Zamontowałem RNS-E i pojawił się standardowy problem czyli brak podświetlania przycisków, nie wyłącza się po wyciągnięciu kluczyka, nie działa FIS. Po za tymi trzema problemami samo urządzenie chodzi i gra ładnie. Radio było podłączone z adapterem jak na obrazku.
Z tego co się dowiedziałem od człowieka który mi montował radio w moim samochodzie nie ma szyny CAN. Byłem także na adaptacji licznika i VCDS w ogóle nie widzi tego radia.
Nie jestem elektrykiem i niektóre rzeczy ciężko mi wytłumaczyć ale myślę że damy radę wspólnymi siłami

Generalnie najbardziej zależy mi na tym aby podświetlanie działało i wyłączanie. Fis do szczęścia mi nie jest potrzebny (ale jak będzie to fajnie).
Nie wiem czy dobrze myślę ale wychodzi na to że trzeba coś w kablach zmieniać/dorabiać. Gdzieś w końcu musi być sygnał który daje info do urządzenia że ma świecić i się włączać... No właśnie i gdzie tego szukać lub skad pociągnąć dodatkowy kabel i gdzie go wpiąć. To co napisałem może być jakaś bzdura, ale tak jak wpsomniałem wcześniej nie znam się ale chcę ogarnać temat z kolegą elektrykiem jednak potrzebujemy punktu zaczepienia ewentualnie jakiegoś schematu.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.