Witam zmagałem się ze słabym odbiorem radia w moim aucie. Radio gubiło fale trzeszczało i łapało tylko najmocniejsze stacje i to z problemami. Mam RSN D ale to chyba nie ma większego znaczenia...
W moim przypadku komputer pokazywał błąd przerwanego obwodu na antenie radia.
Rozwiązanie problemu jest bardzo proste i praktycznie każdy sobie z tym poradzi. Koszt 0zł
Ściągamy światełko w bagażniku, odkręcamy antenę, wyciągamy antenę na ile kabel pozwoli.
Od spodu anteny w aluminiowej podstawie odkręcamy 5 śrubek krzyżakowych. Odchodzi nam plastikowa górna część wraz z batem. Naszym oczom ukazują się płytki z anteną do GPS (ta na płasko z tyłu) i dwie pionowe jedna do tunera TV i druga od radia. Ta od radia w górnej części ma takie metalowe "grabki" która dotykają to bata. Naszym zadaniem jest przelutowanie 4 punktów.
1- tam gdzie kabel antenowy jest przylutowany do płytki,
2- połączenie płytki z aluminiowa podstawą
3- "grabki" które łączą się z batem
4- przewód który łączy pionową płytkę od radia z płytką od tunera TV
Czyścimy papierem ściernym "grabki" w miejscu styku i punkt którego dotyka na obudowie.
U mnie po przelutowaniu tych punktów radio gra wyśmienicie znalazło stacje których nigdy wcześniej nie widziało, nie gubi stacji i ogólnie jest dobrze.
Powodzenia
Słaby odbiór fabrycznego radia (ROZWIĄZANY)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
No to powiem Ci że nie zawsze tam jest problem. Problem może być w samym bacie. Ja mam samo radio, bat wkręcany i sprawa jest taka że aluminiowa podstawa w którą się go wkręca ugniła i nie było styku. Radio odbierało ale słabo. Poradziłem sobie z tym trochę druciarsko ale grunt że 4 lata już działa.
- maliniak-100
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG