Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Głośniki w tylnych drzwiach i bagażniku mizernie brzmią.

Car Audio
NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie pamiętam
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Głośniki w tylnych drzwiach i bagażniku mizernie brzmią.

Post autor: NastyMosquito » 09 mar 2019, 14:50

Cześć Panowie.

Po przełączeniu fadera tylko na tył z głośników w drzwiach tylnych oraz w słupkach bagażnika ( Avant) dźwięki wydobywają się baaaardzo mizernie.Zero basu, gra jak magnetofon Unitra z 1988 roku.Natomiast jak fader jest na już godz.12 to basy pięknie wchodzą, oczywiście z głośników z przodu.
Jedni piszą, że to wina głośników, drudzy żeby zmieniarkę kupić nową....Przednie głośniki miód ale reszta nie daje rady.
Dodam, że czasem głośnik w prawych tylnych drzwiach pierdział przy prawie maksymalnie odkręconym kurku.

Z góry dzięki ;)

xbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: xbit » 10 mar 2019, 21:24

Masz DSP czy Bose? Ja mam DSP i sam tył też gra dość mizernie, ale tam głośnik jest chyba średnio i wysokotonowy - za basy odpowiadają tuby z przodu, które notabene dają lepszy bas z tyłu niż z przodu :) Jeżeli masz DSP to słyszałem, że przednie głośniki z tych tub basowych pasują do tyłu, ale nie oczekuj raczej rewelacji. Sam mam fabryczne DSP i jak zrobi się cieplej to myślę właśnie nad operacją aby dać tuby przód Bose i przednie głośniki dać na tył.

NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NastyMosquito » 10 mar 2019, 22:08

Mam Bose.
Ściągałeś już kiedyś tapicerkę z tyłu?Droga przez piekło :] Z przodu pikus ale z tyłu trzyma jak psia mać.
Głośniki chciałem naprawić przy okazji ściągniętej tapicerki..Chyba odpuszczę bo aż tak strasznie mi to nie przeszkadza...

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 11 mar 2019, 01:46

NastyMosquito pisze:Mam Bose.
Ściągałeś już kiedyś tapicerkę z tyłu?Droga przez piekło :] Z przodu pikus ale z tyłu trzyma jak psia mać.
Głośniki chciałem naprawić przy okazji ściągniętej tapicerki..Chyba odpuszczę bo aż tak strasznie mi to nie przeszkadza...
co tam takiego strasznego z tym demontażem ?? tapicerka tak samo mocowana jak przednia - pamiętaj tylko o ściągnięciu kratki głośnika średniotonowego (pod kratką jest wkręt do odkręcenia)

głośników mam ze dwa kartony - będziesz potrzebował, dzwoń

NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NastyMosquito » 11 mar 2019, 09:09

Przednie boczki to pikuś.Tylne tak siedzą, że bałem się iż cos połamię <lol> .Spinki/zatrzaski uszczelki idą na śmieci, bo pękają wszystkie.Jedynie nity, które trzymają sam boczek są do odzyskania.Już komplet 30 spinek do mnie jedzie.
Jest filmik jak gość ściąga tylne boczki i też słychać jak mu spinki latają, a raczej ich odłamki <rotfl> .
Drugi boczek już ściągałem inaczej-podważyłem tylko część na rogu, poszło parę spinek ale to pozwoliło mi oddzielić sam boczek od uszczelki.W sumie przedziwne rozwiązanie mocowania tych boczków.I tak w rezultacie , w jednych drzwiach wszystkie spinki na śmietnik( a jest ich jakieś 18 szt.) a w drugich drzwiach poszło chyba 8 sztuk.

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2009
Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: tomnik » 11 mar 2019, 13:39

NastyMosquito pisze:Po przełączeniu fadera tylko na tył z głośników w drzwiach tylnych oraz w słupkach bagażnika ( Avant) dźwięki wydobywają się baaaardzo mizernie.Zero basu, gra jak magnetofon Unitra z 1988 roku.
NastyMosquito pisze:Mam Bose.
Tak właśnie funkcjonuje zestaw Bose.
W tylnych drzwiach basu nie uświadczysz.
Po przesiadce na Bose też zachodziłem w głowę "co jest nie tak"....
Zauważ, że po wybraniu bodajże "Tył" w nastawach DSP Bose, daje się usłyszeć trochę więcej "basu" z tylnych głośników....
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 11 mar 2019, 14:20

NastyMosquito pisze:.I tak w rezultacie , w jednych drzwiach wszystkie spinki na śmietnik( a jest ich jakieś 18 szt.) a w drugich drzwiach poszło chyba 8 sztuk.
Tomek, nie wiem co rozbierasz i demontujesz, ale tapicerka tylnych drzwi w C6 mocowana jest na kilka wkrętów i cztery kołki plastikowe

NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NastyMosquito » 11 mar 2019, 15:08

Yaro, ale weź to wyszarp.Musiałem podważać ściągaczem do tapicerki, takim z dźwignią.Siła na maxa, myślałem że pęknie ten boczek w pół.
Poważnie, kiedyś już próbowałem go zdejmować bo wymieniałem żarówkę od spodu drzwi i kabel jest tak krótki, że wtyczki nie wyciągniesz.Teraz, przy okazji, dolutowałem w obydwu drzwiach dłuższy przewód.
Może jak już były ściągane te boczki wcześniej to lżej idzie ale u mnie nie było grzebane, musiałem wymienić zamek i przy okazji w głośnikach pogrzebać.Z przodu tak jak pisałem, boczki schodzą leciutko.A tu gościu ściąga:

I widzę, że błąd popełniłem bo rwałem boczki z uszczelką, dopiero teraz zauważyłem że gość wepchnął paluchy między uszczelkę a boczek.Tak czy inaczej cholernie ciężko było to ściągnąć...Tak w ogóle to wyrwałem w jednym boczku mocowanie dwóch nitów/kołków.Zostały na drzwiach.Może ze dwa kołki oderwały się z boczkiem.Fura już stara więc siedziało to przez ostatnie lat nieruszane.....
Dodam tylko, żeby przed ponownym montażem , trzeba wyjąć nitokołki, wsunąć je w gniazda mocowań , ustawić nity w odpowiedniej pozycji, by po wciśnięciu "zaskoczyły".Zrobię fotę tylko zawsze mam problem ze wstawieniem zdjęć na portalu.Z jakiej stronki korzystacie Panowie?
tomnik
Wydaje mi się, że kiedyś lepiej te głośniki grały.Pamiętam , że prawy tył pierdział czasem, wywalało mi błąd
00877 głośnik wysoko tonowy prawy R16
usterka elektryczna w obwodzie(dopiero znalazłem ten błąd w zdjęciach telefonu, z grudnia).
Teraz nie mam błędów.Ale przyjrzę się tej wysokotonówce-może ona tak pierdziała.Aż się wypierdziała.Muszę wszystko do kupy poskładać i dam znać, spinki właśnie przyszły ;)
Idę na montaż .Dzięki za odzew chłopaki !

Biodro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biodro » 26 mar 2019, 14:14

Mam nagłośnienie bose i mam taki sam problem głośniki z tyłu grają jak w kasprzaku zero basu czy z tym można coś zrobić
Biodro

NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: NastyMosquito » 26 mar 2019, 15:31

Biodro pisze:Mam nagłośnienie bose i mam taki sam problem głośniki z tyłu grają jak w kasprzaku zero basu czy z tym można coś zrobić
Chyba ten typ tak ma.Ja odpuściłem.Przestaw faderem na pół gwizdka i zapomnij o problemie.No bo co zrobisz jak nic nie zrobisz :>

Biodro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biodro » 26 mar 2019, 16:30

Ok to dzięki
Biodro

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 26 mar 2019, 17:45

A nie aktualizowałeś czasami softu w MMI?

Biodro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Biodro » 26 mar 2019, 18:04

Wgrywałem nowe mapy i odblokowałem zielone nenu
Biodro

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011