problem z obrazem dotyczy A8 ale MMI i tuneryTV są w naszych autach takie same. Ja mam hybrydowy:
Kod: Zaznacz cały
Oznaczenie elementu SW: 4E0 910 148 D HW: 4E0 919 148
Komponent: R78 TVHybridDVB 0470
Weryfikacja: R0H06000 Numer seryjny: 76300801028702
Kodowanie: 0000001
tutaj filmik podczas diagnozy TVtunera, player (finalnie chcę podpiąć jakiś androidTV) jest podpięty akurat pod av2, w tym oknie dla AV2 jest info "otwarte" (co jest dziwne dla mnie) ale co jakiś czas na kilka sek pojawia sie tam info "zajete" natomiast skaczący obraz jest caly czas, czy u was w tym 9 bloku wartości gdy podpięty jest jakis player pod av1/2 jest caly czas "zajęte" w odpowiednim oknie czy też głównie "otwarte" :(filmik)
Jeśli podepnę video out playera bezpośrednio pod kabel fakra który normalnie jest wsadzony do tunera TV wtedy na wyświetlaczu MMI obraz jest prawidłowy nic nie skacze, czyli okablowanie fakra oraz sterownik kamery cofania i sterownik MMI Fbas są sprawne. Wiem że problem dotyczy tunera TV.
co już zrobiłem:
1. sprawdziłem pinout kabli av1/2 wszystko się zgadza
Kod: Zaznacz cały
AUX in 1
PIN
9 audio left/right -
10 audi left +
11 audio right +
12 Video +
13 Video -
AUX in 2
15 audio left/right -
16 audi left +
17 audio right +
18 Video +
19 Video -
AUX OUT (hybrid tuner only)
6 audio left/right -
7 audi left +
8 audio right +
5 Video +
4 Video -
3. zrobiłem update firmware do 5570 aby wykluczyć że tuner ma jakis problem z softem, wtedy wersja tunera z 0440 zmieniła się na 0470 ale obraz nadal skacze jeśli idzie przez tunerTV
4. podłaczyłem kilka różnych playerów i na każdym obraz skacze jeśli idzie poprzez wejscia av1/2 do tunera TV ale jednocześnie każdy player podlaczony bezpośrednio do kabla fakra wypiętego z tunera daje normalny obraz na wyświetlaczu MMI
5. wyłączyłem blokadę Video in Motion w MMI
6. zasilanie dla playera na testy biorę albo z gniazdka 230V albo z zapalniczki 12V z bagażnika, zamontowałem też F3A filtr przeciwzakłóceniowy ale bez zmian
Czytając to forum wiem że wiele osób ma ogromną wiedzę na temat tych tunerów, sami montowali je u siebie, być może ktoś naprawiał swój tuner, miał moze coś podobnego jak u mnie z obrazem. Zawsze można wydac kilka stówek i kupić drugi tuner ale może ktoś coś poradzi.