[ A6 C6 ] problem z navi , gps zle okresla pozycje
hm...
tak siedzę i sobie czytam różne wątki o navi i mam kolejne pytanie , czy jeśli mamy "źle nagraną płytę" ( mapa wgrywa sie ukazuje się na ekranie itd ) może to być przyczyną problemów z znalezieniem satelity GPS
czy raczej znajdzie satelitę ale będzie źle pokazywał
no i kolejne pytanie czy jest ktoś na forum z okolic Poznania
i ma może dobrze nagraną płytę
tak do sprawdzenia 
tak siedzę i sobie czytam różne wątki o navi i mam kolejne pytanie , czy jeśli mamy "źle nagraną płytę" ( mapa wgrywa sie ukazuje się na ekranie itd ) może to być przyczyną problemów z znalezieniem satelity GPS

no i kolejne pytanie czy jest ktoś na forum z okolic Poznania

- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Ponownie przeczytałem wszystkie Twoje posty i na logikę nic nie gra. Jeżeli po wyznaczeniu celu jechałeś i nawigacja pokazywała, że się od niego oddalasz to znaczy, że widzi Twoja pozycję - odbiornik gps widzi satelity. Gdy je widzi nie powinien wykazywać, że się od niego oddalasz. Czy próbowałeś po włączeniu nawigacji uruchomić mapę - prawy dolny przycisk, powiększyć zoom i zobaczyć czy strzałka wskazuje twoją rzeczywistą pozycję, a następnie w czasie jazdy kontrolować czy nawi płynnie pokazuje Twoje przemieszczanie? Jeżeli nie to stawim na walnięty odbiornik gps, albo jeszcze brudny czytnik w nawi.
"pan24" było tak po pierwszym włożeniu płyty wpisałem cel i ruszyłem w trasę ( wtedy nie sprawdziłem ile satelit widzi) problem był taki ze "oddalałem" się od celu czyli GPS źle określał pozycje jak przybliżyłem mapę to "byłem" jakieś 100km od mojej aktualnej pozycji , poczytałem forum i stwierdziłem , że źle nagrana płyta wiec nagrałem ponownie i tu po włożeniu nowo nagranej płyty zaczęły się problemy , gps przestał całkowicie określać położenie , po wpisaniu celu i ruszeniu mam komunikat " navigation is not active " ...
zaraz .... tak pisze i doszedłem do wniosku , że 2 płyta jest "gorzej" nagrana od 1 i to może być problem .... ale dlaczego po włożeniu ponownie 1 płyty nie widzi satelit
co myślicie nagrywać ponownie ?
zaraz .... tak pisze i doszedłem do wniosku , że 2 płyta jest "gorzej" nagrana od 1 i to może być problem .... ale dlaczego po włożeniu ponownie 1 płyty nie widzi satelit

co myślicie nagrywać ponownie ?
Witam.miałem podobny problem.Wina leży po stronie antenyGPS.W moim przypadku kupiłem antene na allegro za ok.30 zeta,wyjąłem navi,podłączyłem nową antenę i wszystko śmiga.Zaznaczam że moja navi też wariowała pokazujac dziwne położenia auta i co ważne było ZERO dostępnych satelit.Nie szukaj niczego innego.Powodzenia Kozdro :przytul: 

w rns-d pomogło wejście w ukryte menu. antena była "zawieszona", a to menu jąÂ "odblokowało" (ten wątek).
Zanim kupisz nową antenę GPS sprawdź kilka domowych sposobów.
W MMI do menu serwisowego wchodzi się przytrzymujące [SETUP] oraz [CAR] (naciskane w tej kolejności). Trzymaj się tam z daleka od bootloader'a. najlepiej nic nie zmieniaj. Będziesz tam miał menu NAVIGATION a w nim będzie się dało odczytać położenie itp...
Możesz jeszcze spróbować restartu mmi (jednocześnie wciśnij [SETUP], [POKRęTÂŁO] i [Górny Prawy]).
Zanim kupisz nową antenę GPS sprawdź kilka domowych sposobów.
W MMI do menu serwisowego wchodzi się przytrzymujące [SETUP] oraz [CAR] (naciskane w tej kolejności). Trzymaj się tam z daleka od bootloader'a. najlepiej nic nie zmieniaj. Będziesz tam miał menu NAVIGATION a w nim będzie się dało odczytać położenie itp...
Możesz jeszcze spróbować restartu mmi (jednocześnie wciśnij [SETUP], [POKRęTÂŁO] i [Górny Prawy]).
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
:lol:
no to uważaj żeby Ci jeszcze silnika nie wymienili...
no to uważaj żeby Ci jeszcze silnika nie wymienili...
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7: