Jestem tutaj nowy, ale auto posiadam już od dłuższego czasu. Niestety pojawił się problem z którym nie mogę sobie poradzić , więc jestem zmuszony prosić Was o pomoc.
Niestety w swoim aucie posiadam nieszczęsny system MMI 2G BASIC i szczerze mówiąc, to mam już dość tego "tępego" systemu audio w moim aucie. Dokładniej mówiąc..... brak możliwości podłączenia jakiegokolwiek zewnętrznego źródła, brak obsługi formatu mp3 i słaba jakość odbioru stacji radiowych. Dlatego chciałbym zamontować niefabryczne radio które spełni moje oczekiwania.
Chciałbym to zrobić po w miarę niskich kosztach, auto już ma trochę latek, prawdopodobnie jeszcze z rok nim pojeżdżę, więc wkładanie jakichkolwiek większych pieniędzy w system audio, nie ma sensu.
Jak ja to widzę:
W schowku zamiast zmieniarki, lub zamiast nawigacji (głównego urządzenia), chciałbym umieścić radio 1 din. Radio będzie musiało mieć wyciągany panel, ponieważ sam panel będzie umieszczony w tym miejscu (patrz zdjęcie), radio z panelem będzie połączone wiązką kabli.
Zdjęcie wnętrza nie jest z mojego auta.
Problem jest w tym, że nie mam pojęcia jak to ogarnąć, czy w ogóle da się niefabryczne radio jakoś wczepić w ten system, jeśli tak to jaka opcja będzie najłatwiejsza. Całość na dodatek utrudniają kable optyczne (audio?), które idą od głównego urządzenia do wzmacniacza, Gdyby nie to, łatwo można byłoby się podłączyć pod głośniki.
Udało mi się znaleźć schematy pinów (kostek) głównego urządzenia i wzmacniacza. Porównując je ze zdjęciami które zrobiłem, wydaje się, że są one prawidłowe. Myślę że będą one bardzo przydatne.
Jak Wy Panowie to widzicie? Będzie to można jakoś ogarnąć, bez większego ingerowania w system? Dodam tylko że, sterowanie radiem z poziomu kierownicy nie jest konieczne, jak również sterowanie przez oryginalny system MMI. Widzę to w ten sposób, że sterowanie będzie przez panel radia o którym wspomniałem. Chciałbym dociąć idealną ramkę, radio dobrać kolorystycznie plus podświetlenie żeby pasowało do całości i żeby nie było to ala tuning pana grzebka.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.