Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Kiepski dźwięk z woofer'ów w przednich drzwiach.

Car Audio
ODPOWIEDZ
s6vrgn_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Kiepski dźwięk z woofer'ów w przednich drzwiach.

Post autor: s6vrgn_ » 11 maja 2026, 19:51

Witam.

Posiadam w aucie standardowy system audio Audi. Jakiś czas temu ewidentnie skończył mi się głośnik w drzwiach pasażera, ten duży woofer przy stopach. Trzeszczał przy większym bassie, a jakość dźwięku z niego była okropna. Z allegro kupiłem używany głośnik OEM i po wymianie rzeczywiście trzeszczenie ustało, ale powstał nowy problem. Otóż zauważyłem, że jakość tych głośników 20cm z przodu w obu boczkach drzwi jest co najmniej średnia. Głośniki z tyłu w tym samym miejscu brzmią zdeycydowanie lepiej.

Stąd moje pytanie, czy tak powinno to wyglądać?
Czy te głośniki mają po prostu gorszą jakość wysokotonowość i silniejszy bas?
Czy może powinny być tak czyste jak te z tyłu i coś nie tak jest z moim systemem?
Czy może ten głośnik, który kupiłem używany jest też już na końcówce? Choć zaskakujące jest, że brzmi teraz w zasadzie bardzo podobnie do głośnika kierowcy? Czy oba są już zużyte?

Z góry dziękuję za pomoc, zupełnie nie znam się na systemach nagłośnienia.

Awatar użytkownika
ciesiu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170 KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Kiepski dźwięk z woofer'ów w przednich drzwiach.

Post autor: ciesiu » 12 maja 2026, 00:14

Szczerze to głośniki z przodu jak i z tyłu nadają się do śmietnika. Widziałeś jakie tam są magnesy? To nie ma prawa dobrze zagrać. Temat już dawno poruszany na forum. Jest mnóstwo materiałów na temat jak poprawić brzmienie i co trzeba zrobić w A6 C7 wystarczy poszukać.

s6vrgn_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Kiepski dźwięk z woofer'ów w przednich drzwiach.

Post autor: s6vrgn_ » 12 maja 2026, 12:26

ciesiu pisze:
12 maja 2026, 00:14
Szczerze to głośniki z przodu jak i z tyłu nadają się do śmietnika. Widziałeś jakie tam są magnesy? To nie ma prawa dobrze zagrać. Temat już dawno poruszany na forum. Jest mnóstwo materiałów na temat jak poprawić brzmienie i co trzeba zrobić w A6 C7 wystarczy poszukać.
Właściwie to chodzi mi tylko i wyłącznie o to, czy np. u Pana też brzmią gorzej niż te z tyłu, mniej czysto.

Sama jakość dźwięku to inna sprawa, chcę jedynie wiedzieć czy wszystko u mnie w systemie działa poprawnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl