[ A6 C5] Subwoofer zaczął charczeć
-
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C5] Subwoofer zaczął charczeć
Witam gdy kupiłem auto wszystko grało ok ale ostatnimi czasy słyszałem, że tylnie głośniki raz charczą a raz grają dobrze aż do momentu kiedy przestały całkiem grać a sub zaczął całkowicie charczeć. Wyciągnąłem suba i rozkręciłem okazało się że jedna końcówka na wzmacniaczu jest jakby zaśniedziała, poczyściłem wszystko,poprawiłem luty skręciłem i coś się poprawiło prawy tył gra ok,lewy tył tylko mały głośniczek a sub charczy dalej, przestaje charczeć jak ustawie na radiu max na tył i dam głośno wtedy gra ok ale jak jest cicho charczy strasznie. Prosze o porade co może być nie tak?
kolego spróbuj najpierw rozkręcić miejsce gdzie masz głośnik niskotonowy (subwoofer), podłączyć go do innego alternatywnego wzmacniacza i zobaczyć czy to faktycznie membrana odrywa się od dolnego zawieszenia głośnika, jeżeli będzie wszystko dobrze to proponuję udać się do sklepu elektronicznego i kupić sobie spray do potencjometrów, następnie rozkręcić radio i popryskać delikatnie po nich (koszt sprayu ok. 10zł)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
adrian1234792, a jakie masz radio? Oryginalne? Może to być Concert I lub Chorus. Stary problem z wadliwym procesorem. Albo cicho, albo bardzo głośno, albo zaczyna charczeć. Najczęściej w tylnych głośnikach.
Ps.
Nowy procesor:
![Obrazek]()
Ps.
Nowy procesor:
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Włodzimierz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
A próbował ktoś tego? >> allegroDoc pisze:...Stary problem z wadliwym procesorem...
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia... 298kM 600Nm quattro