesz miał lepsze radyjko z ASC i zakłócenia będą z anteny to nawet ono ci nie pomoże, ponieważ będzie ci wycinało te szumy razem z kawałami słów czyli będzie jeszcze gorzej. Będziesz miał wycinane słowa w trakcie odbioru

Zgadzam sie ze pierwsza liga to nie jest tylko zastanawia mnie ze w 80 avancie do ktorego CB bylo montowane dziala bez zarzutow a w A6 sie pier.... czy moze tak byc ze gosc ktory to montowal zestroil CB z tamtym autem?Choc tez nie do konca bo w micrze i w partnerze tez dziala bez zarzutow obojetnie co jest oprocz CB jeszcze wlaczoneK@MiL pisze:Uniden 520 jest średnim radyjkiem