Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Zabudowa antyradaru i montaż CB

Car Audio
ODPOWIEDZ
tedi@A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Zabudowa antyradaru i montaż CB

Post autor: tedi@A6 » 06 sty 2011, 23:35

Witajcie szczęśliwi posiadacze Audi A6 :)

Miesiąc temu dołączyłem do Waszego grona i najwyższa pora uzbroić bolid w środki bezpieczeństwa :) Posiadam zmodyfikowany antyradar Beltronics RX65, który w poprzednim aucie miałem zabudowany pod podsufitką. Pytanie, jak wygląda sprawa w Audi ? Jest tam troche miejsca, żeby upchnąć standardowych rozmiarów antyradar (samą elektronikę, bez obudowy), a na zewnątrz wypuścić tylko wyświetlacz ? Jak się zabrać do demontażu podsufitki ? W poprzednim aucie po demontażu środkowej konsoli z oświetleniem udało mi się wcisnąć elektronikę antyradaru bez konieczności większej rewolucji, tutaj ze wstępnych oględzin widze marnę szansę :(

Co do CB, posiadam jakiś stary model, mogę zmienić na coś z panelem, pytanie jakie macie patenty na montaż bez wiercenia.
Ciekawi mnie też jak przeprowadzić kabel od anteny w A6 C6 Avant, pod lewym boczkiem, progiem i do kierowcy. Może ktoś już ma takie doświadczenia, ew. foty z demontażu ?

Jeśli z montażem antyradaru i cb jest dużo roboty to może polecicie w wwie jakiś sprawdzony warsztat ?

pzdr
tedi
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 10:50 przez tedi@A6, łącznie zmieniany 1 raz.

sidewind76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Seweryn
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: sidewind76 » 07 sty 2011, 08:28

witaj antyradar aby działać musi odbierać wiązki fal więc jak go zabudujesz będzie lipa a poza tym na laserowe pomiary to anty kosztuje krocie ale może już masz taki wiec najlepiej zdemontować oświetlenie wnętrza i przesunąć urządzenie na kraj szyby lub wyprowadzić tylko czujniki na podszybie a wyświetlacz umieścić w kabinie ja np widziałem schowany w kratce nawiewu kabiny a co do montażu cb to już było poszukaj szukajką pozdro

tedi@A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tedi@A6 » 07 sty 2011, 09:51

Tak, antyradar można zabudować tylko w miejscu gdzie ma bezpośrednią "widoczność" mikrofalową, sama tapicerka, plastik nie przeszkadza, ale metal lub metalizowana szyba już tak. Z laserem jest inaczej, musi miec bezpośrednia widoczność. Ja zabudowując swój w poprzednim aucie świadomie zrezgnowałem z opcji"laser" bo jak Cię już namierzą to i tak nie masz najmniejszej szansy na reakcję. ..
Może ktoś z Was demontował ten panel i/lub podsufitkę i może mi powiedzieć czy są tam jakieś elementy metalowe przesłaniające widoczność, czy tylko plastikowe, no i czy jest tam jakiekolwiek miejsce żeby coś jeszcze wepchnąć do środka.

O montażu CB fakt oczytałem się trochę na forum, ale wciąż brakuje mi pomysłu :(

pzdr

tedi@A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tedi@A6 » 07 sty 2011, 11:04

jakos78 dzięki za link, przeczytam po pracy, bo to dłuższy wątek :)

ZelvaBOi teraz chyba zaczne myśleć o motażu pod osłoną grilla, bo mój patent montażu pod podsufitką w audi raczej nie sprawdzi się :( Z montażem na zewnątrz antyradaru jest troche komplikacji, w polskich warunkach mamy częste zmiany temperatury i wilgotności, a elektronika tego nie lubi :( Najwyżej pomyślę o specjalnej obudowie z termostatem, ale to już dłuższa rzeźba, a czasy gdy miałem dużo czasu na takie zabawy mineły bezpowrotnie :( Montaż antyradaru w poprzednim aucie zajął mi ok. godziny, efekt był niezły, dyskretny wyświetlacz na wprost oczu kierowcy, wszystko schowane, załączanie przyciskiem lampki na panelu środkowym <ok> Więcej rzeżby było z umiejętnym rozmontowaniem beltronicsa, ale to już mam za sobą i teraz elektronika czeka tylko na swoje nowe miejsce :)

Co do CB, właśnie chciałbym założyć coś z osobnym panelem, tak żeby pudło było np pod siedzeniem, a panel plus gruszka w podłokietniku. Robił ktoś taki montaż, jakieś foty ? :)

censored - poprawione.

pzdr
tedi

tedi@A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tedi@A6 » 07 sty 2011, 22:23

No i już nie mam wątpliwości gdzie zamontować antyradar :-| Po testach wewnątrz zasięg jest duuużo gorszy, wygląda na to, że szyba skutecznie tłumi mikrofale. Mam porównanie, bo używam tego samego modelu i sprawdziłem na tablicowym pomiarze prędkości w miejscu gdzie przedtem wykrywał go z ponad 1km, a teraz góra 300-400m. Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie ?

Wciąż szukam też fajnego modelu CB z odłączanym panelem lub pełnym sterowaniem (kanały, głośność) z gruszki - mile widziane Wasze typy.

pzdr

szynszyl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szynszyl » 07 sty 2011, 22:57

Ja gdzieś widziałem CB zamontowane w tym schowku na okulary przy lampkach dachowych. Schowek ten miał powycinane elementy tak aby radio a właściwie sam jego front tam ładnie leżał, samo radio było na bank rozpołowione i przypuszczam że cały tył jego był nad lampkami bo jest tam trochę miejsca. Wyglądało to estetycznie, radio coś w stylu unidena 510xl lub presidenta z podobnym frontem.
Własnymi rencyma:
-elektryczna klapa bagażnika
-kolektory ssące
-hak automatyczny
-reflektory led

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja